«Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πιο σημαντικές από τις γαλλικές»

«Οι εκλογές στην  Ελλάδα την Κυριακή είναι πιο κρίσιμες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης από αυτές της Γαλλίας» . Με αυτά τα λόγια περιγράφει γλαφυρά στο protothema.gr ο κύριος Ρομπέρ Ζυλ, ο αρχισυντάκτης της οικονομικής εφημερίδας «La Tribune» την ανησυχία του γαλλικού Τύπου για τις ελληνικές εκλογές

οι οποίες παρά τη σκληρή προεκλογική μάχη στη Γαλλία βρίσκονται καθημερινά στις πρώτες σελίδες των γαλλικών εφημερίδων.

Η δημοσκοπική άνοδος ακροαριστερών και ακροδεξιών κομμάτων με αντι- ευρωπαϊκή ρητορική καθώς και η «καταστροφική» προοπτική της ουσιαστικής ακυβερνησίας στην Ελλάδα, είναι τα βασικότερα σημεία στα οποία εστιάζει την προσοχή του ο γαλλικός Τύπος.

«Φαίνεται πολύ δύσκολο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση σταθερή που θα μπορέσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα όχι μόνο για να παραμείνει εντός του ευρώ αλλά και λόγω των μεγάλων θυσιών των Ελλήνων.  Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα. Να μη σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση. Από την άλλη βλέπουμε και το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή να δηλώνουν ανοιχτά αντι- ευρωπαϊκές θέσεις» δηλώνει στο protothema.gr ο  Ρομπέρ Ζυλ.

Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και ο κύριος Ερίκ Μετί, αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «L’express». Μιλώντας στο protothema.gr υπογραμμίζει πως  «σίγουρα η άνοδος των ακροαριστερών και ακροδεξιών αντι –ευρωπαϊκών κομμάτων στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία αλλά είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το λύσετε εσείς οι ίδιοι». Σύμφωνα με τον κύριο Μετί το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα δείξει το πόσο κρίσιμο θα είναι το μέλλον της χώρας μας μέσα στην ευρωζώνη, αν και ο ίδιος τάσσεται κατά κάθε πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. «Το πρόβλημα που έχει τώρα η Ευρώπη μας αφορά όλους και μαζί πρέπει να βρούμε τις λύσεις, το ευρώ είναι ένα τεράστιο οικοδόμημα για να το αφήσουμε να καταρρεύσει» υποστηρίζει ο κ. Μετί ο οποίος αναφέρεται και στις προοπτικές που ανοίγει στην Ελλάδα μια πιθανή εκλογή του Φρανσουά Ολάντ . «Σίγουρα μια εκλογή Ολάντ θα πρέπει να κάνει την Ελλάδα να νιώθει πιο σίγουρη αλλά να μην περιμένετε από μηχανής θεούς».

Ο κύριος Ζαν Κατρμέρ της «Liberation», ο δημοσιογράφος – «θρύλος» του ευρωπαϊκού ρεπορτάζ διατυπώνει μια διαφορετική άποψη για τη σημασία των ελληνικών εκλογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και χαρακτηρίζει τον Φρανσουά Ολάντ «ευλογία για την Ελλάδα».

Μιλώντας στο protothema.gr  ο κύριος Κατρμέρ δεν θεωρεί τις εκλογές στην Ελλάδα περισσότερο σημαντικές καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «Η Ελλάδα δεν είναι αυτή τη στιγμή κράτος.  Βρίσκεται εκτός των αγορών και συντηρείται μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκλογή Ολάντ στη Γαλλία του ανθρώπου που υπόσχεται τη ανάπτυξη πέρα από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας θα είναι μια ευλογία για την Ελλάδα. Η Ελλάδα θα πρέπει να νιώθει τυχερή αν εκλεγεί ο Ολάντ». Αναφορικά με την άνοδο των ακραίων πολιτικών σχηματισμών ο δημοσιογράφος της «Liberation» ρίχνει την ευθύνη στην πολιτική ρητορική του κυρίου Αντώνη Σαμαρά. «Η άνοδος της ακροδεξιάς και της ακ

Keywords
Τυχαία Θέματα