Μπαρόζο: Ιστορική η προσπάθεια της Ελλάδας – Σημαντική η παραμονή της στο ευρώ

Την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ υπογράμμισε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» την δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας.

«Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι σημαντική, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την ευρωζώνη», δήλωσε ο Μπαρόζο, μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Καταπολέμηση της κρίσης: επανασχεδιασμός της ευρωπαϊκής πολιτικής», που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Friends of Europe».

Τόνισε μάλιστα  ότι η δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλει αυτό τον καιρό η χώρα είναι «ιστορική». Δυστυχώς, κατέληξε, «οι προσπάθειες αυτές δεν αναγνωρίζονται πάντα».

Αναφερόμενος στη στάση του Βερολίνου καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η Γερμανία ανήκει στις χώρες που πρωτοστάτησαν υπέρ της αλληλεγγύης στην ευρωζώνη. Συνεχίζοντας, απέδωσε τις όποιες διαφωνίες για την επίλυση της κρίσης, στις διαφορετικές αντιλήψεις που έχουν οι χώρες της ευρωζώνης, όσον αφορά τα δημοσιονομικά.

Ο Μπαρόζο διαφώνησε με όσους υποστηρίζουν ότι το ευρώ θα ήταν σε καλύτερη θέση χωρίς τη Γερμανία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία αποτελεί εγγύηση για το ευρώ». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι πολλές ευρωπαϊκές αποφάσεις ελήφθησαν με καθυστέρηση, αλλά, όπως είπε, «η δημοκρατία χρειάζεται χρόνο».

Τα μέτρα λιτότητας τα επιβάλλουν οι κυβερνήσεις όχι οι Βρυξέλλες

Επιπλέον, σχολιάζοντας τα μέτρα λιτότητας που έχουν υιοθετήσει οι χώρες της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι  δεν επιβάλλονται  από τις Βρυξέλλες, αλλά αποφασίζονται από τις κυβερνήσεις.

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (. . .). Η  Επιτροπή δεν λαμβάνει τις αποφάσεις, οι αποφάσεις εγκρίνονται ομόφωνα από τις  κυβερνήσεις», σημείωσε ο Μπαρόζο απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί σε διάφορες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

«Το πρόβλημα είναι ότι πολλές χώρες μεταφέρουν στους πολίτες τους τη λανθασμένη ιδέα ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συμμορφωθούν με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούν» οι Βρυξέλλες, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, «οι κυβερνήσεις είναι περισσότερο πρόθυμες να δώσουν  στους ευρωπαϊκούς θεσμούς νέες εξουσίες όσον αφορά την πειθαρχία παρά όσον αφορά την αλληλεγγύη». «Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν η εικόνα της Ευρώπης δεν βελτιωθεί, διότι εμφανίζεται συστηματικά ως ένας ελεγκτής», υπογράμμισε. «Αν η Ευρώπη δεν αποκτήσει αξιόπιστα εργαλεία κοινωνικής συνοχής, είναι βέβαιο ότι ο ευρωπαϊκός λαός θα την κατηγορήσει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει», πρόσθεσε ο Μπαρόζο, ζητώντας να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής, διαρθρωτικών αλλαγών και επενδύσεων.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα