Αρση ασυλίας για Καμμένο, Ηλιόπουλο, Κακλαμάνη

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, τάχθηκε σήμερα η Βουλή.

Η Ολομέλεια

του Σώματος είχε κληθεί να αποφασίσει για τέσσερις αιτήσεις άρσης βουλευτικής ασυλίας.

Η πρώτη αφορούσε στον κ. Π. Καμμένο σχετικά με τις προτροπές του για λιντσάρισμα του κ. Πάχτα.

Η δεύτερη, τον βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, για υπόθεση ηθικής αυτουργίας σε διακεκριμένη περίπτωση φθοράς- υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Η τρίτη, στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Σταθάκη, για εξακολουθητική απιστία με ζημία άνω των 150.000 ευρώ και η τέταρτη αφορούσε στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, για οπλοφορία.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δεκτή έγινε η αίτηση άρσης της ασυλίας του Νικήτα Κακλαμάνη, με 177 ψήφους «υπέρ», 66 «κατά», 4 «παρών» και 1 «λευκό». Δεκτή έγινε και η αίτηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, με 148 ψήφους «υπέρ», 100 «κατά», 4 «παρών» και 1 «λευκό». Απορρίφθηκε η αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη, με 59 «υπέρ», 171 «κατά», 21 «παρών» και 2 «λευκά». Δεκτή, τέλος, έγινε η αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, με 223 «υπέρ», 14 «κατά», 14 «παρών» και 2 «λευκά».

Κατα την ομιλία του, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απέδωσε τη δίωξή του στην «προσπάθεια φίμωσης ενός πολιτικού που αντιδρά στις εντολές της τρόικας».

Για την ουσία της υπόθεσης, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε πως κατηγορείται ότι, σε μια ιδιωτική συζήτηση με τις μανάδες των κατοίκων της Χαλκιδικής που πίνουν αρσενικό, τις προέτρεψε να λιντσάρουν τον δήμαρχο κ. Πάχτα.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατήγγειλε ότι η δίωξη είναι αποτέλεσμα «του tweet του διορισμένου συμβούλου του πρωθυπουργού, του κ. Μουρούτη», το οποίο ανήρτησε και έλεγε «πολιτικός αρχηγός ζητά από κατοίκους να λιντσάρουν εκλεγμένο δήμαρχο. Φαντάζομαι ο εισαγγελέας να επιληφθεί». Ανέφερε, επίσης, ότι ο εισαγγελέας του απαγόρευσε να απολογηθεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, «για μια φράση για την οποία θα έπρεπε να έχουν παραπεμφθεί πολλοί». Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε παλαιότερη ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία αναφερόταν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει λιντσάρισμα και φυλακίσεις επενδυτών» αλλά και φράση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης είχε πει πως «όποιος πειράξει τον Γιώργο Παπανδρέου θα οδηγήσει τη χώρα σε μακελειό».

«Σκεφτείτε όλοι ποιες φράσεις, ιδιωτικά ή δημόσια, μπορεί να έχουν ειπωθεί» είπε ο κ. Καμμένος και κατήγγειλε ότι προφυλάσσονται την ίδια ώρα, πρόσωπα που δεν θα έπρεπε και κατέθεσε 72 υποθέσεις τέως υπουργών που με σχηματισμένες δικογραφίες ή μηνύσεις πολιτών έχουν μείνει στο αρχείο του προέδρου της Βουλής, διότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες 30 υπογραφές για να εξεταστεί η πιθανή ποινική ευθύνη.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης είχε ζητήσει, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, την άρση της ασυλίας του, προκειμένου να «σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων» που «εξετέλεσαν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου». Παρατήρησε, ωστόσο, ότι η Βουλή, από το ένα άκρο των «όχι» σε όλα τα αιτήματα άρσης ασυλίας, σήμερα έχει περάσει στο «ναι» σε όλα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει το Σώμα. Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε, επίσης, ότι για την ίδια υπόθεση υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, αθωωτική, την οποία όμως δεν έλαβε υπόψη και δεν αξιολόγησε ο εισαγγελέας πριν στείλει τη δικογραφία στη Βουλή.

Με παρέμβασή του, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να επαναξιολογηθεί η διαδικασία που ακολουθείται στην Επιτροπή Δεοντολογίας, επισημαίνοντας ότι, στο παρελθόν, ο χρυσός κανόνας ήταν η αξιολόγηση των υποθέσεων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Έκανε επίσης λόγο για ένα ολισθηρό δρόμο, στον οποίο η απόφαση της πλειοψηφίας λαμβάνεται για λόγους πολιτικούς ή με κριτήριο τον φόβο για το τι θα γράψουν οι εφημερίδες. Ενστάσεις για τη διαδικασία πρόβαλε και ο Γιάννης Δημαράς, σημειώνοντας ότι στις περισσότερες υποθέσεις η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφαίνεται με πολιτικό σκεπτικό.

Τέλος, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Π. Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση που τον αφορά, είπε ότι διώκεται για οπλοφορία, για περίοδο που είχε άδεια πυροβόλου όπλου. Είπε επίσης ότι η δίωξή του είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα