Ερντογάν ο Μεγαλοπρεπής

Της Αριάνας Φερεντίνου από protagon

«Αμάν, μεγάλωσε ο ρόλος μου», λέει αγχωμένο το…άτι του Μεγαλοπρεπή μετά τις δηλώσεις του Μεγαλοπρεπή του Νεώτερου, του νυν πρωθυπουργού ή και αλλιώς αποκαλούμενου «Σουλτάνου» της Τουρκίας, Ταίπ Ερντογάν.

Και καθώς το άτι του Σουλεϊμάν φαίνεται να αναλαμβάνει σύντομα το δεύτερο πρωταγωνιστικό

ρόλο μετά την εκρηκτική κοκκινομάλλα Χιουρέμ, την ήρεμη και μονίμως ανέκφραστη Βαλιντέ, τον έμπιστο Πάργαλι Ιμπραχίμ Πασά (από τη δική μας Πάργα), την αιχμάλωτη Ισπανίδα πριγκίπισσα, τους έμπιστους και διπρόσωπους ευνούχους και μια ολόκληρη στρατιά από χαρακτήρες με τους οποίους ξημεροβραδιάζονται οι Τούρκοι-αλλά κυρίως οι Τουρκάλες-, τις τελευταίες ημέρες ολόκληρη η δημοσιογραφική και ημι-πνευματική ιντελιγκέντσια της χώρας παρέλασε από τις οθόνες μας για να συζητήσει ένα και μοναδικό θέμα: τις απαξιωτικές δηλώσεις του Ερντογάν για το σίριαλ.

Ας θυμηθούμε όμως τι έγινε: την περασμένη Κυριακή 26 Νοεμβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε άλλο ένα μεγαλεπήβολο δημόσιο έργο, το περιφερειακό αεροδρόμιο της Κιουτάχειας που θα εξυπηρετεί πτήσεις για το Αφιονκαραχισάρ και το Ουσάκ. Με την ευκαιρία λοιπόν αυτή και ενώ εκφωνούσε τον καθιερωμένο λόγο, ο τούρκος πρωθυπουργός, κατά τη συνήθειά του, παρέκλινε του βασικού θέματος που ήταν τα εγκαίνια και εξαπέλυσε στα ξαφνικά μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του σίριαλ “Muhteşem Yuzyil” (Υπέροχος αιώνας) που στα ελληνικά έχει μεταφερθεί ως Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. Σε υψηλούς τόνους και με έξαρση θρησκευτικοπολιτικού ηγέτη, ο Ερντογάν φώναξε προς το πλήθος ότι ο «Κανουνί» (δηλαδή ο Νομοθέτης) Σουλεϊμάν, όπως είναι γνωστός για τους Τούρκους και όχι Μεγαλοπρεπής όπως εμείς τον αποκαλούμε, ήταν πολύ διαφορετικός από τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Halit Ergenç στο σίριαλ. «Εμείς τέτοιον Νομοθέτη δεν ξέραμε, εμείς γνωρίζαμε ότι πέρασε 30 χρόνια πάνω στο άλογο», βροντοφώναξε ο Ερντογάν προς το πλήθος–εξ ού και η φημολογούμενη υποκριτική αναβάθμιση του αλόγου. Οι ερωτικές ίντριγκες στο χαρέμι του Σουλτάνου που απεικονίζονται στη σειρά «δεν θα άρεσαν στους προγόνους μας»,  συνέχισε ο τούρκος πρωθυπουργός επευφημούμενος από τους οπαδούς του.

Ως εκεί, καλά, θα έλεγε κανείς. Ο καθένας, ακόμη και πρωθυπουργός, έχει δικαίωμα να κρίνει και να επικρίνει ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Πολύ περισσότερο μάλιστα ένας ηγέτης για τον οποίον η θρησκεία (το Ισλαμ) υπαγορεύει και τον τρόπο ζωής του. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το σίριαλ «τα ακούει» από τους πιστούς του Ισλάμ. Πριν από ένα χρόνο το Συμβούλιο Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου –κάτι σαν το δικό μας ΕΣΡ- είχε λάβει περί τις 70,000 επίσημες διαμαρτυρίες από τούρκους πολίτες που διαμαρτύρονταν επειδή ο Σουλεϊμάν εμφανιζόταν να πίνει. Το πράγμα κόπασε όταν οι υπεύθυνοι είπαν ότι αυτό που φαίνεται να πίνει ο Μεγαλοπρεπής δεν είναι αλκοόλ αλλά σερμπέτι.  Όμως αυτή τη φορά ο Ερντογάν προχώρησε άλλο ένα βήμα, σωστό για τους οπαδούς του, παραπάτημα για τους επικριτές του: ζήτησε την παρέμβαση της δικαιοσύνης.«Καταδικάζω τον παραγωγό

Keywords
Τυχαία Θέματα