Νέα σύννεφα φέρνει στην κυβέρνηση η αποπομπή Κικίλια από τον ΟΑΕΔ

Μία μόλις ημέρα μετά το συμπαγές μέτωπο που επέδειξε η Τρικομματική στη Βουλή με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, νέα σύννεφα εμφανίστηκαν στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων με αφορμή (και πάλι) την αποπομπή του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια.

Την απομάκρυνση Κικίλια αξίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χωρίς προηγουμένως,

σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει ενημερώσει το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης την προηγούμενη Δευτέρα είχαν προχωρήσει σε εντονότατο διάβημα προς το Μαξίμου με αίτημα τη διατήρηση του κ. Κικίλια στο συγκεκριμένο πόστο καταγγέλλοντας πολιτικά παιχνίδια που είχαν ως αφετηρία την εξυπηρέτηση ρουσφετιών.

Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνοντας για μία ακόμη φορά την ενόχλησή του σχολίασε χθες πως «δεν συμφωνούμε με την εξέλιξη αυτή», χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία «το λιγότερο άκομψη». Προσέθετε δε με νόημα ότι η σπουδή απομάκρυνσης του προέδρου του ΟΑΕΔ «δεν εξυπηρετεί την ενιαία λειτουργία και δεν προωθεί την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης».

Εντονότατη ήταν και η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, η οποία είχε υποδείξει την παραμονή του κ. Κικίλια στη συγκεκριμένη θέση: «Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για την αποπομπή του Ηλία Κικίλια από τη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ. Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους κινήσεις δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης».

Είναι πάντως γεγονός ότι τα δύο κόμματα δεν ενοχλήθηκαν τόσο για αυτή καθαυτή την απόλυση του διοικητή του ΟΑΕΔ, την οποία άλλωστε και ανέμεναν, αλλά για το ότι δεν υπήρξε προηγουμένως ενημέρωση την ώρα που για το συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση είχε περάσει πριν από μία μόλις εβδομάδα μεγάλη τρικυμία.

Μάλιστα, το θέμα Κικίλια είχε τεθεί και στο δεκάλεπτο τετ α τετ ΣαμαράΒενιζέλου στην περίφημη βόλτα που έκαναν επιθεωρώντας τα έργα της Ολυμπίας Οδού την προηγούμενη Πέμπτη. Τότε ο κ. Βενιζέλος είχε πει ότι η δυσφορία της Ιπποκράτους δεν είχε άμεση σχέση με το πρόσωπο του υπό απομάκρυνση διοικητή, αλλά με την προσπάθεια υπονόμευσης της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ για την ανάσχεση της ανεργίας.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ. Η κυβέρνηση ωστόσο έδινε χθες τη δική της εκδοχή για την απομάκρυνση του διοικητή. Πέραν των διενέξεων με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, κρίθηκε ότι ήταν επιβεβλημένη για την προστασία τόσο του κυβερνητικού κύρους όσο και της εικόνας του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία άφηναν να εννοηθεί ότι το ζήτημα αυτό ετέθη και στις συζητήσεις που είχε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις συζητήσεις με τους κυβερνητικούς εταίρους για τον αντικαταστάτη του κ. Κικίλια εξετάστηκαν και άλλα ονόματα, πλην του Θόδωρου Αμπατζόγλου, τα οποία «κόπηκαν» λόγω των ενστάσεων που υπήρξαν από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι μετά την απόφαση για τον ορισμό αντικαταστάτη και το πολιτικό «άδειασμα» του κ. Κικίλια από τους τρεις εταίρους, ο απερχόμενος διοικητής θα υποβάλει παραίτηση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Βρούτσης θα προωθήσει την επιλογή Αμπατζόγλου στη Βουλή και εάν υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με τον κ. Κικίλια, αυτές θα επιλυθούν διά της νομικής οδού.

Τα κριτήρια
Η προϋπηρεσία του Θόδωρου Αμπατζόγλου στο ΙΚΑ και η γνώση του για τον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας αποτέλεσαν βασικά κριτήρια για την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να του ανατεθεί η διοίκηση του ΟΑΕΔ. Ο 57χρονος φαρμακοποιός, πρόεδρος κατά την τελευταία τριετία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προέρχεται από τη ΝΔ και το 2004 είχε αναλάβει καθήκοντα υποδιοικητή στο ΙΚΑ. Τον Φεβρουάριο του 2009 (επί υπουργίας Φάνης Πετραλιά) προωθήθηκε στη θέση του διοικητή του Ιδρύματος, στην οποία παρέμεινε έως τον Αύγουστο του 2010.
Βούλα Κεχαγιά
Πηγή τα ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα