Μπαλζάκ

Δηµήτρης Μητρόπουλος
[Αγιογραφίες] από τα ΝΕΑ

ΓΡΗΓΟΡΟ κουίζ για μυαλά πολιτικώς σκεπτόμενα: Ποιο είναι το πιο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της κυβέρνησης; Φυσικά, ένα ευφυώς σκεπτόμενο μυαλό θα απαντούσε με ερώτηση στην ερώτηση. Το πιο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο εκτός του υπουργείου Οικονομικών; Εδώ η απάντηση θα ήταν ότι το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών δεν είναι το πιο κρίσιμο. Οπότε έχουμε τη λύση: το πιο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο είναι το Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

ΜΗΝ προβληματίζεστε: η εξήγηση είναι απλή. Από την οικονομία

δεν έχει να περιμένει πολλά κανείς τα επόμενα χρόνια. Ακόμη κι αν το πακέτο των 11,8 δισ. ή παραπάνω οριστικοποιηθεί, το ΑΕΠ έχει να χάνει άλλα 2% το 2013. Αρα η ανάκαμψη πάει για το 2014 και βλέπουμε. Πολιτικά η οικονομία είναι μια ιστορία πονεμένη που αν ξαναπάρει μπροστά, θα ξαναπάρει μπροστά στο δεύτερο μισό της θητείας της κυβέρνησης των τριών, αφού προηγουμένως την ταλαιπωρήσει αρκετά. Δηλαδή, βάστα Στουρνάρα! Πολιτικά αν η κυβέρνηση έχει ένα χαρτί να παίξει, αυτό είναι η ασφάλεια. Και ασφάλεια στις ημέρες μας σημαίνει λαθρομετανάστευση.

ΤΟ ποιος θα πάει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν ένας από τους προβληματισμούς που είχε ο Αντώνης Σαμαράς ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Ηταν μεγάλη τύχη για τη ΝΔ ότι ούτε η ΔΗΜΑΡ – που καπάρωσε όμως το Δικαιοσύνης – ούτε το ΠΑΣΟΚ έθεσαν θέμα για την Κατεχάκη. Ειδικά η στάση της Ιπποκράτους – με δεδομένη την απήχηση που είχε η ουσιαστικά προεκλογική πρωτοβουλία Χρυσοχοΐδη για τα μεταναστευτικά κέντρα – είναι πολιτικά ανεξήγητη. Ή μάλλον δείχνει την πολιτική σύγχυση του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη φάση της ηγεσίας Βενιζέλου. Ούτως ή άλλως, ο Σαμαράς είχε ελεύθερο πεδίο να εγκαταστήσει στην Κατεχάκη τον Νίκο Δένδια. Ο Κερκυραίος είναι ένας αστός συντηρητικός πολιτικός με την έννοια που θα έδινε στον όρο ένας Ονορέ ντε Μπαλζάκ, αν δεν είχε περάσει από τα Ιόνια ο Αλμπέρ Κοέν.

ΤΑ ρεφλέξ του Δένδια είναι μέχρι στιγμής σωστά. Φαίνεται ότι έχει δώσει στη μετανάστευση προτεραιότητα. Το ερώτημα είναι αν το θέμα λύνεται με συλλήψεις. Διότι ναι μεν συνελήφθησαν μόνο στην Αττική τρεις χιλιάδες μετανάστες τους τελευταίους δύο μήνες. Ωστόσο το μπες – βγες στα κρατητήρια δεν είναι λύση. Και το περιβόητο «Δουβλίνο ΙΙ» συνεπάγεται ότι όποιος συλλαμβάνεται στην Ευρώπη αλλά έχει μπει στην ΕΕ από την Ελλάδα, επιστρέφει στην Ελλάδα. Δυστυχώς, αυτοί που έρχονται πια δεν είναι αφομοιώσιμοι οικονομικοί μετανάστες όπως γινόταν τη δεκαετία του ’90 και τα πρώτα χρόνια μετά το 2000. Τα κέντρα φιλοξενίας – κράτησης – μεταναστών είναι μια λύση. Αλλά καθώς κανείς δεν θέλει πίσω τους λαθρομετανάστες – ιδίως δε οι Τούρκοι – το πρόβλημα υπερβαίνει τα αστυνομικά μέτρα. Είναι στην πραγματικότητα το κυρίαρχο εθνικό θέμα της Ελλάδας του 21ου αιώνα.

ΜΕ απλά λόγια, είναι ένα θέμα που ταιριάζει στον Δένδια. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε στα σύνορα – διότι εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Πρέπει να δούμε πώς θα βάλουμε στην υπόθεση την Ευρώπη – και πώς θα πάρουμε κοινοτικά λεφτά. Και θα πρέπει να δούμε αν θα επεν

Keywords
Τυχαία Θέματα