Εκκλήσεις και πολιτικές αντεγκλήσεις για την οδύσσεια των καρκινοπαθών

Γολγοθάς για χιλιάδες βαρέως πασχόντες, κυρίως καρκινοπαθείς, που αδυνατούν να προμηθευτούν στα δημόσια νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα από τα οποία εξαρτάται η ζωή τους.

Η κατάσταση -που πυροδότησε έντονη πολιτική κόντρα την Κυριακή- βαίνει προς ομαλοποίηση έως την Τετάρτη, όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Mega.

Ο

πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών Δ.Βαρνάβας ανέφερε επίσης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πως έλαβε τηλεφωνικώς διαβεβαίωση από τον υπουργό ότι εξασφάλισε συμφωνία με τις εταιρείες παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων για καρκινοπαθείς, και η τροφοδοσία των νοσοκομείων με τα συγκεκριμένα φάρμακα θα γίνει κανονικά από τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, η παρέμβαση του τέως υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, που απέδωσε το πρόβλημα στην αδυναμία της υπηρεσιακής κυβέρνησης να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις, πυροδότησε την έντονη αντίδραση του ΣΥΝ, αλλά και του πρόεδρου της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρη Βαρνάβα.

«Αν υπήρχε Κυβέρνηση θα είχε δώσει λύση αμέσως στο θέμα των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση. Απαιτείται να συγκληθεί σύσκεψη εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, κ. Κίττα, ώστε να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις εδώ και τώρα. Το πρόβλημα λύνεται» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Η αντίδραση του ΣΥΝ ήταν σφοδρή λέγοντας ότι «ο πιο πρόθυμος στην υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και των συνταγών της τρόικα, ο εξολοθρευτής του δημόσιου συστήματος υγείας και δημιουργός του καταδικασμένου σε κατάρρευση ΕΟΠΥΥ, πρώην υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος, προσπαθώντας να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, εν προκειμένω της φαρμακευτικής περίθαλψης, την αποδίδει σε ‘ακυβερνησία’».

«Οι πάντες, όμως, σε αυτόν τον τόπο γνωρίζουν ότι το εκρηκτικό πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές οφείλεται στη δραματική υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ» ανέφερε το τμήμα Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται η υπηρεσιακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την άμεση κάλυψη των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, καθώς και για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε φάρμακα.

Να βρεθούν με οποιοδήποτε τρόπο τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Π.Πικραμμένο, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς φαρμακοποιούς και προμηθευτές υγείας να δείξουν ευαισθησία και κατανόηση και να μην στερήσουν από τους πολίτες την παροχή φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας.

«Οι άρρωστοι, οι ηλικιωμένοι δεν επιτρέπεται να ταλαιπωρούνται άλλο, και οφείλουμε να βάλουμε πάνω από όλα την υγεία των Ελλήνων πολιτών και ιδίως εκείνων που στερούνται οικονομικής δυνατότητας» επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

Διάβημα στον πρωθυπουργό για το θέμα των φαρμάκων των καρκινοπαθών πραγματοποίησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ζητώντας σε τηλεφωνική επικοινω

Keywords
Τυχαία Θέματα