Ο κλέψας του κλέψαντος στο ελληνικό διαδίκτυο με τελικό θύμα τον αναγνώστη

Η σημερινή γκάφα πολλών ιστοσελίδων
Η κοινή πρακτική στο ελληνικό διαδίκτυο του να κλέβεις ειδήσεις από άλλους, να τις παραφράζεις ελάχιστα και να τις παρουσιάζεις σαν δικές σου έχει αγγίξει ένα άθλιο επίπεδο και τελικό θύμα της υπόθεσης παραμένει ο αφελής και ανυποψίαστος αναγνώστης.

Από τη μία δεκάδες «ανύπαρκτα», κακόγουστα και τυχοδιωκτικά ελληνικά σάιτ προσπαθούν να προσελκύσουν αναγνώστες λειτουργώντας ως ρομπότ-aggregator κλέβοντας ασύστολα ειδήσεις

άλλων ιστοσελίδων χωρίς να αναφέρουν ούτε καν την αρχική πηγή – στοιχειώδης κίνηση που υπαγορεύει η δεοντολογία.

Από την άλλη δήθεν αξιόπιστα σάιτ και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που όμως επίσης συστηματικά κάνουν ακριβώς το ίδιο, απλά παραφράζοντας ελάχιστα την είδηση που έκλεψαν από άλλα σάιτ. Λες κι αυτή η πρακτική, που είναι γνωστή στο χώρο ως rewriting, τους δίνει το δικαίωμα να κλέβουν τη δουλειά άλλων και να την παρουσιάζουν ως δική τους.

Το αποκορύφωμα της ιστορίας είναι η προχειρότητα της παραπάνω πρακτικής του rewriting, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση τελικά του αναγνώστη, αφού η είδηση έχει αλλοιωθεί τόσο πολύ από την επιχειρούμενη παράφραση που πλέον μεταδίδει ανακρίβειες έως και τελείως κατασκευασμένες και ανύπαρκτες ειδήσεις.

Το Enimerosi24 πέφτει καθημερινά θύμα αυτών των πρακτικών και αυτό γιατί παρουσιάζουμε πρωτογενές περιεχόμενο, πολλές φορές πρώτοι στο ελληνικό διαδίκτυο, αποτέλεσμα του ρεπορτάζ που κάνουμε, των εργατοωρών που επενδύουμε και του σεβασμού που δείχνουμε στη δουλειά μας και φυσικά στους αναγνώστες μας.

Κάποιοι όμως νομίζουν ότι μπορούν να είναι πελάτες μας χωρίς ποτέ να πληρώνουν το αντίτιμο. Μπαίνουν στην ιστοσελίδας μας, «ψωνίζουν» ό,τι τους αρέσει και φεύγουν «κύριοι» περνώντας με θράσος μπροστά από το ταμείο. Αντιγράφουν τις ειδήσεις μας, αλλάζουν ελάχιστα δυο τρεις φράσεις για το «ξεκάρφωμα» ή και καθόλου πολλές φορές και τις αναρτούν στα σάιτ τους ως δικές τους!

Αλήθεια εσάς πώς θα σας φαινόταν να έμπαινε κάποιος στο μαγαζί σας, να έπαιρνε ό,τι του άρεσε από τα ράφια και να ήθελε να φύγει χωρίς να πληρώσει; 

Το εξώφυλλο του Newsweek 

Τα παραδείγματα είναι πολλά και επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε με ονόματα και διευθύνσεις (ηλεκτρονικές). Το σημερινό, όμως, μας έβγαλε τελείως από τα ρούχα μας.

Χθες αναρτήσαμε δύο ειδήσεις, μία για το σκάνδαλο στο μεγαλύτερο χριστιανικό τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ, το Trinity Broadcasting Network (εδώ)  και μία για το εξώφυλλο του περιοδικού Newsweek με τον Ιησού (εδώ).

Οι δύο ειδήσεις είναι τελείως άσχετες μεταξύ τους, αλλά τις συνδέσαμε εμείς, προτρέποντας τον αναγνώστη της τελευταίας με το εξώφυλλο του Newsweek να διαβάσει όσα είχαμε μεταδώσει νωρίτερα για το σκάνδαλο στο Trinity Broadcasting Network.

Τα σαΐνια του ελληνικού διαδικτύου είδαν σήμερα την είδηση με το εξώφυλλο του Newsweek, την αντέγραψαν και πάνω στη βιασύνη και την προχειρότητα τους να την παραφράσουν λίγο (όπως είπαμε για το ξεκάρφωμα), έγραψαν ότι το κύριο άρθρο του

Keywords
Τυχαία Θέματα