Λαγκάρντ και Τόμσεν είδε στο Παρίσι ο Γ. Στουρνάρας

Ενα «κρυφό» ραντεβού μεταξύ Γιάννη Στουρνάρα, Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν, παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Στ. Παπασταύρου είναι τελικά η απάντηση στον ταξίδι – γρίφος που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη 3 Ιουνίου στο Παρίσι, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση, που επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική, η ελληνική πλευρά ζήτησε

την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ οι ίδιες πηγές αποδίδουν στην ελληνική πλευρά το αίτημα για αναβολή της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Ταμείου.

Την πραγματοποίηση της συνάντησης, επιβεβαίωσε το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις χαρακτηρίζοντας «σύνηθες» για την κυρία Λαγκάρντ να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους χωρών.

Ο κ. Ράις δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας ΛαγκάρντΣτουρνάραΤόμσεν, σημειώνοντας: «Δεν έχω να προσθέσω κάποιες λεπτομέρειες» (εκτός από το ότι) συζητήθηκε το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα και «θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Επίσης, ο κ. Ράις απέφυγε να απαντήσει εάν η συνάντηση αφορούσε στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Όσον αφορά στην αναβληθείσα έκθεση του ΔΝΤ, ο κ. Ράις ανέφερε ότι αυτή θα δημοσιοπιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες: «Πολύ σύντομα», είπε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας δε την αναβολή της παρουσίασης είπε ότι «είναι κάτι που συνηθίζεται» και πρόκειται για «εσωτερικό διαδικαστικό ζήτημα» που σχετίζεται με την «επεξεργασία στοιχείων». Ερωτηθείς εάν η αναβολή στη δημοσιοποίηση της έκθεσης ήταν προϊόν ελληνικού αιτήματος, ο κ. Ράις αρκέστηκε να επαναλάβει ότι πρόκειται για «εσωτερικό ζήτημα».

Ουδέν σχόλιο για την αποπομπή Θεοχάρη

Σε ερώτηση αν το κλείσιμο της Βουλής δημιουργεί ενδεχομένως προβλήματα στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε ότι δεν αναμένει να αποτελέσει εμπόδιο, για δε την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη είπε ότι δεν έχει να κάνει «κανένα σχόλιο».

Για τις πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και κυρίως του κ. Σόιμπλε, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν ένα «πρώτο, σπουδαίο βήμα», θυμίζοντας ότι η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με το ΔΝΤ ολοκληρώνεται στις αρχές του 2016.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι κλιμάκιο του Ταμείου (χωρίς να διευκρινίσει αν συμμετέχει και ο κ. Τόμσεν) θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στην Ελλάδα τον Ιούλιο και η αποστολή του ΔΝΤ θα μεταβεί στην Αθήνα μετά το καλοκαίρι.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα