Μέρκελ: Πιθανό το τρίτο πακέτο – Θα συνεχίσω τις πιέσεις στην Αθήνα

Με την Ελλάδα, την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και την οικονομία στο επικεντρο διασταύρωσαν τα ξίφη τους το βράδυ της Κυριακής η Άγκελα Μέρκελ και ο Πέερ Στάινμπρουκ στην μοναδική τηλεμαχία εν όψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου για την Καγκελαρία της Γερμανίας. Στην 15λεπτη αναφορά στην Ελλάδα η Άγκελα Μέρκελ

διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει τις πιέσεις για μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν απέκλεισε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

Η 90 λεπτών τηλεμαχία, που παρακολούθησαν κατ’ εκτίμηση τουλάχιστον 15 εκατομμύρια τηλεθεατές, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το τελευταίο χαρτί στα χέρια του Στάινμπρουκ, σε μία προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία που κλυδωνίστηκε από ατυχίες και γκάφες σχεδόν από το ξεκίνημά της.

Ντυμένοι με σκουρόχρωμα ρούχα, αμφότεροι οι υποψήφιοι εμφανίστηκαν ήρεμοι. Η Μέρκελ συχνά μιλούσε απευθείας στον αντίπαλό της, ενώ ο Πέερ Στάινμπρουκ ξεκίνησε κοιτώντας το πάνελ των τεσσάρων δημοσιογράφων.

Το εναρκτήριο λάκτισμα της τηλεμαχίας δόθηκε από τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος κλήθηκε να αναλύσει το σχέδιό του για τη Γερμανία. Ο κ.Στάινμπρουκ έκανε λόγο για «κοινότητες με ικανότητα δράσης και ισχυρή κοινωνική δέσμευση», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν επιθυμεί μία κυβέρνηση που να παραπαίει από τη μία κορυφή στην άλλη».

Για το μείζον ζητημα της ελληνικής κρίσης και σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα, η Αγκελα Μέρκελ- παραπέμποντας και στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε-απάντησε- ότι «θα μπορούσε να υπάρξει και μία τρίτη δέσμη μέτρων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί προβλέψει πόσο μεγάλο θα είναι. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Ως Καγκελάριος θα πρέπει να φροντίσω για αυτό: ότι θα διατηρηθούν οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις».

«Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», συνέχισε η καγκελάριος.

Η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ελλάδα εισήχθη στην ευρωζώνη χωρίς να έχει συμπλήρώσει τους όρους και η συμφωνία για σταθερότητα και ανάπτυξη είχε παγώσει υπό την ηγεσία των προκατόχων της Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Σρέντερ. «Η χώρα δεν είχε μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πέερ Στάινμπρουκ τόνισε ότι «η δήλωση ότι θα χρειαστεί τρίτο πακέτο αποτελεί ομολογία ότι η στρατηγική για την κρίση, που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από Γερμανία, απέτυχε. Αυτό που λείπει είναι ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, κίνητρα για ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων».

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος διατήρησε επιθετική στάση ως προς τον τρόπο που η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ χειρίστηκε την κρίση, ενώ τόνισε ότι θέλει να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακτήσει την «ορμητικότητά» της.

«Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα, ωστόσο εμείς θα είχαμε ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης», σημείωσε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος. Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέος της,ο κ.Στάινμπρουκ δήλωσε ότι «το εύχεται τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Γερμανούς».

«Δεν πρέπει μόνο να κρατάμε το ρόπαλο της εξυγίανσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να αποκτήσουν και πάλι δύναμη τα φτερά της. Όχι αποκλειστικά προγράμματα εξυγίανσης. Και η Γερμανία βοηθήθηκε -θυμίζω το Σχέδιο Μάρσαλ- και οι εταίροι μας βοήθησαν και χάρηκαν για την γερμανική επανένωση, άρα, από ευρωπαϊκή πολιτική υπευθυνότητα, πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες».

Αναφερόμενος δε, στο σύνολο των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους υποστήριξε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να ανοικοδομήσουν τις οικονομίες τους και όχι μόνο μέτρα αυστηρής λιτότητας.

Οσον αφορά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η επίλυσή της είναι προς το συμφέρον τους και για αυτό «ενδιαφερόμαστε να δώσουμε λύση».

Ο Πέερ Στάινμπρουκ τόνισε ότι «δεν πρόκειται για κρίση χρέους αλλά για τραπεζική κρίση και τάχθηκε υπέρ του τραπεζικού ελέγχου και των εκκαθαρίσεων των τραπεζών σε βάρος των πιστωτών και όχι των φορολογούμενων.

«Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος.

Για τη γερμανική οικονομία – θέσεις εργασίας

Αναφορικά με τη γερμανική οικονομία, η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι στη Γερμανία εργάζονται περισσότεροι άνθρωποι παρά ποτέ, επισημαίνοντας ότι «η Γερμανία είναι η μηχανή της ανάπτυξης, η Γερμανία είναι η άγκυρα της σταθερότητας και θα ήθελα να συνεχίσει σε αυτή την πορεία».

Ο Στάινμπρουκ από την πλευρά του δήλωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη «κοινωνική δικαιοσύνη» και ότι θα ήθελε να εισάγει έναν νέο κατώτερο μισθό σε εθνικό επίπεδο.

Δήλωσε ακόμη, ότι δεν ευημερούν όλοι οι Γερμανοί και υπάρχουν χαμηλόμισθοι, εξηγώντας ότι 7 εκατομμύρια πολίτες να κερδίζουν λιγότερα από 8,5 ευρώ την ώρα.

«Τα σχέδια των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων για αύξηση της φορολογίας ενέχουν τον κίνδυνο να καταστραφεί η καλή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, αντί να βελτιωθεί», ανταπάντησε η Μέρκελ.

Το ζήτημα της Συρίας

Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γερμανίας σε μία στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα η χώρα θα λάβει μέρος μόνο σε περίπτωση θετικής απάντησης του ΟΗΕ.

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα έχει εντατικές συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, στο περιθώριο της συνόδου G20, ενώ χαρακτήρισε «παρανοϊκό έγκλημα» τη χρήση χημικων όπλων από το καθεστώς Άσαντ.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ υπογράμμισε ότι μία δική του κυβέρνηση δεν θα συμμετείχε σε μία στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας.

Παρακολουθήσεις – NSA- Σνόουντεν

Οσον αφορά τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ, η Μέρκελ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να πιστεύει κανείς ότι οι Γερμανοί έπεσαν θύματα παρακολουθήσεων σε μεγάλη κλίμακα.

«Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έδειξε κοινωνικό θάρρος και βοήθησε να ξεκινήσει η συζήτηση για την προστασία των δεδομένων στις ΗΠΑ και αλλού», σημείωσε από την πλευρά του ο Στάινμπρουκ.

Σε ερώτηση για το αν μια κυβέρνηση του SPD θα χορηγούσε στον Σνόουντεν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία απέφυγε να απαντήσει άμεσα, αρκούμενος στη δήλωση ότι «δεν έχει υποβάλει αίτημα για πολιτικό άσυλο στη Γερμανία».

Πυρηνική ενέργεια

Στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας η Μέρκελ υπερασπίστηκε την αλλαγή από την πυρηνική στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι «ο περισσότερος κόσμος στη Γερμανία επιθυμεί την αλλαγή αυτή». Πρόσθεσε, δε, ότι είναι απαραίτητος ένας νόμος για την ενέργεια και δήλωσε ότι αυτό θα συμβεί αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ χαρακτήρισε «καταστροφικό» τον χειρισμό αυτής της αλλαγής, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει να αποφύγει μια αύξηση στις τιμές.

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρθηκε στην τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων ως την τελευταία ευκαιρία του Στάινμπρουκ για να κερδίσει έδαφος έναντι της Μέρκελ. Οπως έδειξε η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος μάλλον κέρδισε τις εντυπώσεις και αναδείχθηκε νικητής με μικρή διαφορά.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα