Για έλλειμμα ενός εκατ. ευρώ κατηγορείται πρώην διευθύντρια

Όργιο κατασπατάλησης χρημάτων σε παιδικούς σταθμούς στο Κιλκίς

Ακόμη και τα χρήματα που προορίζονταν για τη σίτιση παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς «έτρωγαν» ορισμένοι, όπως αποκαλύπτεται από το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, που αποκαλύπτει η «Ελλάδα». Πρώην διευθύντρια των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Κιλκίς κατηγορείται για υπεξαίρεση ύψους ενός εκατ. ευρώ, ενώ ευθύνες επιρρίπτονται και στον πρώην πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σημεία και τέρατα εντόπισε το κλιμάκιο των οικονομικών επιθεωρητών που πραγματοποίησε έλεγχο στο

Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την ονομασία «Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί»,που ιδρύθηκε το 2002 από τη μετατροπή των τότε κρατικών σταθμών σε δημοτικούς, στο οποίο συμπεριλήφθησαν και οι τέσσερις κρατικοί σταθμοί που υπήρχαν τότε. Οι ελεγκτές ανακάλυψαν «μαύρη τρύπα» 722.421,05 ευρώ κατά τα έτη 2006 έως 2010,ενώ δεν υπήρχαν επίσημοι απολογισμοί με υπογραφές και σφραγίδες, βιβλία, χρηματικά εντάλματα με κάποια σειρά, παραστατικά απόδοσης κρατήσεων, βιβλίο πρακτικών Δ.Σ. και γραμμάτια είσπραξης εσόδων. Εκεί όμως που έτριβαν τα μάτια τους, ήταν όταν διαπίστωσαν, ότι έλειπαν χρήματα που προορίζονταν για τα τροφεία των παιδιών!

Έλλειμμα στα τροφεία

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί εισέπρατταν τροφεία για τα φιλοξενούμενα παιδιά με δύο σειρές μπλοκ. Το 40% γινόταν με μπλοκ του Νομικού Προσώπου και εκδίδονταν αποδείξεις και το 60% με μπλοκ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.Όλες οι εισπράξεις κατέληγαν στην διευθύντρια Β.Π., οι οποίοι όφειλε να τις καταθέτει στους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΑΤΕ υπέρ του Νομικού Προσώπου.Όμως, όπως σημειώνουν οι οικονομικοί επιθεωρητές, μόνο από τα τροφεία εντοπίστηκε έλλειμμα ύψους 236.465 ευρώ, καθώς αυτό το ποσό δεν εισήχθη ποτέ στη διαχείριση του Νομικού Προσώπου, και οι επιθεωρητές καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι το οικειοποιήθηκε η διευθύντρια. Το σκεπτικό τους ενισχύεται από το γεγονός, ότι παρά τις επανειλημμένες κλήσεις τους η ίδια δεν προσήλθε για να συνδράμει στον εντοπισμό των παραστατικών και των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, αλλά και ότι, αν το έλλειμμα οφειλόταν σε λάθη ή παραλείψεις, ήταν υποχρεωμένη εντός έξι μηνών να το ανακαλύψει και να το διορθώσει, κάτι που ουδέποτε έκανε.

Το έλλειμμα από τα τροφεία, όμως, ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές, η πληθώρα χρηματικών ενταλμάτων που πληρώθηκαν χωρίς παραστατικά ή καταχωρήθηκαν ψευδώς ως πληρωμένα, οι μη αποδοθείσες κρατήσεις και πολλές ακόμη ατασθαλίες στα οικονομικά, εκτόξευσαν το συνολικό έλλειμμα σε 722.421,05 ευρώ. Στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές καταλογίζουν στην διευθύντρια το ποσό των 982.536,40 ευρώ(722.421,05 ευρώ συν προβλεπόμενες προσαυξήσεις ύψους 260.115,37 ευρώ), καθώς και άλλα 64.350 ευρώ (45.000 ευρώ κεφάλαιο συν 19.350 ευρώ προσαυξήσεις), «αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τον πρώην πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Ι.Γ., καθώς πλήρωσαν το συγκεκριμένο

Keywords
Τυχαία Θέματα