Νομπελ Χημείας για το «χημικό πείραμα στον κυβερνοχώρο»

Σε τρεις επιστήμονες απονεμήθηκε σήμερα το Νομπέλ Χημείας «για την ανάπτυξη μοντέλων πολλαπλών κλιμάκων για την κατανόηση περίπλοκων χημικών συστημάτων», όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Πρόκειται για τον Αμερικανό Μάρτιν Κάρπλους, το Νοτιοαφρικανό καθηγητή χημείας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Μάικλ Λίβιτ, και τον Ισραηλινό καθηγητή χημείας και βιοχημείας Αριέχ Βαρσέλ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Οι τρεις επιστήμονες «θεμελίωσαν τα ισχυρά προγράμματα τα οποία χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε χημικές διαδικασίες», ανέφερε η

επιτροπή στην ανακοίνωση της απονομής του βραβείου Νομπέλ, που συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορόνων (περίπου 884.000 ευρώ).

Αυτό που έκαναν οι τρεις Νομπελίστες, πλέον, χημικοί ήταν να επινοήσουν προσομειώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή προκειμένου να προβλέψουν χημικές διαδικασίες.

«Οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή που αντικατοπτρίζουν αυτά τα οποία συμβαίνουν στην πραγματική ζωή έχουν κρίσιμη σημασία για τις περισσότερες προόδους που έχουν γίνει στη χημεία σήμερα», πρόσθεσε η επιτροπή.

Το Νόμπελ Χημείας είναι το τρίτο που απονεμήθηκε φέτος. Τα βραβεία για επιστημονικά επιτεύγματα, λογοτεχνικά έργα αλλά και το βραβείο ειρήνης είχαν απονεμηθεί για πρώτη φορά το 1901, όπως όριζε η διαθήκη του Αλφρεντ Νομπέλ, εφευρέτη της δυναμίτιδας κι επιχειρηματία το 1895.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα