Επιστροφή στη Λεωφόρο για τον Αγγελο

Στη ΓΑΔΑ κρατείται από χθες το μεσημέρι ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης.

Ο κ. Φιλιππίδης οδηγήθηκε με χειροπέδες ενώπιον του ανακριτή, από τον οποίο ζήτησε και έλαβε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα για να απολογηθεί για τις κακουργηματικές κατηγορίες της απάτης, της απιστίας και της συνέργειας σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ντυμένος

με ένα μάλλον ταπεινό μπουφάν, εμφανώς ταλαιπωρημένος και απότομα αδυνατισμένος, ο Αγγελος Φιλιππίδης προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 9 το πρωί με την πρώτη πρωινή πτήση της Turkish Airlines. Συνελήφθη αμέσως στη φυσούνα από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ και μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στον ανακριτή και μετά την προθεσμία που έλαβε ξανά στη ΓΑΔΑ, όπου και θα παραμείνει κρατούμενος μέχρι τη Δευτέρα.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, νωρίς χθες το πρωί, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι «κατόπιν συνεννόησης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με τις τουρκικές αρχές, ο καταζητούμενος Αγγελος Φιλιππίδης βρίσκεται εν πτήσει προς Αθήνα». Κύκλοι του υπουργείου αλλά και δικαστικές πηγές επισήμαναν ότι ο πρώην διοικητής του ΤΤ απελάθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα που απέστειλε η ελληνική πλευρά μέσω της Ιντερπόλ.

Πάντως ο κ. Φιλιππίδης προσπάθησε στις δηλώσεις του να εμφανίσει τον εαυτό του ως οικειοθελώς επανακάμψαντα: «Χθες το βράδυ αφέθηκα ελεύθερος από την τουρκική αστυνομία και επέστρεψα οικειοθελώς πριν βγει το δεύτερο ένταλμα, όπως είχα υποσχεθεί στη δήλωσή μου. Ο,τι υπόσχομαι το κάνω. Καμία απέλαση δεν υπήρχε, με άφησαν ελεύθερο», τόνισε.

Χειρόγραφο σημείωμα
Οι συνήγοροί του προσκόμισαν χειρόγραφο σημείωμα που απευθύνεται στο τμήμα αλλοδαπών της αστυνομικής διεύθυνσης Κωνσταντινουπόλεως το οποίο υπογράφει η συνήγορός του. «Κατόπιν απόρριψης της έκδοσης του Αγγελου Φιλιππίδη στην Ελλάδα, σαν αντικλητός του ανωτέρω και μετά από δική του θέληση παρακαλώ να γίνουν τα απαιτούμενα ώστε να επιστρέψει στην Ελλάδα», αναφέρει το σημείωμα, ενώ ο ίδιος ο Φιλιππίδης προσθέτει στα Αγγλικά: «Επιθυμώ να επιστρέψω στην Ελλάδα το συντομότερο, όπως αποφάσισε το δικαστήριο».

Η πλευρά Φιλιππίδη σημειώνει ότι ο κατηγορούμενος ζήτησε να επιστρέψει στην Ελλάδα μόλις έμαθε ότι θα ενεργοποιούνταν το δεύτερο ένταλμα για τη σύλληψή του και θα έπρεπε να περάσει ξανά την ίδια διαδικασία. Εβγαλε ο ίδιος, μάλιστα, το εισιτήριό του και πέρασε το βράδυ στο αεροδρόμιο μέχρι να φτάσει η ώρα της πτήσης του. Επιπλέον, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ταξίδεψε χωρίς αστυνομική συνοδεία και κρατώντας ο ίδιος το διαβατήριό του.

Το αν ο Αγγελος Φιλιππίδης απελάθηκε από τους Τούρκους ή επέστρεψε οικειοθελώς στη χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία εν όψει της απολογίας του. Εάν ο κατηγορούμενος πείσει τον ανακριτή ότι γύρισε οικειοθελώς, μπορεί να ελπίζει ότι θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη του καθώς δεν θα θεωρηθεί ύποπτος φυγής. Αντίθετα, στην περίπτωση που ο ανακριτής δεχτεί την απέλαση, το καλύτερο που μπορεί να περιμένει ο κ. Φιλιππίδης είναι να αφεθεί ελεύθερος με βαρύτατους περιοριστικούς όρους.
Στέλιος Βογιατζάκης
Φωτό Χάρης Γκίκας
Πηγή Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα