Ευρωπαϊκό Lobbying: Όλη η αλήθεια

«Η σύγχυση δεν εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον»

Βρυξέλλες, 22 Φεβρουαρίου 2013 – Η Japan TobaccoInternational (JTI) χαιρετίζει την πρόταση ορισμένων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διεξαγωγή ειδικής έρευνας για το lobbying των καπνικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Οι ανοιχτές και διαφανείς ενέργειες lobbying με σκοπό την ενημέρωση των εκλεγμένων αξιωματούχων και των κοινωνικών λειτουργών σχετικά με την πολιτική λήψης αποφάσεων εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον», δήλωσε οThierry Lebeaux, Επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της JTI.

Η

Εταιρεία ευελπιστεί ότι μια τέτοια έρευνα θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα και τους τρόπους για να εξεταστούν λεπτομερώς όλες οι πρακτικές lobbying και να ερωτηθούν όλες οι ομάδες συμφερόντων, είτε πρόκειται για επιχειρηματικούς είτε για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Το 1996, πρώτο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε την καθιέρωση κανονισμού για το lobbying και τους εκπροσώπους του με αποτέλεσμα την υιοθέτηση ενός Κώδικα Συμπεριφοράς. «Παρά το γεγονός ότι έκτοτε έχουν υποστηρίξει τον συγκεκριμένο θεσμό με διάφορα μέσα, ορισμένοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι γίνεται παραβίαση της διαδικασίας», δήλωσε ο κ. Lebeaux. «Θα θέλαμε να έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε και να αποδείξουμε την πλήρη συμμόρφωσή μας με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Διαφάνεια και τον Κώδικα Συμπεριφοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με το lobbying και τους εκπροσώπους του», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν αναγνωρίσει ότι όλα τα ενδιαφερόμενη μέρη έχουν το δικαίωμα να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της θέσης τους και να παρουσιάσουν τις απόψεις τους στους θεσμούς της Ε.Ε., πάντα με σκοπό το κοινό συμφέρον. Η παρεμπόδιση οποιουδήποτε μέρους από κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση των κανόνων. Η χρήση του μη δεσμευτικού και λανθασμένα εφαρμοσμένου Άρθρου 5.3 της Σύμβασης Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού, ως μέσο αποκλεισμού και λογοκρισίας των εταιριών προϊόντων καπνού, είναι μη σύννομη. Όπως ορθώς τόνισε νωρίτερα αυτό το μήνα η Επιτροπή, «οι εν λόγω Κατευθυντήριες Γραμμές δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες υποχρεωτικές προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή συναντήσεων και τη δημοσιοποίησή τους.»

Η JTI είναι μια από τις ενδιαφερόμενες ομάδες με προφανή και αδιαμφισβήτητη εμπειρία η οποία καταβάλλει προσπάθειες να ενημερώσει τους κυβερνητικούς φορείς σχετικά με την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα Καπνικά Προϊόντα. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι και αξιωματούχοι θα έπρεπε να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα γεγονότα, τις πληροφορίες και τις απόψεις που μπορούν να προσφέρουν οι εν λόγω ομάδες, ακόμα και αν τελικά τις απορρίψουν.«Μόνο μέσα από τη διαύγεια και την ανοιχτή επικοινωνία μπορεί η ΕΕ να διαμορφώσει υγιείς δημόσιες πολιτικές και τελικά να θεσπίσει τους κατάλληλους κανονισμούς για όλους τους τομείς της Βιομηχανίας», συμπεραίνει ο κ. Lebeaux.

———————————–

Η JTI είναι μέλος του Ομίλου Εταιρειών JapanTobacco, κορυφαίας εταιρείας κατασκευής προϊόντων καπνού. Εμπορεύεται διεθνώς αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα όπως τα Winston, Mild Seven και Camel. Μεταξύ των διεθνών εμπορικών σημάτων της συγκαταλέγονται τα Benson & Hedges, Silk Cut, Sobranie, Glamour και LD. Με έδρα στη Γενεύη της Ελβετίας και έσοδα ύψους 11,8 δις δολαρίων ΗΠΑ κατά το έτος 2012, η JTI δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 120 χώρες και αριθμεί περίπου 25.000 υπαλλήλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα