Η προπαγάνδα της κας Κωνσταντοπούλου για το δήθεν χαμηλό τίμημα του ψηφιακού φάσματος που δεν προσέλκυσε όμως ενδιαφερομένους!

Όπλο η λογοδιάρροια όταν η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ συλλαμβάνεται αδιάβαστη

Κι όμως στην Ελλάδα της διαπλοκής και της μιντιοκρατίας, όσοι έλληνες έχουν πρόσβαση στην τηλεόραση και το Διαδίκτυο – αν δεν το έχουν ψάξει μόνοι τους και έχουν αρκεστεί σε αυτό που κυκλοφορεί – έχουν μείνει με την εντύπωση ότι το δημόσιο αγαθό των ψηφιακών συχνοτήτων το ξεπούλησε η Πολιτεία στους καναλάρχες, δηλαδή, το MEGA,

τον ΑΝΤ1, τον ΣΚΑΙ, το STAR και τους υπόλοιπους αντί 18 εκ ευρώ ή προς 16.000 ευρώ το μήνα για κάθε κανάλι για 15 χρόνια! Αυτό υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα η βουλευτίνα του κόμματος κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου (που είχε υποβάλει και επίκαιρη ερώτηση στο Υποδομών) και, αυτό έχει επικρατήσει και ας καταγγέλλει με κάθε ευκαιρία ότι η ενημέρωση είναι ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη! Προφανώς εννοεί από τον ΣΥΡΙΖΑ! Δεν εξηγείται αλλιώς! Διότι στα πάνελ που φιλοξενείται και το αναφέρει διαρκώς σαν πυροτέχνημα, δεν υπάρχει αντίλογος, ενώ στο Διαδίκτυο επικρατεί ημιμάθεια που ευνοεί πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ!

Αντίθετα, την περασμένη Δευτέρα στην Βουλή όταν απάντησε ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος, δηλαδή, υπήρξε πραγματικός αντίλογος στις αιτιάσεις της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνη πέταξε την… μπάλα στην κερκίδα! Έτσι, ενώ ο υφυπουργός την εγκαλούσε λέγοντάς της ότι επί της ουσίας είναι αδιάβαστη, εκείνη έκανε το παγώνι και αναφερόταν στο MEGA που εξέλεξε την Σπυράκη ευρωβουλευτίνα (και όχι οι 233 χιλιάδες έλληνες), αλλά και στον Πρετεντέρη που έκρυψε ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο! Θα ήταν πιο πειστική όμως, αν συμπλήρωνε ότι και η μητέρα της έκρυψε από το κράτος το επίδομα που εισέπραττε παρανόμως!

Ποια είναι όμως η αλήθεια για το τίμημα των 18.336.000 ευρώ; Είναι προκλητικά χαμηλό για την παραχώρηση των συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Digea για 15 χρόνια;
Αν παραμερίσουμε το επιχείρημα, αφού είναι χαμηλό το τίμημα γιατί δεν προσήλθαν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι! Από την έρευνά μας προκύπτει ότι τα 18,4 εκ. € είναι πολλά! Σύμφωνα και με τη μελέτη της Mason Analysys η συνήθης πρακτική στις χώρες της Ευρώπης, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Σουηδία, Ιταλία το τηλεοπτικό φάσμα να δίνεται ΔΩΡΕΑΝ σε αντίθεση από το Ψηφιακό Μέρισμα το οποίο κοστίζει στις ίδιες χώρες μέχρι και 3.5δις €. Αυτό γίνεται για τον απλούστατο λόγο ότι η χρήση του τηλεοπτικού φάσματος σε αυτές τις χώρες όπως και στην Ελλάδα, είναι ρυθμιζόμενη από τον τοπικό ρυθμιστή (βλ. ΕΣΡ), άρα ο Πάροχος δεν μπορεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδά του από την χρήση του πόρου, άρα και να μπει σε μια διαδικασία πλειοδοσίας. Η οποιαδήποτε χρέωση του φάσματος θα είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση ανάλογη αύξηση του κόστους εκπομπής των αδειοδοτημένων τηλεοπτικών καναλιών με συνέπεια είτε τη μη επένδυση σε παραγωγή τοπικού περιεχομένου είτε ακόμη και στο κλείσιμο των μικρότερων σταθμών και τον περιορισμό της πολυφωνίας. Συνεπώς τα 18.4 εκατομμύρια που χρέωσε το Ελληνικό Κράτος για το τηλεοπτικό φάσμα σε απόλυτους αριθμούς είναι ήδη περισσότερα από το κόστος του φάσματος στην Γερμανία, την Γαλλία και την Ισπανία! Άρα αν μη τι άλλο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ! Η Κύπρος που είναι η μόνη χώρα του Ευρώ που αποφάσισε να κάνει πλειοδοτική διαδικασία πριν δύο χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα την αδυναμία πληρωμής του μηνιαίου κόστους από τους Κυπριακούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς, την χρεοκοπία του Παρόχου Velister, την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη και την κατά πάσα πιθανότητα αντιστροφή της διαδικασίας, ακύρωση του τιμήματος για το φάσμα και επαναφορά στην τιμή έναρξης των 800,000€.

Keywords
Τυχαία Θέματα