Διεθνή ΜΜΕ: Φόβος για αδιέξοδο στην Ιταλία

Φόβοι για πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία και σύντομη επιστροφή στις κάλπες, κατέλαβαν την ΕΕ και τις αγορές, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν μικρό προβάδισμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Γερουσία. Αν και ο κεντροαριστερός Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι του Δημοκρατικού Κόμματος προηγείται στη Βουλή, μια σταθερή κυβέρνηση προϋποθέτει πλειοψηφία και στα δύο σώματα.

«Βρυξέλλες και Βερολίνο θα ήθελαν να δουν τον Μπερσάνι να σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού με τον Μάριο Μόντι. Φοβούνται ότι ένα αβέβαιο

αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παράλυση α λα ελληνικά στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρω-ζώνης», γράφει ο Γκάβιν Χιούιτ του BBC.

Ηδη, ηγετικό στέλεχος του κόμματος του Μπερσάνι δήλωσε ότι ίσως χρειαστεί να προκηρυχθούν νέες εκλογές προκειμένου να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση.

«Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι αγορές ανησυχούσαν μήπως οι κάλπες δεν έβγαζαν σαφές αποτέλεσμα, οδηγώντας την Ιταλία σε πολιτικό αδιέξοδο και σε νέα αστάθεια. Φαίνεται ότι οι φόβοι τους μπορεί να επαληθευθούν», γράφει το Spiegel.

«Ολα θα κριθούν στη Γερουσία. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από μερικές κρίσιμες περιφέρειες όπως η Λομβαρδία, όπου η κεντροδεξιά, σε συμμαχία με την Λέγκα του Βορρά, μπορεί να νικήσει και να στερήσει την πλειοψηφία από τον Μπερσάνι», γράφει ο Guardian.

«Ενας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι οι επιδόσεις του κεντρώου Μόντι. Πρέπει να δούμε αν θα κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να μπορέσει να σχηματίσει μαζί του μια κυβέρνηση συνασπισμού ο Μπερσάνι.

Η πολυδιάσπαση στο πολιτικό τοπίο και το περίπλοκο εκλογικό σύστημα έχουν αυξήσει τους φόβους για αδιέξοδο και αδυναμία σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης στην Ιταλία», καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.

«Η κρίση και η σκληρή λιτότητα που επιβλήθηκαν τους τελευταίους 15 μήνες από την τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι μέτρησαν περισσότερο από όλα σε αυτές τις εκλογές. Ο Μπερλουσκόνι έκανε δυναμική επιστροφή με την υπόσχεση να επιστρέψει στους Ιταλούς τα 4 δισ. ευρώ που είχαν πληρώσει σε φόρους για την ακίνητη περιουσία το 2012. Οσο για τον Μόντι, πλήρωσε στις κάλπες τις περικοπές», γράφει η γαλλική Le Monde που προβλέπει μάχη στήθος με στήθος, μέχρι την τελευταία στιγμή, για τον έλεγχο της Γερουσίας.
Πηγή tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα