Μια αποτίμηση της συγκέντρωσης συμπαράστασης στο Ραδιομέγαρο

email αναγνώστη

Γράφει ο Σοχοβίτης

Στη συγκέντρωση συμπαράστασης-διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν από κοινού η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ και η ΠΟΕΣΥ την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου στο προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ συμμετείχε πράγματι αρκετός κόσμος. Ήταν σε γενικές γραμμές μια επιτυχημένη συγκέντρωση και πιθανότατα η πιο δυναμική των τελευταίων ετών. Το πλέον αισιόδοξο μήνυμα που προέκυψε από τη συγκέντρωση της Πέμπτης έχει να κάνει με τα αντανακλαστικά της κοινωνίας ενάντια

στα φαινόμενα λογοκρισίας-φίμωσης του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού λόγου , της πλήρους περιχαράκωσης του ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και της παραχώρησης της περιουσίας της ΕΡΤ σε τρίτους. Το πόρισμα με σαφήνεια αναφέρει ότι τα αντανακλαστικά αυτά βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία και σε θέση μάχης.

Θα ήθελα, ωστόσο, με αφορμή την εν λόγω συγκέντρωση να επισημάνω ορισμένα σημεία τα οποία θεωρώ ότι παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον και τα οποία προσφέρονται για περαιτέρω προβληματισμό.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν απλοί τηλεθεατές, πρόεδροι και εκπρόσωποι ομοσπονδιών, συνδικαλιστικών φορέων, βουλευτών-αντιπροσώπων κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι από άλλα μέσα, καλλιτέχνες, ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΡΤ και ορισμένοι από τους εργαζόμενους της. Η πλειοψηφία των οποίων δημοσιογράφοι. Το ότι δεν υπήρξε μαζικότερη προσέλευση από το εσωτερικό της ΕΡΤ είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει τόσο την ομοσπονδία των συλλόγων της όσο και τους ίδιους τους εργαζόμενους της σε ατομικό επίπεδο και στα πλαίσια της προσωπικής τους ευθύνης απέναντι στα γεγονότα. Το «βόλεμα» πάντως σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρείται υπεύθυνη στάση.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν από κοινού η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ και η ΠΟΕΣΥ. Η συμπόρευση ομοσπονδιών και ενώσεων είναι αναμφίβολα κάτι θετικό. Είναι καλό αυτά που ενώνουν να είναι περισσότερα από αυτά που διαφοροποιούν. Απαιτείται, ωστόσο, καλύτερος συντονισμός ώστε να μη παρατηρούνται φαινόμενα διγλωσσίας. Η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ για παράδειγμα στην ανακοίνωση της έκανε λόγο για συγκέντρωση εργαζόμενων της ΕΡΤ, ενώ η ΠΟΣΕΥ έδωσε στη συγκέντρωση χαρακτήρα ανοικτής πρόσκλησης, ειδικά με αφορμή την αιφνίδια τροπολογία της κυβέρνησης για τα αποθεματικά ταμεία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Την ίδια ώρα και μέρα, επίσης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΡΤ (ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ) πραγματοποιούσε τη δική του συνάντηση.

Αντίστοιχη προσοχή χρειάζεται και στη βαρύτητα που δίνεται στη θεματολογία των διεκδικήσεων. Σαφώς, η ελευθερία λόγου στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση αποτελεί κορυφαία διεκδίκηση, η οποία ενώνει το σύνολο της κοινωνίας. Το ίδιο κορυφαία, ωστόσο, είναι και η δυνατότητα της ΕΡΤ να λειτουργεί και να παράγει έργο αντάξιο των προσδοκιών της κοινωνίας. Υπό αυτή την έννοια, η υφαρπαγή του ανταποδοτικού τέλους, η ανανέωση των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου όλων των ειδικοτήτων και η διατήρηση των εγκαταστάσεων και των μέσων παραγωγής, αποτελούν επίσης ζητήματα μείζονος σημασίας. Θεωρώ ότι τα ζητήματα αυτά δεν ανεδείχθησαν όσο

Keywords
Τυχαία Θέματα