Η χαμένη «διαφάνεια» των ΜΜΕ

«Όχι στις συγκρούσεις συμφερόντων των ιδιοκτητών ΜΜΕ στην Ευρώπη» είπε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

email του Νίκου Ρούσση για το Enimerosi24
Ανταποκριτής από το Στρασβούργο, για την “Ελευθεροτυπία”, την “Τηλεόραση της Βουλής” και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν για τους επίδοξους σωτήρες της χαμένης τιμής της ελληνικής δημοσιογραφίας, που μας έπνιξαν με ανακοινώσεις, μανιφέστα και διακηρύξεις γενναιότητας ότι, δεν θα δεχθούν το ένα και δεν θα επιτρέψουν το άλλο.

Τι ακριβώς ξέρετε

για τα αφεντικά του Τύπου ρε παλληκάρια;

Από ποιούς ζητάτε να σεβασθούν ΣΣΕ, να μην απολύουν και να κάνουν αποδεκτά τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων;

Ρωτήσατε ποτέ να μάθετε για το “πόθεν έσχες” νεόκοπων εκδοτών, για το “δούναι και λαβείν” των παλιών νταβαντζήδων του Τύπου και των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών που, εδώ και είκοσι χρόνια, λειτουργούν χωρίς άδεια;

Ρωτήσατε ποτέ να μάθετε ποιοί “κρύβονται” πίσω από επιθετικές εξαγορές στον ελληνικό Τύπο και ποιά κεφάλαια ακριβώς εκπροσωπούσαν κάποιοι διάττοντες αστέρες του εκδοτικού και μιντιακού γίγνεσθαι στην Ελλάδα;

Γιατί δεν απευθυνθήκατε στους κομματικούς μηχανισμούς που εκπροσωπείτε, για να απαιτήσετε την υποβολή ερωτήσεων και επερωτήσεων στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις; Τι σας λέω τώρα ε;

Μόλις χθες, όμως, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σας έβαλε τα γυαλιά. Μ’ ένα Ψήφισμα της, με 539 ψήφους υπέρ, 70 κατά και 78 αποχές, ανέκραξε “ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ”.

Τι να υπονοούν άραγε μ’ αυτή τη κραυγή οι ευρωβουλευτές?

Ε να, θέματα που εσείς, οι εκπρόσωποι του μαχητικού δημοσιογραφικού συνδικαλιστικού μας κινήματος, τα έχετε λύσει, έχετε δώσει τις απαντήσεις και τα έχετε προσπεράσει ως ανάξια λόγου και ως υλικό που μπορεί να χαλάσει την πολιτικο-οικονομικο-δημοσιογραφική μανέστρα.

Στο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου λοιπόν υποστηρίζεται ότι πρέπει να τεθεί τέλος στην αδιαφάνεια που επικρατεί στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ευρώπη και φραγμός στις “συγκρούσεις συμφερόντων” που εντοπίζονται μεταξύ των εκδοτικών και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των ιδιοκτητών ΜΜΕ.

Εσείς έχετε να προτείνετε κάτι πιο εκλεκτό?

Έχετε ακούσει τίποτα απ’ αυτά να συμβαίνει στα ελληνικά ΜΜΕ ή δεν σας αγγίζουν τα …κουτσομπολιά; Αλλά και στο άλλο ευρωπαϊκό φόρουμ, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου, αν γνωρίζετε, είναι μέλος και η Ψωροκώσταινα, έγινε πολύς ντόρος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ στην Ευρώπη.

Το ρεπορτάζ, που έχετε προ καιρού εγκαταλείψει, λέει ότι: “Η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Τουρκίας Γκιουλσούμ Μπιλγκεχάν, συνεπικουρούμενη από 19 ακόμη Ευρωπαίους βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατέθεσε μία πρόταση ψηφίσματος με την οποία καλείται το αβαείο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αναζητήσει τη χαμένη «διαφάνεια» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη Γηραιά Ηπειρο.

Φρεσκάροντας τη μνήμη μας, η Τουρκάλα βουλευτής υπενθυμίζει ότι το «πόπολο» σ’ όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, και βέβαια και της Ελλάδος, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζει τις βασικές, τουλάχιστον, πληροφορίες για το «ποιόν και το “πόθεν έσχες”» εκείνων που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες των ΜΜΕ

Και για να μη νομίσουμε ότι η υπενθύμιση αυτή είναι δική της… εφεύρεση, η βουλευτής αναφέρει ότι η εξασφάλιση αυτού του δικαιώματος στο «πόπολο» κατοχυρώθηκε το… 1994, με απόφαση της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία εννοείται ότι συνυπέγραψαν οι κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Οργανισμού, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Επικαλούμενη πρόσφατα στοιχεία έρευνας της «Access Info Europe» η βουλευτής υποστηρίζει -χωρίς να κατονομάζει προς το παρόν- ότι πολλά είναι τα κράτη που δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τα πραγματικά αφεντικά των ΜΜΕ στην Ευρώπη. Την ώρα που, κατά τα λεγόμενά της, συμβαίνουν φοβερά και τρομερά πράγματα γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων του Τύπου.

Η μη υποχρέωση δημοσιοποίησης του «πόθεν έσχες» παλαιών και νεόκοπων εκδοτών, η μεταφορά της έδρας των εκδοτικών εταιρειών «σ’ άλλη γη και σ’ άλλα μέρη», η μη ενδελεχής διερεύνηση των τραπεζικών δανείων στον Τύπο και η εμφάνιση, ως εκδοτών, αχυρανθρώπων-εκπροσώπων άγνωστων και κατά κανόνα σκοτεινών συμφερόντων είναι μερικά απ’ αυτά τα φοβερά και τρομερά.

Οι 20 βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφουν αυτή την πρόταση ψηφίσματος προέρχονται από την Τουρκία (2), τη Γαλλία (4), τη Σουηδία (2),τη Δανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ισλανδία, την Ουκρανία (2), τη Σερβία, την Ανδόρα, τη Βοζνία-Ερζεγοβίνη και τη Μολδαβία.

Το γεγονός ότι αυτή την πρόταση ψηφίσματος δεν την υπογράφει κανένας από τους 14 Έλληνες βουλευτές που συμμετέχουν στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποδίδεται στο ότι στην Ελλάδα η διαφάνεια για το «ποιόν, το “πόθεν έσχες” και το δούναι και λαβείν» των φερόμενων ως ιδιοκτητών στις επιχειρήσεις του Τύπου είναι εκ των ων ουκ άνευ…

Είμαι βέβαιος όμως, ότι τώρα που λάβατε εσείς γνώση, θα χυθεί άπλετο φώς γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ στην Ελλάδα και το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι σκοτεινές διασυνδέσεις των ελλήνων μιντιαρχών με ξεπλύματα βρώμικου χρήματος, υπόγειες διασυνδέσεις με την εκάστοτε εξουσία και διάφορες άλλες τέτοιες κακόβουλες αηδίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα