Η Ισπανία πρέπει να προσφύγει στο ταμείο στήριξης, λέει στενός συνεργάτης της Μέρκελ

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των δύο χριστιανοδημοκρατικών ενώσεων της Γερμανίας CDU/CSU, Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ισπανία θα πρέπει να προσφύγει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «εξαιτίας των τραπεζών».
CDU και CSU είναι τα κόμματα που αποτελούν τον κορμό της γερμανικής κυβέρνησης μαζί με το FDP.

«Η Ισπανία θα πρέπει να λάβει μία απόφαση και πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί υπό την προστασία του

Ταμείου εξαιτίας των τραπεζών της», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Φόλκερ Κάουντερ, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ.

Σε ερώτηση για το αν είναι εφικτό ο EFSF να μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας τις  ισπανικές τράπεζες, ο κ. Κάουντερ, είπε, επικαλούμενος τους υπάρχοντες κανόνες: «Δεν βλέπω  εφικτή μία τέτοια πιθανότητα».

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε στις αρχές της εβδομάδας ότι ασκεί πιέσεις προς τη Μαδρίτη για να την παρακινήσει να ζητήσει στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της θεωρώντας ότι η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην ισπανική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αρνείται προς το παρόν να ζητήσει οικονομική στήριξη, η οποία θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους που θα τεθούν από το εξωτερικό. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η οικονομική κατάσταση είναι κρίσιμη και κάλεσε την Ευρώπη «να υποστηρίξει» τη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, είναι πιθανή η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, έχουν γίνει διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) απευθείας προς το ισπανικό δημόσιο Ταμείο στήριξης του ισπανικού τραπεζικού τομέα (Frob).

Σε αντάλλαγμα, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού της τομέα, προχωρώντας σε συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο ορισμένων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αυτή η συμβιβαστική λύση θα είχε πολλά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα: θα έδειχνε ότι η ισπανική κρίση είναι διαφορετικής φύσης από την ελληνική κρίση, καθώς η ισπανική κυβέρνηση δεν θα υφίστατο απώλεια μέρους της κυριαρχίας της.

Και η Γερμανία θα επέβαλλε τη θέση της, η οποία συνίσταται στη χορήγηση πόρων του EFSF αποκλειστικά σε δημόσιους, και όχι σε ιδιωτικούς θεσμούς.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα