Ο Μάριο Ντράγκι και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα από τον Διεθνή χώρο, που απασχόλησαν την Ευρωζώνη, την εβδομάδα που μας πέρασε, ήταν το «λέγε ξελέγε» του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ένα «παραμύθι ή διάσωση του ευρώ;» από τον Ιταλό και «Σχέδιο αποσταθεροποίησης» ήταν οι επιλεκτικοί τίτλοι των ΜΜΕ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ όμως και τι οδήγησε τον Ντράγκι σε αλλαγή πλεύσης, μέσα σε 2 ημέρες; Πως η δήλωση «το

ευρώ δεν πρόκειται να πεθάνει» και «θα κάνω τα πάντα για το ευρωπαϊκό νόμισμα» που άνοιξαν τα φτερά στα διεθνή χρηματιστήρια, ξαφνικά ή τόσο αναμενόμενη και ελπιδοφόρα συνέντευξη του Προέδρου της ΕΚΤ να μετατραπεί σ’ έναν επιτάφιο θρήνο; Κυρίως δε για την Ισπανία και την Ιταλία;

Στην προσπάθεια να πείσει τους Ιταλούς πολίτες, ο Μάριο Μόντι, μίλησε (και έτσι πέρασε στα ΜΜΕ) για νίκη της ΕΚΤ και του Ντράγκι απέναντι στα «γεράκια» της Γερμανίας και της Μπούντεσμπανκ!

Την ίδια ώρα μάλιστα που οι Γερμανικές εφημερίδες μ’ επικεφαλής την «Bild» αποκάλυπτε ότι «το Βερολίνο αποθησαύρισε προκλητικά 100 δις ευρώ τους 30 τελευταίους μήνες με θύματα τις χώρες του Νότου και χάρη στα… αρνητικά επιτόκια δανεισμού!»

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ όμως εκθειάζουν την απόφαση του Μάριο Ντράγκι για να παραμείνει σταθερός στην «καθαρότητα» της ΕΚΤ που αποτελεί «τον θεματοφύλακα των επιτοκίων και του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και ως καλού Σαμαρείτη των χρεωμένων Νοτίων».

Ο ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ εξέπληξε τους πάντες, ιδιαίτερα τους συμπατριώτες του διαψεύδοντας τις προσδοκίες τους μετά τις εξαγγελίες που έκανε στο Λονδίνο για αποφασιστική στήριξη του ευρώ με «αντισυμβατικές παρεμβάσεις».

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ήταν ακόμα πιο μεγάλη, όταν προέτρεψε την Ρώμη και τη Μαδρίτη να ζητήσουν βοήθεια από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και μάλιστα με σκληρά ανταλλάγματα. Το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη απαιτούσαν μέσω Ντράγκι τρίτη και τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης να υποστούν την τύχη της Ελλάδας της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας!

Σε ΑΛΛΕΠΑΛΗΛΕΣ τηλεφωνικές συνομιλίες ο Μαριάνο Ραχόι και ο Μάριο Μόντι, με τον Φρανσουά Ολλάντ και την Άνγκελα Μέρκελ (που βρίσκεται σε διακοπές στις Ιταλικές Άλπεις(!) προσπάθησαν να συγκρατήσουν την αντιπολίτευση στις χώρες τους, μετά την κοινωνική έκρηξη και τα μέτρα λιτότητας που πέρασαν στα εθνικά τους κοινοβούλια.

Ο Μόντι απειλεί τα ιταλικά κόμματα με πρόωρες εκλογές και ο Ραχόι με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο, εκτός από 100 δις ευρώ που εγκριθήκανε από την ΕΕ και το Eurogroup για ενίσχυση των Ισπανικών τραπεζών.

ΚΑΙ ΣΤΟ σημείο αυτό, όλοι άρχισαν να διερωτώνται «τι ήταν αυτό που έκανε τον Μάριο Ντράγκι να αλλάξει γνώμη και να δώσει παράταση έως τον Σεπτέμβριο, στις αποφάσεις που ήδη είχε προωθήσει για στήριξη των χωρών που έχουν υπαχθεί στο ΔΝΤ την ΕΚΤ και την ΕΕ (Τρόικα) αλλά και εκείνων (Ιταλία και Ισπανία) που καταβάλουν προσπάθεια να αποφύγουν την προσφυγή στο ΔΝΤ;»

ΣΤΗΝ ΕΕ και το Στρατηγείο των Βρυξελλών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Ιταλός Πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας «δέχθηκε πιέσεις» περισσότερο «

Keywords
Τυχαία Θέματα