Ο Σκορτσέζε εγκαταλείπει το αγαπημένο του φιλμ για χάρη της ψηφιακής τεχνολογίας

«Φαίνεται ότι χάσαμε τη μάχη» δηλώνει στενή συνεργάτης του σπουδαίου κινηματογραφιστή. Σύμφωνα με την Θέλμα Σουνμέικερ, η οποία έχει δουλέψει μαζί με τον Μάρτιν Σκορτσέζε τα τελευταία 40 χρόνια, η νέα ταινία του δημιουργού με τίτλο «The Wolf of Wall Street» θα γυριστεί εξολοκλήρου ψηφιακά και θα είναι η πρώτη του ταινία δύο διαστάσεων που δεν θα είναι γυρισμένη σε φιλμ.

Η περσινή του ταινία

«Hugo» που κέρδισε Όσκαρ Κινηματογραφίας, έπρεπε να γυριστεί ψηφιακά καθώς θα ήταν τριών διαστάσεων. Όμως η Σουνμέικερ σημειώνει ότι «είναι απλά αδύνατο να την πολεμήσεις πια, την κατάρρευση του φιλμ» και προσθέτει: «Ο Μάρτι κι εγώ είμαστε πολύ θλιμμένοι γι’ αυτό. Φαίνεται ότι χάσαμε τη μάχη».

Όπως σημειώνει η ίδια στη βρετανική εφημερίδα Independent, η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία συνέβη πολύ γρήγορα κυρίως λόγω των κινηματογραφικών αιθουσών 3D που ξόδεψαν τεράστια ποσά για την αλλαγή του εξοπλισμού τους. Οι μικρότερες αίθουσες που δεν έχουν κάνει τη μετάβαση, πλέον πασχίζουν για να βρουν κόπιες φιλμ.

Ο Σκορτσέζε είναι φανατικός υπέρμαχος του αναλογικού φιλμ και έχει μεγάλη συνεισφορά στη διατήρηση κινηματογραφικών φιλμ από τη δεκαετία του ’80 ενώ επιπλέον έχει ιδρύσει και το Film Foundation το 1990.

Keywords
Τυχαία Θέματα