Κύπρος και Προπαγάνδα μέσα από τα ΜΜΕ – Επικοινωνία και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Δύο ημερίδες #Retreat2013 – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 4 έως 6 Οκτωβρίου

Με δύο ημερίδες, η πρώτη με θέμα «Κύπρος και Προπαγάνδα μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης» και η δεύτερη για την «Επικοινωνία και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης», θα πραγματοποιηθεί το #Retreat2013, η ετήσια συνάντηση φοιτητών και διδασκόντων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΜΠΣ) «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ)

στις 4-6 Οκτωβρίου, στο Ξενοδοχείο «Ρόδον» στον Αγρό Κύπρου.

Οι ειδήσεις «κατασκευάζονται» στο μυαλό μερικών ανθρώπων και «πλασάρονται» στη κοινή γνώμη; Πώς επηρεάζονται τα ΜΜΕ από την κοινή γνώμη και πώς την καθορίζουν; Υπάρχουν συμφέροντα που εξυπηρετούνται από τον τρόπο μετάδοσης των ειδήσεων; Υπάρχει προπαγάνδα στην ερμηνεία των ειδήσεων από τα ΜΜΕ; Σε αυτά, μεταξύ άλλων ερωτημάτων και με έμφαση στην περίπτωση της Κύπρου και των θεμάτων που κυριαρχούν στο νησί (Κυπριακό, οικονομική κρίση), θα τοποθετηθούν στην ημερίδα «Κύπρος και Προπαγάνδα μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης», οι καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου: Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Αν. Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιώργος Κέντας, Επ. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ανδρέας Παναγιώτου, Επ. Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Frederick και Μιχάλης Κοντός, Πολιτικός Επιστήμονας, Διεθνολόγος. Συντονίζει ο Χρύσανθος Χρυσάνθου, Δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ενώ παρεμβαίνει η Σοφία Ιορδανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δεδομένης της ραγδαία αυξανόμενης χρήσης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στη δημοσιογραφική κοινότητα για τη μεταφορά της πληροφορίας στο κοινό, θα γίνει προσπάθεια να αναλυθούν έννοιες, όπως, η Συμμετοχική Κουλτούρα και η Τεχνολογία, τα Δίκτυα, η Δικτύωση, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και η χρήση τους από την κοινωνία, καθώς και η χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση. Εισηγήτριες οι Jahna Otterbacher, Λέκτορας στο ΜΠΣ «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ, Λήδα Τσενέ, Σύμβουλος Επικοινωνίας και μέλος ΣΕΠ του ΜΠΣ «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία», Βάλια Καϊμάκη, Δημοσιογράφος και μέλος ΣΕΠ του ΜΠΣ «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία» και η Ιωάννα Ηλιάδη διδακτορική φοιτήτρια του ΜΠΣ «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία».

Τα θέματα που πραγματεύονται οι δύο ημερίδες στοχεύουν στην ανάδειξη της προσπάθειας του ΜΠΣ να συμβάλει στον προσδιορισμό των βασικών παραμέτρων του πεδίου της Επικοινωνίας σήμερα και να διαγράψει το πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική του ΜΠΣ που αφορά στην εκπαίδευση επαγγελματιών, οι οποίοι, γνωρίζοντας σε βάθος τα πεδία της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας στη θεωρία και την πράξη, τα αναπτύσσουν περαιτέρω και με τη δουλειά τους.

Όλες οι δραστηριότητες και το περιεχόμενο του ΜΠΣ που θα ξετυλίγονται στους νεοεισερχόμενους από τους υφιστάμενους φοιτητές και διδάσκοντες, θα αναμεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο, σε πολλές βασικές πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τη χρήση του hashtag #Retreat2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα