Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η αγορά εργασίας στη νότια Ευρώπη στο επίκεντρο των γερμανικών ΜΜΕ

Τα δημοσιεύματα του γερμανόφωνου τύπου σχετικά με τα θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος επικεντρώνονται στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην υψηλή ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς στην Ελλάδα, αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

«O Τσίπρας προκαλεί τη Μέρκελ» είναι ο τίτλος

της βερολινέζικης εφημερίδας Tagespiegel.

H εφημερίδα, με αφορμή την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στο Βερολίνο σημειώνει: «Ο Τσίπρας ποντάρει ψηλά. Ο λαϊκιστής εξυπηρετεί τους πάντες. Ο Τσίπρας γοητεύει τους αριστερούς με επαναστατική φρασεολογία και το κέντρο με δηλώσεις του τύπου ‘θα κάνουμε τα πάντα για μείνουμε στην Ευρωζώνη’. Οι εφτά από τις δώδεκα συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ όμως επιθυμούν έξοδο από το ευρώ».

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην αγορά εργασίας. «Στην Ισπανία και στην Ελλάδα μόνο ένας στους δυο μέχρι 24 χρονών έχει μια δουλειά».

H εφημερίδα γράφει: «Όσο διαρκεί η κρίση στην Ευρωζώνη δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία πέτυχαν διότι εδώ υπάρχει μια μεσαία τάξη με πολλές επιχειρήσεις, η οποία διαρκώς ανακαλύπτει καινούρια προϊόντα, τα πουλάει παντού και έτσι δημιουργεί θέσεις εργασίας. Η χαμένη γενιά όμως στην Ισπανία, την Ελλάδα ή την Πορτογαλία μπορεί μόνο να ονειρεύεται κάτι τέτοιο».

Η Nordwest Zeitung σημειώνει για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: «Τα δισ. που δόθηκαν στην Αθήνα ούτως ή άλλως είναι χαμένα. Καλύτερα ένα τρομερό τέλος, παρά ένας διαρκής τρόμος χωρίς τέλος».

Η γερμανική έκδοση των Financial Times φιλοξενεί άρθρο του διάσημου οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί με τίτλο «Η Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη» και σημειώνει: «για να ξεφύγει η Ελλάδα από την κατάθλιψη θα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή. Κίνδυνος μετάδοσης για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν υπάρχει – ούτως ή άλλως έχουν μολυνθεί».

Αίσθηση προκάλεσε η επίσκεψη του Τσίπρα
 
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Βήματος στο Βερολίνο, αίσθηση προκάλεσε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ενώ η ατμόσφαιρα στην αίθουσα συνεντεύξεων «Bundespressekonferenz», όπου είχαν προσέλθει εκατοντάδες δημοσιογράφοι ήταν αρχικά αρνητική, στη συνέχεια το κλίμα άλλαξε.
 
Κι αυτό επειδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε τις ρητορικές κορώνες και στήριζε τις απόψεις του σε γενικά αποδεκτούς όρους – πολιτικά, στη δημοκρατία και το διάλογο, οικονομικά, στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα.
 
Το αποτέλεσμα ήταν ότι η αρχικά επιθετική στάση πολλών δημοσιογράφων μετριάστηκε με την ώρα, ενώ η συνέντευξη πήρε στη συνέχεια σχεδόν «τεχνικό» χαρακτήρα.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα