Καναδοί γιατροί προτείνουν σήμανση αντίστοιχη των τσιγάρων στα επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα [εικόνες]

Ο Ιατρικός Σύλλογος του Οντάριο προτείνει να μπουν ετικέτες στα τρόφιμα κακής ποιότητας που θα προειδοποιούν τους καταναλωτές για τις ασθένειες που μπορούν να τους προκαλέσουν. Συγκεκριμένα προτείνουν την αντιγραφή της γνωστής σε πολλές χώρες αντικαπνιστικής καμπάνιας σε πίτσες, αναψυκτικά και άλλα προϊόντα που θεωρούνται «junk food».

Παρουσίασαν μάλιστα και δείγματα του πώς θα μπορούσε να είναι αυτή καμπάνια, μεταξύ των οποίων ένα κουτί πίτσας με μια εικόνα ενός αποχρωματισμένου συκωτιού από λιπώδη νόσο του ήπατος, ένα κουτί χυμού για παιδιά που έχει μια εικόνα ποδιού με διαβητικός έλκος και άλλες παρόμοιες γκροτέσκες επισημάνσεις.

«Οι προτάσεις… μπορεί να φαίνονται ριζοσπαστικές σε κάποιους, αλλά η επείγουσα ανάγκη της κατάστασης μας απαιτεί επιθετικές δράσεις» τόνισε ο σύλλογος σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. «Τα μαθήματα που πήραμε από τις στρατηγικές τού αντικαπνιστικού κινήματος πρέπει να εφαρμοστούν στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας», πρόσθεσαν οι γιατροί.

Εκτός από την ειδική σήμανση, οι γιατροί πρότειναν μια σειρά άλλων μέτρων όπως: υψηλότερους φόρους στα «junk food» και χαμηλότερους στα υγιεινά προϊόντα, σήμανση στα καταστήματα, περιορισμούς στη διαφήμιση αλλά και στις πωλήσεις σε μαγαζιά που επισκέπτονται παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο σύλλογος, οι ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία κοστίζουν ήδη στο Οντάριο 2,2-2,5 εκατομμύρια δολάρια. Στον Καναδά το 31,5 των παιδιών και των εφήβων είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Το 2000, ο Καναδάς ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέβαλλε στις καπνοβιομηχανίες ετικέτες με αποκρουστικές εικόνες όπως σαπισμένα ούλα και αποστεωμένους ασθενείς με καρκίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα