Γαλλοβρετανική διαμάχη στη Σύνοδο – κονδύλια πάνω από 14 δις ευρώ διεκδικεί ο Αντώνης Σαμαράς (βίντεο)

Με έντονες… διαφωνίες και την «άκαμπτη» στάση της Βρετανίας που ζητά… νέες περικοπές στο… «κοινοτικό προϋπολογισμό» της ΕΕ του 2014-2020 γίνεται η Σύνοδος Κορυφής αφού οι αντιρρήσεις της… Γαλλίας και ο… «διαγκωνισμός των χωρών του νότου» και της… «ανατολικής Ευρώπης» θέτουν σε κίνδυνο λόγω της Αγγλίας τις χώρες αυτές να δουν τα «κονδύλια» τους αδίκως να… περικόπτονται !

Οι …27 Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται πριν τη.. «νευρική κρίση» ενώ είναι αποφασισμένοι οι… 26 να στραφούν εναντίον της Αγγλίας στο… Ευρωκοινοβούλιο εάν δεν… επέλθει τελική συμφωνία !

Το σίγουρο πάντως είναι ότι και… αν ακόμα …περικοπούν κονδύλια από το συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ μετά τις επαφές του… Αντώνη Σαμαρά με την κ. Μέρκελ στο… περιθώριο της Συνόδου των 5 ωρών που ήταν η καθυστέρηση.. δίνουν άλλο αέρα για την Ελλάδα που φαίνεται ότι θα… πάρει τα… περισσότερα!

Τώρα… για αν δούμε τι δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην σύνοδο των 27 για τον προϋπολογισμό του 2014-2020 αλλά και τι σχολιάζει ο ξένος τύπος…

Η DEUTSCHE WELLE αναφέρει σχετικά με το κλίμα της συνόδου:

DEUTSCHE WELLE

‘Oλα δείχνουν ότι αναμένεται να υπάρξει πολιτική απόφαση, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον του Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που λέγεται είναι ότι τίποτα δεν θα αλλάξει σε δύο μήνες, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως ενδέχεται να μετατοπισθεί η λήψη αποφάσεων στο μέλλον.

Τα οικονομικά μεγέθη είναι ούτως ή άλλως γνωστά, οπότε αυτό που απομένει είναι η τελική συμφωνία ώστε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προλάβει να εγκρίνει τις σχετικές με τα πακέτα χρηματοδοτήσεων αποφάσεις.

Με λίγα λόγια, φαίνεται να επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στις Βρυξέλλες, χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες.

Η Βρετανία, όπως δήλωσε κατά την άφιξή του στη βελγική πρωτεύουσα ο Ντέιβιντ Κάμερον, ζητά… μείωση των δαπανών ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ είπε πως η Γαλλία… δεν θα συμφωνήσει στον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης «με οποιοδήποτε κόστος» εάν η… ενδεχόμενη συμφωνία αποδυναμώνει την αγροτική πολιτική ή πλήττει την… ανάπτυξη.

Απο πλευράς της Γερμανίας η… κ. Μέρκελ δήλωσε:

Μέρκελ

Οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι ακόμα διχασμένοι για τον 7ετή προϋπολογισμό.

Για τη Γερμανία, μπορώ να πω πως θα κάνουμε τα πάντα ώστε να υπάρξει συμφωνία καθώς λόγω της υψηλής ανεργίας είναι μεγάλης σημασίας το να έχουμε την ικανότητα να σχεδιάζουμε.

Απο την Ιταλική πλευρά ο κ. Μόντι δήλωσε:

Μόντι

Δεν είναι σίγουρο πως θα επιτευχθεί σήμερα μια συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε… κλειδί και εγγύηση για να πετύχει… τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη τους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία. Όπως είπε… η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές αλλαγές βρίσκονται σε… εξέλιξη στην Ελλάδα, ο μεγάλος στόχος είναι… πλέον η ανάκαμψη και η ανάπτυξη για την οποία χρειάζονται …πόροι!

Τώρα σύμφωνα με το σχόλιο για τον Αντώνη Σαμαρά της Deutsche Welle:

DEUTSCHE WELLE

Ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει λοιπόν να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε κατά την περίοδο 2008-2010.

Η Ελλάδα διέρχεται μία φάση ύφεσης της τάξης του 20% τα τελευταία τέσσερα χρόνια ενώ η ανεργία ανέρχεται στο 26%.

Αναμένεται λοιπόν να ζητήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη χώρα.

Κατά την περίοδο 2007-2013 η Ελλάδα είχε λάβει 20,6 δισ. ευρώ για την κατασκευή έργων συνοχής καθώς και 18,7 δισ. ευρώ υπό μορφή εισοδηματικών ενισχύσεων προς τους αγρότες.

Με βάση το ισχύον πλαίσιο, η τωρινή χρηματοδότηση της Ελλάδας πέφτει στα 12 δισ. ευρώ αναφορικά με την πρώτη κατηγορία και στα 16,5 για τους αγρότες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει πολλά αναφορικά με τις αγροτικές επιχορηγήσεις ενώ αναμένεται να ζητήσει αύξηση της χρηματοδότησης για τα έργα συνοχής κατά δύο δισεκατομμύρια.

Ενώ τέλος σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ο κ. Σαμαράς θα διεκδικήσει στη Σύνοδο κονδύλια μεγαλύτερα των… 14 δις ευρώ !

Έτσι… έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής στις Βρυξέλλες ας δούμε όμως τι δήλωσε ο …Αντώνης Σαμαράς στο ΒΙΝΤΕΟ που ακολουθεί:

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα