Καμία απώλεια για την Ελλάδα! Από την ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το ΕΝΤΟΝΟ παρασκήνιο ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα. Όπως είναι γνωστό αφορούσε την έγκριση του προϋπολογισμού 2014-2020 της ΕΕ. Κείμενα που είχαν ψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ένα βασικό όπλο για τον Πρόεδρο Μάρτιν Σούλτς (Σοσιαλιστές) που με συγκατάθεση των Προέδρων του ΕΛΚ, των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων και φυσικά των Σοσιαλιστών το ΕΚ,να αρνηθεί οποιαδήποτε μείωση του Προϋπολογισμού που έφθανε το 1 τρις 36 δις ευρώ για τα προσεχή επτά χρόνια.

• Οι αντιδράσεις

της Μ. Βρεταννίας και η απειλή ΄΄βέτο΄΄ από τον Κάμερον σε περίπτωση έγκρισης του πιο πάνω ποσού, οδήγησαν τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ να έχουν έντονες διαβουλεύσεις σε διμερείς και τριμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο Φαν Ρομπάϊ χωρίς ωστόσο να βρεθεί ενδιάμεση λύση. Τουλάχιστον επιφανειακά.

• Το ΠΑΙΧΝΙΔΙ στη ΄΄σκακιέρα΄΄εξελίχθηκε σε ατομική για κάθε χώρα βάση. Με τους φακέλους να ανοιγοκλείνουν κατά περίπτωση και ανά θεματολογία. Με τους αριθμούς να έχουν τον πρώτο ρόλο και τα κομπιουτεράκια των συμβούλων να διαμορφώνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, έφερε το συμβιβαστικό αποτέλεσμα και τις συμφωνίες που λίγο πολύ και σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε.

• ΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ήταν ο ΄΄νικητής΄΄ και ποιος ο ΄΄ηττημένος΄΄ από τις εξαντλητικές συνεδριάσεις; Tέθηκε από πολλούς αυτό το ερώτημα στις πρωτεύουσες των κρατών μελών. Εκείνο όμως που έμεινε είναι η αγωνία ΄΄ τι θα γίνει αν το ΕΚ στο Στρασβούργο καταψηφίσει τις αποφάσεις των ηγετών;’’

EINAI λοιπόν λογικό να αναζητήσουμε το χρονοδιάγραμμα της πορείας των αποφάσεων, προκειμένου να φθάσουμε στην απάντηση του ερωτήματος. Υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα μας βγήκε στα περισσότερα πεδία της μάχης και της προσπάθειας του Αντώνη Σαμαρά, ενισχυμένη στο σύνολο όσων διεκδικήσαμε. Αλλά και εκείνων φυσικά, που ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν.

Με ρεαλιστική πολιτική, η Ελλάδα θα εισπράξει για τα προσεχή επτά χρόνια (2014-2020) 18,5 δις ευρώ! Ένα ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο του προαναγγελθέντος από την Κομμισσιόν και το Συμβούλιο, το οποίο είχε αρχικά τοποθετηθεί στα 11,5-12,5 δις ευρώ.

ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με τον κίνδυνο να καταψηφίσει το ΕΚ τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, πολλοί αναρωτιούνται αν στην περίπτωση αυτή θα έχει απώλεια πόρων η Ελλάδα.

Η απάντηση είναι ΄΄ΟΧΙ΄΄!.

Αντίθετα σε περίπτωση διορθωτικών τροπολογιών και αύξησης του προϋπολογισμού, μερίδιο θα έχει και η χώρα μας σε συγκεκριμένους τομείς και στόχους οι οποίοι δέχθηκαν μειώσεις ή έμειναν σε ίδια επίπεδα.

Κυρίαρχο σημείο θα είναι οι πόροι για την ανάπτυξη της οποίας η χρηματοδότηση παρέμεινε σε ίδια επίπεδα ενώ βελτιωμένα ποσοστά θα διεκδικήσουν οι Επιτροπές Πολιτισμού, Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Απασχόλησης των νέων, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών.

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ

Όπως προβλέπει ο κανονισμός και η Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι αποφάσεις της Συνόδου θα έλθουν προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο. Μια πρώτη΄΄γεύση΄΄ ενημέρωσης για τις αποφάσεις αυτές θα πάρουν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι Ευρωβουλευτές, καθώς θα αναφερθούν στον Προϋπολογισμό σε Φαν Ρομπάϊ, Μάριο Ντράγκι και Μανουέλ Μπαρόζο.

• Οι νομικές υπηρεσίες, στο μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου και της Κομμισσιόν έχουν επιληφθεί και ετοιμάζουν τα κείμενα των αποφάσεων της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής, στη νομική τους βάση. Κάτι το οποίο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί περίπου σε ενάμιση μήνα και το αργότερο σε δύο μήνες!

• Με την ολοκλήρωση της εργασίας και αφού λάβουν γνώση των τελικών κειμένων οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ τα πλήρη κείμενα θα μεταβιβαστούν:

1) στον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς

2) στους Προέδρους των Πολιτικών ομάδων του ΕΚ

3) στους εισηγητές του Προϋπολογισμού για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

4) στους Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Προϋπολογισμού και

5) στην ολομέλεια του ΕΚ (751 βουλευτές) με τις τροπολογίες και τις προτεινόμενες αλλαγές!

Σύμφωνα με τις διαδικασίες αυτές, υπολογίζεται ότι, τον προσεχή Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το προτελευταίο στάδιο και στην τελευταία ολομέλεια πριν από τις θερινές διακοπές (στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου) στο Στρασβούργο η ολομέλεια θα ψηφίσει τροπολογίες και σύνολο του Προϋπολογισμού.

• Σε περίπτωση που η Επιτροπή αποφασίσει να εμμείνει στην αρχική της απόφαση και το ήδη ψηφισθέν κείμενο της Έκθεσης, τότε η ψηφοφορία θα αφορά το κείμενο της Συνόδου και μόνον! Κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει ενώ υπάρχει περίπτωση να συζητηθούν ενώπιον του Προέδρου του Συμβουλίου και της Κομμισσιόν τα σημεία διαφωνίας του ΕΚ και να τεθούν σε ψηφοφορία μαζί με το τελικό κείμενο.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ το θέμα του Προϋπολογισμού 2014-2020 της ΕΕ ή όπως είναι γνωστό και ως ‘’Μακροπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο΄΄ θα φθάσει προς εξέταση και συζήτηση στο Συμβούλιο, τον προσεχή Σεπτέμβριο!

• Είναι αυτό που βάζει σε αγωνία και προκαλεί φόβο στους αρχηγούς των κρατών της ΕΕ, γιατί σε περίπτωση μη συμφωνίας θα μπουν στην διαδικασία της ‘’Διαβούλευσης’’.

• Σε μια νέα αρνητική τροπή, θα επαναληφθεί ότι και για το 2011,2012 και 2013 όπου ο Προϋπολογισμός θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι αποφάσεις θα αφορούν τους πόρους ΄΄χρόνο με το χρόνο!’’.

ΣΗΜΑΣΙΑ έχει ότι, σε όλη τη διαδικασία οι πόροι για την Ελλάδα παραμένουν σταθεροί όπως διαμορφώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής με θετικές αποκλίσεις, εφ’ όσον το ΕΚ κερδίσει επιπλέον χρηματοδοτήσεις στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση του, πέτυχαν να αναδείξουν την Ελλάδα σε μια ήρεμη δύναμη προσανατολισμού, αισιοδοξίας και ελπίδας, μέσα στην μεγαλύτερη περίοδο κρίσης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο – Ανάλυση του Μανώλη Μαυρομμάτη
Δημοσιογράφου – πρ. Ευρωβουλευτή ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα