Μέρκελ: Βλέπουμε φως στο τέρμα του τούνελ

«O Ελληνας πρωθυπουργός μού παρουσίασε μια σειρά εντυπωσιακών αποτελεσμάτων. Η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει σημειωθεί πρωτογενές αποτέλεσμα», σημείωσε στις πρώτες της δηλώσεις η Αγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Η Αγκελα Μέρκελ

σημείωσε επίσης ότι έλαβε τη δέσμευση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα θα τηρήσει απολύτως τις υποχρεώσεις της έναντι της τρόικας.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι έχει αποδώσει καρπούς, ενώ έκανε λόγο και για δημιουργία τράπεζας επενδύσεων στα πρότυπα της γερμανικής.

Ακόμη, έκανε αναφορά στην επικείμενη ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι μία επιτυχημένη προεδρία».

Σχετικώς ερωτηθείσα η Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στο ελλληνικό πρόγραμμα λέγοντας:

«Ξέρω τις θυσίες που έχουν κάνει οι Ελληνες και οι Ελληνίδες. Αλλά εάν πραγματικά θέλουν οι Ελληνες να έχουν καλύτερες μέρες θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και διαρθρωτικές αλλαγές. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί. Ξέρω ότι ο δρόμος ήταν επίπονος αλλά βλέπουμε φως στο τέρμα του τούνελ».

Αναφερόμενη στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, η Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμή θέματα και ότι για την αποδέσμευσή της η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Μιλώντας δε για τον προϋπολογισμό του 2014 ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα, αλλά όχι «μεγάλες τρύπες».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε την επίτευξη εκ μέρους της Ελλάδας των δημοσιονομικών στόχων: «Σε ό,τι αναφορά την δημοσιονομική προσαρμογή έχουμε πιάσει τους στόχους μας. Θυμίζω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί σαν στόχος για το 2014», ενώ μιλώντας για τις διαρθρωτικές αλλαγές, επεσήμανε:

«Εχουμε κάνει πολύ δρόμο και θα πάμε ακόμη καλύτερα (…) Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αισθητές και το εμπορικό μας ισοζύγιο εξισορροπήθηκε μετά από δεκαετίες. Όλα γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να γίνουν κι άλλα. Μπαίνουμε όμως σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού (…)Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση. Μιλήσαμε για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, για εκατοντάδες παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, που καταργούν εμπόδια και στρεβλώσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα».

Πρόσθεσε ότι με την Αγκελα Μέρκελ συζητήθηκε επίσης «το ελληνικό ταμείο ανάπτυξης στο οποίο θα συμβάλλει η ΚFW που θα ενισχύσει την ρευστότητα. Μιλήσαμε για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας. Επίσης για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ελληνική προεδρία».

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε την καγκελάριο και τους άλλους ευρωπαίους εταίρους «για την διαρκή της στήριξη και την αλληλεγγύη. Το ταξίδι της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί και θα είναι επιτυχία και για την Ευρώπη», διαβεβαίωσε.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα