Ανώτατη πολιτική διάκριση στους Πέρες, Ολμπράιτ, Ντύλαν και Μόρισον

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα απονείμει την υψηλότερη πολιτική τιμητική διάκριση των Ηνωμένων Πολιτειών στον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, στην πρώην υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, στον τραγουδιστή Μπομπ Ντύλαν και στη μυθιστοριογράφο Τόνι Μόρισον, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο πρώην αστροναύτης και γερουσιαστής Τζον Γκλεν και ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Πολ Στίβενς είναι μεταξύ αυτών που θα τιμηθούν με το «προεδρικό παράσημο της ελευθερίας», μαζί με δύο άλλους οι οποίοι θα τιμηθούν μετά θάνατον, τον πολωνό «αγγελιαφόρο του Ολοκαυτώματος»

Γιαν Κάρσκι και την ιδρύτρια του γυναικείου τμήματος των προσκόπων, την Τζούλιετ Γκόρντον Λόου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η παρασημοφόρηση του Κάρσκι, ο οποίος πέθανε το 2000, και του Πέρες, ηλικίας 88 ετών και προέδρου του Ισραήλ από το 2007, είχαν ήδη ανακοινωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η Ολμπράιτ, 74 ετών, ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που ηγήθηκε του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη δεύτερη θητεία του Μπιλ Κλίντον (1997-2001), αφού είχε διατελέσει πρεσβευτής στον ΟΗΕ στη διάρκεια της πρώτης.

Ο Μπομπ Ντύλαν, 70 ετών με 50 χρόνια σταδιοδρομίας, παραμένει συνδεδεμένος με το κίνημα του «protest song» στη δεκαετία του 1960, με τραγούδια που έγιναν κλασικά όπως «Like a rolling stone», «A hard rain’s a-gonna fall» ή «Desolation row».

Η Τόνι Μόρισον, 82 ετών, κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993, έξι χρόνια αφότου εκδόθηκε το «Beloved», για το οποίο είχε ήδη κερδίσει το Πούλιτζερ.

Ο Γκλεν, 90 ετών, ήταν ο πρώτος Αμερικανός που πέταξε, το 1962, σε τροχιά γύρω από τη Γη και παραμένει ένας από τους μόνο δύο επιζώντες της ομάδας των επτά αστροναυτών που είχαν επιλεγεί το 1959 για το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, το πρόγραμμα Mercury.

Μετά την καριέρα του στο διάστημα, εκπροσώπησε το Οχάιο στη Γερουσία επί 24 χρόνια. Το 1998, ένα χρόνο πριν αποχωρήσει από την πολιτική ζωή, επέστρεψε στο διάστημα, σε ηλικία 77 ετών, στο πλαίσιο μιας αποστολής του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερι.
Πηγή imerisia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα