Και στο Ecofin το θέμα του λάθους πολλαπλασιαστή

Να συνυπολογίσουν το ομολογημένο λάθος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δημοσιονομική επεξεργασία των επόμενων βημάτων του ελληνικού προγράμματος ζήτησε από τους ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αίτημα που σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε και στη σημερινή συνεδρίαση του ECOFIN.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας,

παρουσίασε την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και η οποία αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά την συνεδρίαση του Eurogroup σε δηλώσεις του τόνισε ότι η υστέρηση στα έσοδα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εμφανίζεται καθώς δεν έχουν υπολογιστεί τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων διότι η είσπραξή τους έγινε μέσω τραπεζών.

Επίσης ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από το ΔΝΤ επίσημη θέση για την ύφεση και τις επιπτώσεις του πολλαπλασιαστή, όπως είπε. Αναφερόμενος στις ανησυχίες για την ΕΛΣΤΑΤ που εξέφρασε το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και η κυβέρνηση καλύπτει απόλυτα την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ανέφερε στις δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ: «Χαίρομαι που αναφέρω ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και χάρη στο άγρυπνο βλέμμα της τρόικα» είπε χαρακτηριστικά. Και αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Eurogroup Νοεμβρίου ότι «οι εκταμιεύσεις του πρώτου τριμήνου αυτού του έτους θα καταβληθούν σε τρεις δόσεις και θα συνδέονται με τα προαπαιτούμενα που θα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και τρόικα. Τον περασμένο μήνα η πρώτη σειρά προαπαιτούμενων που θα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και τρόικα επετεύχθη και καταβλήθηκε η τμηματική δόση των 2 δισ. ευρώ». «Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι η Ελλάδα είναι σε διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων του Φεβρουαρίου που συμφωνήθηκαν με την τρόικα που είναι η επικαιροποίηση της στρατηγικής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος συμπεριλαμβανομένων και των 3ετών πλαφόν δαπανών για τους κρατικούς τομείς στην Ελλάδα.

Επίσης ανυπομονούμε για την οριστικοποίηση της διαδικασίας εφαρμογής και η επόμενη καταβολή της τμηματικής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα γίνει με βάση την επίσημη έκθεση της τρόικας» ανέφερε ο Ολλανδός πρόεδρος.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την διαπραγματευτική αξιοποίηση του ομολογημένου λάθους του ΔΝΤ κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτή αναφέρει:

Στην ερώτησή του ο Αλέξης Τσίπρας καταλογίζει στην τρικομματική κυβέρνηση αδυναμία και απροθυμία να αξιοποιήσει τη δημόσια ομολογία στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί λάθους στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, γεγονός που όπως υποστηρίζει, «αποδεικνύει πως σκοπεύει να πορευτεί μέχρι τέλους πιστή στο μνημόνιο και στις ολέθριες συνέπειές του».
«Η κυβέρνηση Σαμαρά, ωσεί παρούσα στην τελευταία σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αξιοποίησε ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί», υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας και ερωτά τον πρωθυπουργό:

• Πώς θα εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση τη δημόσια παραδοχή περί «λάθους»;
• Τι ύψους εκτιμά ότι θα είναι τα προαναγγελθέντα στο μνημόνιο νέα μέτρα, με δεδομένο ότι μόνο για το Γενάρη η υστέρηση εσόδων είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ;
• Πώς θα ενεργήσει ώστε αυτό το «λάθος» που αποτιμάται σε δεκάδες δισ ευρώ να αποτελέσει την αφετηρία ώστε η χώρα να απαλλαγεί οριστικά από μνημόνια και πολιτικές που θα εκτοξεύσουν την ύφεση και τη φτώχεια και τα επόμενα χρόνια;
«Το κάθε πράγμα το κρατάς, το λες την ώρα που πρέπει, τη στιγμή που πρέπει για να επιτύχεις αυτά που πρέπει. Αν το χρησιμοποιήσεις άκαιρα, τότε ενδεχομένως «καις» ένα επιχείρημα», σημείωσε για το ίδιο θέμα σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο Μάκης Βορίδης.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα