Οι καιροί αλλάζουν κι έρχεται Δεκέμβρης!

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

Ο αντιεξουσιαστικός Δεκέμβρης ήταν μια μη φορμαλιστική διαδικασία οργής και δημιουργίας. Ο Δεκέμβρης επισφράγισε τη μετάβαση απ’ το παραδοσιακό φαντασιακό των ντετερμινισμών, των ιδεολογιών και της ανάθεσης σε μια αναζήτηση καινούριων νοημάτων και σημασιών με παγκόσμια χροιά. Αυτό το ιδιότυπο μπράντεφερ εξουσίας και ελευθερίας που εκδιπλώνεται στο μεταβατικό χρόνο, έχει παρατηρηθεί ιστορικά σε πολλές περιπτώσεις ρευστών πολιτικοκοινωνικών καταστάσεων κι ίσως και με μεγαλύτερη ένταση (ο 19ος αιώνας βρίθει παραδειγμάτων).

Είναι όμως ίσως η πρώτη φορά που δεν έχει ενδοσυνοριακές αναφορές, ανάλογα με την εκάστοτε κουλτούρα, παράδοση, ιστορικοκοινωνική θέαση αλλά παγκόσμιες. Στον παγκόσμιο καμβά η διάδραση κοινωνικών κινήσεων κι αντιλήψεων αποκτά σημασιολογική υπόσταση και δημιουργεί γεγονότα (κι όχι τυχαία συμβάντα) με άτυπη χροιά.

Ο Δεκέμβρης ως σταθμός αυτής της μετάβασης δεν μπορεί να πάρει επετειακό χαρακτήρα, γιατί ακριβώς οι σημασίες που αναδύθηκαν βρίσκονται σε μια συνεχή ζύμωση και διαπραγμάτευση και δεν έχουν ακόμη παγιωθεί, διατηρώντας μια αύρα απειλής για το καθεστώς και τις νομοτέλειες που το νομιμοποιούν. Πρόκειται για μια ανοιχτή διαδικασία, με κάποια διακριτά μέχρι στιγμής σημεία. Είναι ο πρώτος σταθμός σε μια διαδικασία όπου η θεωρία του υποκειμένου αποδομείται (η εξέγερση στα προάστια του Παρισιού το 2005 είχαν ως υποκείμενο τους εξαθλιωμένους των προαστίων, ενώ ο Δεκέμβρης κι οι εξεγέρσεις που ακολούθησαν είχαν συνολικότερη κοινωνική αναφορά). Ο δημόσιος χώρος επανοηματοδοτείται και γίνεται έκτοτε κεντρικό επίδικο για τα κινήματα. Ο Δεκέμβρης, «κρίση πριν από την κρίση», σηματοδοτεί τη διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου, φανερώνοντας την κρίση ενσωμάτωσης κι εκπροσώπησης του καθεστώτος.

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία, που αποκαλούμε κατ’ ευφημισμό δημοκρατία σήμερα (μόνο η άμεση δημοκρατία μπορεί να θεωρηθεί δημοκρατία, γιατί τότε κυριολεκτικά τη δύναμη την έχουν οι πολίτες), όπως και στις αρχές του 20ου αιώνα που εμφανίστηκαν τα περισσότερα συντάγματα, αμφισβητείται έντονα. Κεντρικά νοήματα όπως η ανάπτυξη κι η αναζήτηση της ευτυχίας, λεηλατημένα από την απληστία των ελίτ, σιγοσβήνουν κάνοντας όλο και πιο θολό το κοινωνικό συμβόλαιο. Η εξουσία αντιλαμβανόμενη ότι για το απαιτούμενο λίφτινγκ δεν αρκούν δημοκρατικές τελεολογίες πασπαλισμένες με αμερικανικό όνειρο και νιώθοντας την ανάσα των αμφισβητιών κάτω απ’ το πράσινο -του δολαρίου- δέρμα της, επιτίθεται ανορθολογικά και λυσσασμένα, για να διατηρήσει ό, τι μπορεί απ’ τα κεκτημένα. Δανείζεται απ’ τη φρικτότερη έκφρασή της, το ναζισμό, την κατάσταση εξαίρεσης (έπειτα από την τελειοποίησή της με πειραματική χρήση χρόνων στα γκέτο, τις παραγκουπόλεις κτλ.) και την εφαρμόζει καθολικά με τα πολιτικοκοινωνικά κριτήρια των ελίτ, γεμίζοντας την κοινωνία εξαθλίωση, αποκλεισμό μα κυρίως φόβο. Βαφτίζει τη μετάβαση κρίση εντός του πλαισίου της, για να αποδυναμώσει τις εκτός του φωνές και ματιές κι αυθαίρετα, έξω από κάθε κοινωνικό μέτρο, συγκαλύπτει τις μακιαβελικές κινήσεις προς διατήρηση κι επιβολή της ως οικονομικά λάθη, εθνικές αδυναμίες, κοινωνικά αδιέξοδα. Μεταθέτει την ευθύνη για τα δεινά που η ίδια παρήγαγε στην κοινωνία, μπαίνοντας στο διττό ρόλο τιμωρού-προστάτη απέναντι στα εγκλήματα που και η ίδια έκανε και μεταμφιέζει ως μεταφυσική νομοτέλεια τη βία που χρησιμοποιεί για να το πετύχει. Μην έχοντας πλέον τον εξωτερικό εχθρό (ο κομμουνισμός έχει πάψει να αποτελεί το αντίπαλο δέος-μπαμπούλα και το Ισλάμ, 200 χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση, δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο επιτυχώς σε μια διάρκεια, καθώς το τέλος των ντετερμινισμών οδηγεί σε πιο αθεϊστικές κοινωνίες και τα θρησκευτικά πέπλα ξηλώνονται, όπως π.χ. στην Ταχρίρ) να προτάξει ως πόλο συσπείρωσης, η εξουσία εφευρίσκει τον εσωτερικό. Ο εχθρός (μετανάστες, αντιφασίστες, απεργοί, οροθετικές, καταληψίες, ένοπλοι αγωνιστές κτλ.) δεν είναι πλέον προ των πυλών, είναι μέσα και πρέπει να τσακιστεί.

Όλα αυτά προσδίδουν σε επόμενους Δεκέμβρηδες πολλαπλασιαστική δυναμική.

- Στις 6/12 όλοι στο δρόμο να σπάσουμε το φόβο!
- Μαθητική πορεία 11:00 στα Προπύλαια
- Συναυλία (Hit ‘n’ Rap ) 15:00 στα Προπύλαια
- Συγκέντρωση-πορεία 18:00 στα Προπύλαια

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

Keywords
Τυχαία Θέματα