Η συμφωνία για την Κύπρο δεν αποτελεί πρότυπο, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ

Αναταραχή όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα σε διεθνή κλίμακα, έχουν προκαλέσει οι προθέσεις των χωρών της Ευρωζώνης να αναθεωρήσουν εκ βάθρων το μοντέλο διάσωσης των προβληματικών τραπεζών και να εμπλέξουν στο «παιχνίδι» ακόμα και τους καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ), οι οποίοι πλέον θα θεωρούνται επενδυτές και θα καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» της στήριξης.

Οι αντιφατικές δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων επιτείνουν τη σύγχυση, την ίδια ώρα που σε έγγραφο της ΕΕ τονίζεται ότι το σχέδιο για

την Κύπρο δεν αποτελεί «πρότυπο».

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, «το κυπριακό πρόγραμμα δεν είναι πρότυπο, αλλά τα μέτρα έχουν προσαρμοστεί για την εξαιρετικά έκτακτη κατάσταση στην Κύπρο».

Για τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο υπήρξε συμφωνία την Τρίτη από τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτό θα είναι ο οδηγός που θα χρησιμοποιήσουν για να εξηγήσουν την απόφαση του Eurogroup στους πολίτες.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές την περασμένη Δευτέρα, όταν δήλωσε στο Reuters και στους Financial Times ότι οι μελλοντικές εκκαθαρίσεις τραπεζών θα πρέπει να χειρίζονται σε εθνικό επίπεδο, αμφισβητώντας την ανάγκη χρήσης ευρωπαϊκών πόρων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αν και ο ολλανδός υπουργός εξέδωσε διευκρινίσεις αργότερα την ίδια ημέρα, ωστόσο αρκετές κυβερνήσεις πίεσαν για διαβεβαιώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η αμφιλεγόμενη λύση για την Κύπρο δεν θα αποτελέσει μέρος της «εργαλειοθήκης» για την διαχείριση μελλοντικών κρίσεων.

Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των αντιδράσεων που προκάλεσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΕΚΤ, ακόμα και την Fed, οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ περί κυπριακού μοντέλου διάσωσης των τραπεζών, με συμμετοχή των μεγαλοκαταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η εκπρόσωπος του Γ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε στο Bloomberg πως δεν γνωρίζει το έγγραφο και δεν μπορεί να σχολιάσει.
Στο έγγραφο γίνεται ακόμα αναφορά σε αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο Συνόδων Κορυφής για την ενίσχυση της Νομισματικής Ένωσης «με βάση μια βαθύτερη ενοποίηση και μια ενισχυμένη αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του νέου πλαισίου ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και των περαιτέρω μέτρων προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης».
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα