Αναβλήθηκε η συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας, ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου την Κυριακή

Αναβλήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Κυριακής. Η συνάντηση θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, για το πρωί της Κυριακής ορίστηκε ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί

εκ νέου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως έκανε και το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ανακύψει κάποιο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, απλώς τα στελέχη της τρόικας έκριναν ότι η συνάντηση θα ήταν καλό να μην γίνει την ώρα που θα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε, επί δυόμιση ώρες, σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έγινε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και η σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και όχι σε οριζόντια μέτρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως η κυβέρνηση προωθεί δράσεις με στόχο τη μείωση της τιμής προϊόντων στην αγορά σε είδη που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη.

Η σύσκεψη έγινε ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Σε αυτή μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Το ραντεβού με την τρόικα

Στο επίκεντρο της συζήτησης Στουρνάρα – τρόικας την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθούν το δημοσιονομικό κενό και ο προϋπολογισμός του 2014, καθώς και η αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Θα συζητηθούν, επίσης, τα διαρθρωτικά ζητήματα της απελευθέρωσης των προιόντων και των υπηρεσιών και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο.

Από τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του Οργάνου στις Βρυξέλλες, φάνηκε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι πετούν το μπαλάκι στην Αθήνα. «Θέλουμε πρόοδο σε αυτά προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση» είπε ο Ντεϊσελμπλούμ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως η ελληνική πλευρά προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Tα μέτρα αφορούν στις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα