Οι δηλώσεις Νταβούτογλου για το Αιγαίο… χάθηκαν στη μετάφραση

Το «να είναι πάντοτε ελεύθερο ήταν λάθος του μεταφραστή» λένε από το γραφείο του κ. Μεϊμαράκη

Σε μια… συμβολική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, προχώρησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Την αφορμή έλαβε από την εθιμοτυπική κίνηση του τελευταίου να του

δωρίσει ένα αντίγραφο μικρού κυκλαδίτικου καραβιού «που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας», όπως του είπε.

Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία ο τούρκος ΥΠΕΞ του απάντησε: «Σας ευχαριστώ για το δώρο σας που έχει συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο».

Διευκρινίσεις από το γραφείο του κ. Μεϊμαράκη

Σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού δόθηκαν διευκρινίσεις από το γραφείο του κ. Μεΐμαράκη.  Σύμφωνα με αυτές δεν αποδόθηκαν σωστά από τον τούρκο μεταφραστή, που συνόδευε τον κ. Νταβούτογλου, οι δηλώσεις σε ό,τι αφορά την αναφορά του στο Αιγαίο. Η ακριβής δήλωση του Τούρκου υπουργού είχε ως εξής: «Επιθυμούμε το Αιγαίο, ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία».

Το γραφείο του προέδρου της Βουλής, ύστερα από όσα φέρεται να αποδόθηκαν στον κ. Νταβούτογλου, έστειλε την ηχογραφημένη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνει ακριβής μετάφραση.

Εμπέδωση θετικού κλίματος

Νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης είχε θέσει ως προϋπόθεση για την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ των κοινοβουλίων των δυο χωρών την άρση κάποιων εμποδίων όπως το casus belli που έχει κηρύξει η Τουρκία έναντι της Ελλάδος σε περίπτωση που εκείνη προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, δικαίωμα που απορρέει από την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Κατά τη γνώμη μου απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεννοήσεις μεταξύ των κοινοβουλίων», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, ενώ σύμφωνα με πηγές της Βουλής το θέμα του casus belli το έθεσε ευθέως και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον τούρκο αξιωματούχο.

Η αναφορά ωστόσο του κ. Νταβούτογλου προκάλεσε συζητήσεις, αλλά και σχόλια βουλευτών για τον όλο χειρισμό από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με κύκλους του, άλλωστε, «ο Πρόεδρος της Βουλής δεν ανακατεύεται στις διπλωματικές και διακρατικές σχέσεις μεταξύ των χωρών» και ότι το μόνο που έπραξε ήταν να θέσει, βάσει της θεσμικής ιδιότητάς του, τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση ανάμεσα στα δυο κοινοβούλια. Και υπενθύμιζαν ότι εμπιστεύεται τους χειρισμούς του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Οι δηλώσεις

Ο

Keywords
Τυχαία Θέματα