Οι πράκτορες του FBI έσωσαν την «Οδαλίσκη»

Τον κλεμμένο εδώ και πάνω από μία δεκαετία πίνακα του Γάλλου ζωγράφου Ανρί Ματίς «Οδαλίσκη με κόκκινο παντελόνι» θεωρούν ότι έχουν στα χέρια τους οι πράκτορες του FBI μετά από μια επιτυχημένη μυστική επιχείρηση σε ξενοδοχείο του Μαϊάμι.

Eνας άντρας και μια γυναίκα, ο Πέδρο Αντόνιο Μαρτσουέλο Γκάζμαν από τη Φλόριντα και η Μαρία Μάρθα Ελίζα Ορνέλας Λάζο από την Πόλη του Μεξικού, προσπάθησαν να πουλήσουν στους πράκτορες το χρονολογούμενο

από το 1925 έργο, για 740.000 δολάρια, αλλά πιάστηκαν στην παγίδα και συνελήφθησαν με την κατηγορία της κατοχής κλοπιμαίων. Οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 10 έτη.

Γυμνόστηθη γυναίκα
Η «Οδαλίσκη με κόκκινο παντελόνι» («Odalisque a la culotte rouge»), σκηνή που απεικονίζει μια γυμνόστηθη γυναίκα με φωτεινό κόκκινο παντελόνι να κάθεται στο πάτωμα ενός χαρεμιού, κλάπηκε πριν από περίπου 10 χρόνια από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Καράκας στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με την αναφορά του δικαστηρίου, ο Γκάζμαν φέρεται να παραδέχτηκε σε μια συνάντησή του με τους δύο μυστικούς πράκτορες πως ο πίνακας ήταν κλεμμένος και διαπραγματεύτηκε την τιμή του στα 740.000 δολάρια. Στη συνέχεια, κανόνισε να φτάσει ο πίνακας στο Μαϊάμι από το Μεξικό με τη συνοδεία της Λάζο όπως και έγινε την περασμένη Δευτέρα (η συνεργός μετέφερε τον πίνακα μέσα σε έναν κόκκινο σωλήνα). Την Τρίτη οι Γκάζμαν και Λάζο συναντήθηκαν με τους υποψήφιους αγοραστές του πίνακα του Ματίς.

Η πρώτη επιθεώρηση από τους πράκτορες έδειξε πως ο εν λόγω πίνακας ήταν ίδιος με τον πρωτότυπο που κλάπηκε από το Καράκας το 2003.

Το μουσείο αντιλήφθηκε τότε την κλοπή όταν επικοινώνησε μαζί του συλλέκτης έργων τέχνης και διαπίστωσε στη συνέχεια ότι ο πρωτότυπος πίνακας είχε αντικατασταθεί, χωρίς να γίνει αντιληπτό από την ασφάλεια του μουσείου, με αντίγραφο. Το αριστούργημα του ζωγράφου (οι έρευνές του γύρω από το χρώμα έθεσαν τις βάσεις για το κίνημα του Φωβισμού) βρισκόταν στο μουσείο του Καράκας από το 1981, έχοντας αγοραστεί από την Γκαλερί Μάρλμπορο της Νέας Υόρκης στην τιμή των 400.000 δολαρίων.

Οι Γκάζμαν και Λάζο είναι πιθανό να έχουν στα χέρια τους το πρωτότυπο έργο του Ματίς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αξία του αυθεντικού πίνακα υπολογίζεται περίπου στα 3 εκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα