Οι «αλά καρτ» απαντήσεις του κ. Κεδίκογλου για την ΕΡΤ

Email αναγνώστη

Γράφει ο Σοχοβίτης

Διαβάζοντας την απάντηση του κ. Κεδίκογλου προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βούτση αναφορικά με τις κατηγορίες του τελευταίου για «φαινόμενα χειραγώγησης, κομματοκρατίας και γενικευμένης απαξίωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» διέκρινα δυο σημεία τα οποία χρήζουν σχολιασμού. Το πρώτο επειδή είναι ανακριβές ή μερικώς ακριβές και το δεύτερο επειδή δε μου είναι και πολύ κατανοητό.

Κανονισμός αλα καρτ

Η πρώτη γκρίζα περιοχή έχει να κάνει με την αναφορά

του κ. Κεδίκογλου στον κανονισμό της ΕΡΤ. Απαντώντας στις επικρίσεις για προσλήψεις στην ΕΡΤ με κομματικά κριτήρια, ιδίως στις ειδικές θέσεις και στις θέσεις ειδικών συμβούλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί το προσωπικό ανάλογα με τις ικανότητες και δυνατότητες που έχει και επισήμανε ότι ο κανονισμός της ΕΡΤ είναι εκείνος που περιγράφει ποιες θέσεις μπορεί να διεκδικήσει η ελεύθερη αγορά.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο, ωστόσο, να επισημάνω στον κ. Κεδίκογλου ότι ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού (ΓΚΠ) της ΕΡΤ δεν βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 10 μήνες περίπου και ως εκ τούτου δεν είναι αυτός που καθορίζει τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Ή μάλλον για να είμαι πιο ακριβής βρίσκεται σε μερική ισχύ όπως θα δούμε παρακάτω.

Να θυμίσω εδώ ότι αρχές Φεβρουαρίου του 2012 τα συναρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης Παπαδήμου (οικονομικών, διοικητικής μεταρρύθμισης) υπέγραψαν, κατ’ απαίτηση της τροϊκας και στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου τη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ) με αριθμό ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.19/9/1852/2.2.12. Σύμφωνα με την Π.Υ.Σ αυτή καθορίζεται επακριβώς ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού του οποίου η σύμβαση θα ανανεωθεί για ένα επιπλέον έτος. Πιο συγκεκριμένα, για τους μεν Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), ο αριθμός αυτός καθορίστηκε στα 350 άτομα από τα 700 που εργάζονταν συνολικά-μιλάμε δηλαδή για μια Π.Ξ.Σ (πράξη ξεριζωμού συμβασιούχων) -ενώ και για το Προσωπικό Ειδικών Θέσεων (Π.Ε.Θ) το ψαλίδι ήταν επίσης μεγάλων διαστάσεων, περιορίζοντας τον αριθμό στα 17 άτομα.

Συνεπώς, αν εξακολουθούσε να ισχύει ο Γ.Κ.Π , η ΕΡΤ Α.Ε θα μπορούσε να διατηρήσει το σύνολο του έκτακτου προσωπικού ΣΟΧ, το οποίο καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μη ξεχνάμε εξάλλου ότι η προκήρυξη για τις αρχικές προσλήψεις των ΣΟΧ έγινε το 2011, για αρκετές ειδικότητες μάλιστα Νοέμβριο του 11, και ως εκ τούτου οι ανάγκες για έκτακτο προσωπικό ήταν υπαρκτές και η πρόσληψη του απαραίτητη. Άρα, δεν είναι ο Κανονισμός αυτός που καθορίζει τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κεδίκογλου, αλλά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σημειώνω σε αυτό το σημείο ότι βάσει μεσοπροθέσμου, οι διαθέσιμες θέσεις για τους Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου θα μειωθούν ακόμη περισσότερο στις 315 για το 2013.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η κατηγορία του Προσωπικού των Ειδικών θέσεων (Π.Ε.Θ), των Ειδικών Συμβούλων και των Ιδιαιτέρων Γραμματέων. Και παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι ενώ η Π.Υ.Σ από τη μια περιορίζει τις διαθέσιμες θέσε

Keywords
Τυχαία Θέματα