Λουλούδια

Δηµήτρης Μητρόπουλος
[Αγιογραφίες] από τα ΝΕΑ

ΣΤΟΝ έκτο όροφο, με θέα την πλατεία Συντάγματος, είναι το γραφείο του υπουργού Οικονομικών. Αρκετά ψηλά για να βλέπεις ουρανό, αλλά όχι όσο ψηλά ώστε να μη φθάσει μια σφαίρα. Είναι μια σφαίρα που έχει σημαδέψει ένα από τα τζάμια. Είναι διπλά και καθώς έχει κάνει ένα λουλούδι από ραγισματιές μόνο στο απέξω τζάμι, εικάζεται ότι είναι σφαίρα αεροβόλου.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δείχνει

πάντα το σημάδι από τη σφαίρα στο τζάμι στους ξένους επισκέπτες του. Υπάρχει από τις διαδηλώσεις του καλοκαιριού του 2010. Είναι ένας σύντομος και παραστατικός τρόπος να τους εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει να κάνεις οικονομική πολιτική στην Ελλάδα την εποχή του Μνημονίου. Ο Στουρνάρας είναι οικονομολόγος Οξφόρδης. Αν ήταν φιλόλογος θα τους θύμιζε την «αντικειμενική συστοιχία» του Τ.Σ. Ελιοτ. Ο νομπελίστας ποιητής επέμενε ότι δεν πρέπει κανείς να περιγράφει τα συναισθήματα – πρέπει να βρίσκει μια εικόνα, μια κατάσταση, μια διαδοχή περιστατικών, που να τα αναπαράγει.

«ΟΥΤΕ με σφαίρες», κατά την έκφραση της νεολαίας,  δεν θα ‘θελες να είσαι υπουργός Οικονομικών τούτη την εβδομάδα που, όπως το τζάμι από το βλήμα, σημαδεύεται από την έλευση της τρόικας. Η προηγούμενη επίσκεψη ήταν αναγνωριστική. Αυτή είναι η κρίσιμη. Τώρα θα εκτιμηθεί η δημοσιονομική υστέρηση που επέφεραν οι διπλές εκλογές. Θα μετρηθεί η απόκλιση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Θα φανεί αν θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012. Και αν θα γίνει αποδεκτό το μείγμα περικοπών 11,5 δισ. για τα επόμενα δύο χρόνια. Ολα αυτά είναι, βεβαίως, και λίγο άσκηση επί χάρτου. Διότι αν κριθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά (Βενιζέλου, Κουβέλη) πάει καλά κι έχει προσδόκιμο τετραετίας, δεν αποκλείεται εκεί κατά το φθινόπωρο να μπει το θέμα της επιμήκυνσης και να πάμε από τα δύο στα τέσσερα χρόνια. Προς το παρόν όμως πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι η κυβέρνηση αυτή είναι στιβαρή.

ΕΙΡΩΝΕΙΑ: την τελευταία τριετία έχουν περάσει από την οδό Νίκης πολιτικοί ιδιαίτερα χαρισματικοί στην επικοινωνία. Ισχύει για τον Στουρνάρα. Ισχύει διαχρονικά και μάλιστα καθ’ υπερβολήν για τον Βενιζέλο. Ισχυσε και για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα δεν χάθηκε λόγω επικοινωνιακής αδυναμίας. Αλλά γιατί οι πολιτικές δεν είχαν αποτέλεσμα. Παρά τις θυσίες η μείωση του ελλείμματος κολλούσε εκεί στο 9-10%. Την ίδια ώρα η ύφεση εξαφάνιζε το ΑΕΠ, οπότε μεγιστοποιούσε το χρέος ως ποσοστό του. Αρα η επικοινωνία δεν φθάνει. Ο Στουρνάρας πρέπει λίγο λίγο, βήμα προς βήμα, να ξεμπλοκάρει οικονομικά ζητήματα και να αθροίζει μικρές επιτυχίες όπως έγινε χθες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αντέξει. Δεν είναι απλή υπόθεση. Ο γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί παραδέχεται ότι το μυαλό και το σώμα του πάσχουν από την έλλειψη ύπνου και τις ατελείωτες ώρες εργασίας.

ΚΑΠΩΣ έτσι θα περάσει το δύσκολο καλοκαίρι του 2012. Δυνατότητα για άλμα προς τα μπρος δεν υπάρχει. Σημειωτέον ότι ένας από τους προκατόχους του Στουρνάρα είχε

Keywords
Τυχαία Θέματα