Μανιφέστο Σνόουντεν στον γερμανικό Τύπο, φωνές για άσυλο από το Βερολίνο

Με τη γερμανική κυβέρνηση να διατίθεται να «συνομιλήσει» με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, που της προσφέρει στοιχεία για την υπόθεση της NSA, αλλά να απορρίπτει να τον «υποθάλψει», φωνές στο Βερολίνο καλούν την κυβέρνηση να δώσει άσυλο στον νεαρό τεχνικό.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Σνόουντεν έστειλε «μανιφέστο» στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο δημοσιεύεται τη Δευτέρα και στο οποίο ο νεαρός τεχνικός υπερασπίζεται τη δραστηριότητά του και καταγγέλλει ως «άνευ

προηγούμενου εκστρατεία διωγμού» την υποδοχή που βρήκε από ξένες κυβερνήσεις.

Στο Spiegel, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα με εξώφυλλο «Άσυλο στον Σνόουντεν», τάχθηκαν αρκετοί πολιτικοί όλων των κομματικών στρατοπέδων στο Βερολίνο υπέρ της παροχής ασύλου από τη Γερμανία στον τεχνικό, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία με προσωρινό άσυλο.

Εκτός από πολιτικούς όπως τον επικεφαλής της Αριστεράς (Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, ακόμη και ο πρώην γενικός γραμματέας του CDU της Άνγκελα Μέρκελ, Χάινερ Γκάισλερ, καλεί «οπωσδήποτε» σε παροχή ασύλου.

Όσο κι εάν κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, ο Γκάισλερ υποστηρίζει ότι «ο Σνόουντεν προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στο δυτικό κόσμο, και τώρα εναπόκειται σε εμάς να τον βοηθήσουμε».

Ανάλογη ήταν η αναφορά και του αναπληρωτή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Άξελ Σέφερ, ο οποίος δηλώνει στο περιοδικό πως ο Σνόουντεν «είναι ήρωας και όχι προδότης».

Παράλληλα, στο κείμενό του που δημοσιεύεται στο Spiegel της Δευτέρας, ο νεαρός τεχνικός υπερασπίζεται τη δραστηριότητά του και καλεί σε υποστήριξη «της ελευθερίας της έκφρασης και της ανοικτής κοινωνίας».

«Όποιος λέει την αλήθεια δεν διαπράττει έγκλημα» γράφει ο τεχνικός, λέγοντας πως οι μαζικές παρακολουθήσεις είναι παγκόσμιο πρόβλημα που χρειάζεται και παγκόσμιες λύσεις.

Ο Σνόουντεν καταγγέλλει επίσης ότι ορισμένες κυβερνήσεις υποδέχθηκαν τις αποκαλύψεις με «μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία διωγμού».

Το κείμενο, αναφέρει το περιοδικό, γράφτηκε στη ρωσική πρωτεύουσα την 1η Νοεμβρίου (μία ημέρα μετά τη συνάντηση Σνόουντεν και του γερμανού βουλευτή Στρόμπελε στη Μόσχα) και έφτασε στη σύνταξη του περιοδικού ηλεκτρονικά μέσω ασφαλούς διαύλου.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα