Κανένα «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα

Δεν… τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων στην Ελλάδα ξεκαθαρίζει η… κυβέρνηση μετά τα γεγονότα στην Κύπρο….σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα ότι… «υπάρχουν σχέδια για κούρεμα και των Ελληνικών καταθέσεων το 2014» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε:

Γιάννης Στουρνάρας

Είναι μηδενική η πιθανότητα.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και

οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου ό οποίος τόνισε σχετικά:

Σίμος Κεδίκογλου

Δεν τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων σε άλλες χώρες, εκτός της Κύπρου.

Η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει το τραπεζικό σύστημα και έχει λάβει τα αναγκαία χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μην φοβάται παρόμοιες καταστάσεις με αυτά που συμβαίνουν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις και να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε… χαράξει.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο και οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για τη διασφάλιση των καταθέσεων και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και οι …ομιχλώδεις παρεμβάσεις άλλων κοινοτικών αξιωματούχων και βορειοευρωπαίων πολιτικών, ιδίως Γερμανών, που αφήνουν… ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοκιμαστεί η… κυπριακή συνταγή και σε άλλες χώρες οδήγησαν τις… αγορές σε πτωτική τροχιά αλλά πυροδότησαν σενάρια στην Ευρωζώνη για το κούρεμα καταθέσεων!

Πάντως τα πράγματα ξεκαθαρίζουν από την Κομισιόν και Γερμανική καγκελαρία οι οποίοι τονίζουν σχετικά:

Κομισιόν-Γερμανική καγκελαρία

Η Κύπρος δεν θα αποτελέσει προηγούμενο.

Πάντως κύκλοι της κυβέρνησης τονίζουν :

Αυτή την ώρα απαιτούνται κινήσεις που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και θα πείσουν ότι η ευρωζώνη έχει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

Τέτοιες παρεμβάσεις όχι μόνον δεν βοηθούν, αλλά επιτείνουν την ανασφάλεια και πλήττουν την αξιοπιστία της Ευρώπης στο σύνολό της.

Είναι αλήθεια λέμε εμείς…ότι η Ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει ότι το παράδειγμα της Κύπρου δεν θα ακολουθηθεί ως λύση στην υπόλοιπη ευρωζώνη μία δήλωση του προέδρου του Eurogroup ήταν αρκετή για να σημάνει συναγερμό σε όλη την Ευρωζώνη με τις αγορές να πέφτουν η μία μετά την άλλη…

Πάντως ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.-

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα