Νύχτα σφαγής στην Αίγυπτο, πάνω από 100 νεκροί σε επεισόδια στο Κάιρο

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν τα επεισόδια στην Αίγυπτο, καθώς διαρκείς είναι οι συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 100 νεκρούς και πάνω από 1.000 τραυματίες κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων βίαιων διαδηλώσεων. Τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας κάνουν λόγο για 20 νεκρούς και 177 τραυματίες. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούν για 120 νεκρούς και 4.000 τραυματίες.

Τα

επεισόδια συνεχίστηκαν και με το πρώτο φως της ημέρας με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες και την αστυνομία να απαντά με χημικά, ενώ ακούστηκαν και ριπές όπλων.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από υποστηρικτές αλλά και πολέμιους του Μόρσι.

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής πολλές εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της κυβέρνησης, κατ’επέκταση και του στρατού, και φυσικά αντίπαλοι του Μόρσι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ, το σύμβολο της επανάστασης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ και, κατά τα φαινόμενα, τον Μοχάμεντ Μόρσι.

Πολλοί στην ασφυκτικά γεμάτη πλατεία και τους γύρω δρόμους κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες και φωτογραφίες του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα Αιγύπτου μετέδωσε πως 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.500 τραυματίσθηκαν στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στα περιθώρια ολονύκτιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οπαδοί του Μόρσι κοντά σε τέμενος του Καΐρου.

Τα βίαια επεισόδια φαίνεται ότι ξεκίνησαν όταν μερικοί από τους οπαδούς του Μόρσι προσπάθησαν να μπλοκάρουν τον κεντρικό δρόμο στην περιοχή του Καΐρου και οι δυνάμεις ασφαλείας αντέδρασαν.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και με το πρώτο φως της ημέρας ανάμεσα σε διαδηλωτές, που εκτόξευαν πέτρες και την αστυνομία που απάντησε με δακρυγόνα, μετέδωσε το ΜΕΝΑ, το οποίο πρόσθεσε πως ακούστηκαν και ριπές όπλου από άγνωστη πλευρά.

Εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς: «Δεν πυροβολούσαν για να τραυματίσουν, πυροβολούσαν για να σκοτώσουν».

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και στην Αλεξάνδρει όπου τουλαχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, καταδίκασε σθεναρά τους θανάτους που σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές στη χώρα να απόσχουν από τη βία.

Η Άστον «παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο και καταδικάζει σθεναρά την απώλεια ζωών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Επίσης, καλεί όλους τους παράγοντες να απόσχουν από τη βία και να σέβονται τις αρχές των ειρηνικών διαδηλώσεων και της μη βίας» δήλωσε εκπρόσωπος της Άστον.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα