Επεισόδια στην Αμυγδαλέζα για το κέντρο κράτησης μεταναστών

Επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην Αμυγδαλέζα, ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους κατοίκους, που απέκλεισαν σήμερα την λεωφόρο Θρακομακεδόνων αντιδρώντας στην ενδεχόμενη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στην περιοχή τους. Οι πολίτες σκοπεύουν να επιστρέψουν στο σημείο το απόγευμα.

Όπως είπε χθες ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το πρώτο κέντρο στην Αττική θα λειτουργήσει λίγο μετά το Πάσχα. Οι πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν

ότι ο χώρος που έχει εγκριθεί για την κατασκευή του βρίσκεται στην Αμυγδαλέζα, σε κοντινή απόσταση από τις σχολές της Αστυνομίας.

Οι μαθητές σχολείου στην Αμυγδαλέζα επιχείρησαν το μεσημέρι να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα να απωθηθούν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι κάτοικοι απέκλεισαν νωρίς το πρωί τη λεωφόρο Θρακομακεδόνων με υδροφόρα του δήμου και άλλα οχήματα.

Κατά διαστήματα η λεωφόρος άνοιγε και έκλεινε. Οι κάτοικοι αποχώρησαν το μεσημέρι, δηλώνοντας ότι θα επανέλθουν το απόγευμα.

Ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Μιχάλης Βρεττός διεμήνυσε ότι «αυτό δεν μπορεί να περάσει» και πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε και άλλη υποβάθμιση», συμπληρώνοντας ότι «δεν ξέρουμε πώς θα συγκρατήσουμε τους δημότες μας που είναι οργισμένοι».

Χθες, κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από την Αστυνομική Ακαδημία στην Αμυγδαλέζα. Ο χώρος περιλαμβάνει κτίρια που χρησιμοποιούσε η ακαδημία της αστυνομίας, προκειμένου να στεγαστούν αστυνομικοί που είχαν έρθει από άλλες περιοχές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Από τότε, τα κτίρια, τα οποία βρίσκονται εντός του περιφραγμένου χώρου της ακαδημίας, παρέμεναν ανεκμετάλλευτα και τώρα πιθανολογείται ότι θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του κέντρου μεταναστών.

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ αποσύρθηκε από τη Βουλή η τροπολογία για τη δημιουργία των χώρων κράτησης, καθώς θεωρήθηκε εκπρόθεσμη η κατάθεσή της και θα επανακατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Πριν από μερικές εβδομάδες, τον χώρο στην Αμυγδαλέζα επιθεώρησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανόλης Οθωνας, ενώ εδώ και τρεις ημέρες συνεργεία καθαρίζουν τον χώρο. Η πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκαλεί ήδη τις έντονες αντιδράσεις του Δήμου Αχαρνών, που διεκδικεί εδώ και δυο χρόνια τον συγκεκριμένο χώρο, και όπως κατήγγειλε ο Δήμαρχος Σ. Ντούρος, το κράτος δεν έχει πληρώσει ποτέ αποζημίωση για την εκμετάλλευσή του.

Με ξύλα και πέτρες, άλλωστε, υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της Νεάπολης Κοζάνης τα συνεργεία που εμφανίστηκαν στην περιοχή για να συνεχίσουν τις εργασίες στον χώρο του πρώην στρατοπέδου του Πεζικού και υποχρέωσαν του υπεύθυνους σε νέα αναστολή των έργων για τη μετατροπή του σε χώρο κράτησης.

Ομως το πράσινο φως για τη δημιουργία του πρώτου κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών στη Δυτική Μακεδονία έδωσε ο Δήμος Δεσκάτης Γρεβενών.

Η απόφαση του Δήμου Δεσκάτης ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία (20 ψήφοι υπέρ και μόλις μία κατά) στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ έχει την αποδοχή από το σύνολο σχεδόν των

Keywords
Τυχαία Θέματα