Οι διαδηλωτές πρέπει να πάρουν ένα «μάθημα» στις κάλπες, είπε ο Ερντογάν

Να δώσουν ένα «μάθημα» στους διαδηλωτές μέσα από τις κάλπες στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου του 2014 κάλεσε τους οπαδούς του ο Ταγίπ Ερντογάν, από τα Άδανα στα νότια της Τουρκίας, όπου βρίσκεται. Σε ομιλία του ο τούρκος πρωθυπουργός έδειξε για ακόμη μία φορά τη σθεναρή του στάση έναντι των διαδηλωτών

χαρακτηρίζοντάς τους «δειλούς», «βάνδαλους» και «αναρχικούς». Ένταση μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στα Άδανα. Άλλη μία νύχτα επεισοδίων σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

«Δεν απομένουν παρά επτά μήνες έως τις τοπικές εκλογές. Θέλω να δώσετε στους ανθρώπους αυτούς ένα πρώτο μάθημα μέσα στις κάλπες» είπε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έδειξε για μια ακόμη φορά τη σθεναρή του στάση έναντι των διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση του.

«Είναι δειλοί σε τέτοιο σημείο που υβρίζουν τον πρωθυπουργό αυτής της χώρας» τόνισε, χρησιμοποιώντας το όρο «βάνδαλοι» και «αναρχικοί» για να χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές.

Ο Ερντογάν που κυβερνά τη χώρα για περισσότερο από δέκα χρόνια διαβεβαίωσε επίσης ότι στην κυβέρνησή του εκπροσωπούνται όλοι οι Τούρκοι, χωρίς διακρίσεις. «Είμαστε το κόμμα των 76 εκατομμυρίων» κατοίκων της Τουρκίας, τόνισε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων ενός κτιριακού συγκροτήματος για τον αθλητισμό στην γειτονική επαρχία της Μερσίνας και στη συνέχεια θα επιστρέψει αργότερα μέσα στην ημέρα στην Άγκυρα.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου επικράτησε ένταση στην περιοχή Άδανα, όταν ομάδα φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών άρχισε να πετάει πέτρες σε πορεία αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Η αστυνομία απομάκρυνε από την περιοχή γυναίκες και παιδιά, αλλά οι δύο ομάδες συνέχισαν να συγκρούονται με πέτρες και ξύλα.

Με δακρυγόνα και κανόνια νερού επιχείρησε η τουρκική αστυνομία να διαλύσει 5.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Άγκυρας, στην πλατεία Κιζιλάι.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν διακόψει την κυκλοφορία. Στη συνέχεια τους καταδίωξαν και κατέφυγαν στα στενάκια γύρω από την πλατεία.

Ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια κάνουν λόγο για τραυματίες.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι οπαδοί των τριών αντίπαλων ποδοσφαιρικών ομάδων, Φενέρμπαχτσε, Γαλατάσαράι και Μπεσίκτας, παραμέρισαν τις διαφορές τους και συμπορεύθηκαν στην πλατεία Ταξίμ.

«Είμαστε κατά του φασισμού, όλοι μαζί. Πράγματι θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε τον Ταγίπ Ερντογάν που μας έφερε κοντά. Αυτός ένωσε όλη τη χώρα εναντίον του» δήλωσε διαδηλωτής.

Νωρίτερα, το κόμμα του Ερντογάν απέκλεισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, βάζοντας τέλος στη φημολογία που ακουγόταν στη γείτονο.

«Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν το Μάρτιο του 2014, οι προεδρικές τον Αύγουστο και οι βουλευτικές τον Ιούνιο του 2015, δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής στο πρόγραμμα», είπε ο αναπληρωτής επικεφαλής του AKP (κυβερνών κόμμα) μετά την έκτακτη συνεδρίαση του κεντρικού συμβουλίου του το Σάββατο.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα