Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία, τονίζει η Λευκωσία

«Εχουμε συμφωνία (και αυτό) είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ» συνολικά, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μετά το πέρας του Eurogroup.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επιστρέφει στη Λευκωσία το απόγευμα της Δευτέρας (εκτιμάται ότι θα φθάσει στις 17:30) και θα προβεί σε διάγγελμα από το προεδρικό μέγαρο, περίπου στις 19:00.

Η Κύπρος απέφυγε τη χρεοκοπία, που θα ήταν καταστροφική γιατί θα σήμαινε και έξοδο από την Ευρωζώνη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης. Ο ίδιος έκανε λόγο για «νέα αρχή, που δίνει τη δυνατότητα στην κυπριακή οικονομία να επανεκκινήσει».

Ειδικότερα, όσον αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα, ο κ. Στυλιανίδης μιλώντας στο ΡΙΚ, επισήμανε ότι διαχωρίζεται σε «καλή» και «κακή» και το υγιές κομμάτι θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου, όπως και το ποσό των 9,2 δισεκατομμυρίων, που οφείλει η Λαική Τράπεζα στον ΕΛΑ, το οποίο προς το παρόν παγώνει.

Σε ερώτηση, κατά πόσο η εξέλιξη αυτή αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να βοηθήσει με την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας.

Σε σχέση με το «κούρεμα», που θα υποστούν οι καταθέσεις άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπολογίζεται να κυμανθεί γύρω στο 30%.

Για τα ταμεία προνοίας, ο κ. Στυλιανίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει κάποια ρύθμιση, προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην διασφαλιστούν».
Στο μεταξύ η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) αναμένει απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα