Μητσοτάκης: Βρήκα μηδενική προεργασία για κινητικότητα

Αιχμές άφησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, αναφορικά με τους χειρισμούς της στο μείζον ζήτημα της κινητικότητας. «Δεν θα καταστραφεί η χώρα αν δεν υπάρχουν σχολικοί φύλακες», δήλωσε ο υπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι στο πρώτο κύμα κινητικότητας θα βρεθούν 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι 31 Ιουλίου.

«Οταν παρέλαβα το υπουργείο δεν βρήκα ούτε ένα όνομα που θα έμπαινε σε κινητικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». «Είχε γίνει

μια προεργασία όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «δεν θα είχε επιτευχθεί συμφωνία στο Eurorgroup έαν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Εσωτερικών δεν πετύχαιναν τη συμφωνία στα ζητήματα αυτά».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι εφόσον «κάποιος μπει στη δεξαμενή της κινητικότητας ή θα πάει στη θέση που του προσφέρεται ή θα φύγει».

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στη δεξαμενή της κινητικότητας θα μπουν μέχρι 31 Ιουλίου 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι, 12.500 μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και συνολικά 25.000 μέχρι το τέλος του 2013.

Οπως τόνισε, στο πρώτο κύμα της κινητικότητας θα βρεθούν οι σχολικοί φύλακες και πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αυτή τη στιγμή πλεονάζουν καθηγητές πληροφορικής, οι οποίο είναι άκρως αξιοποιήσιμοι σε άλλες υπηρεσίες΄Οσο για τους σχολικούς φύλακες, τόνισε ότι «κρίναμε πως δεν θα επέλθει καταστροφή της χώρας χωρίς την εργασία αυτή».

Στο δεύτερο κύμα της κινητικότητας, του Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνονται οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι «θα απορροφηθούν από την Ελληνική Αστυνομία», ενώ θα γίνει και ένας «επανέλεγχος των δικαιολογητικών τους».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι «ουσία της κινητικότητας είναι το «πάντρεμα» του πλεονάζοντος προσωπικού και των ελλειμμάτων», ενώ υποστήριξε ότι η διαθεσιμότητα θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από το δικό του υπουργείο και επεσήμανε ότι σε μία πρώτη φάση οι υπάλληλοι που θα βρεθούν στη «δεξαμενή» είναι κάποιοι πλεονάζοντες οδηγοί.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι κάποια υπουργεία έχουν καθυστερήσει να εντοπίσουν το πλεονάζον προσωπικό τους, ενώ άσκησε κριτική στους Δήμους λέγοντας ότι «αν είχαν κάνει τη δουλειά τους θα ήμασταν πιο δίκαιοι στις απολύσεις».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι «Έπρεπε να γίνει μια αξιολόγηση των αναγκών και έπρεπε να βρούμε ανθρώπους που θα μπουν στη δεξαμενη της κινητικότητας υπό μεγάλη πίεση χρόνου. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο δίκαιος γίνεται. Δεν κοιμάμαι εύκολα με αυτές τις αποφάσεις, δεν εύχομαι σε πολλούς να είναι στη θέση αυτή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να γίνουν άλλες 2.000 απολύσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση, θα προέρχονται κυρίως από όσους έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα (επίορκοι), ενώ για όσους απολυθούν εντός κινητικότητας βασικό κριτήριο της αξιολόγησής τους θα είναι ο τρόπος διορισμού. «Μπήκες με διαδικασίες ΑΣΕΠ ή από την πίσω πόρτα;», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα