Ολόκληρη η συνέντευξη του Π. Καψή στο «Κόκκινο 105.5» στον Κώστα Αρβανίτη

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Καλή σας ημέρα κύριε Yπουργέ.

ΚΑΨΗΣ: Καλημέρα κύριε Αρβανίτη. Τι κάνετε; Καιρό έχουμε να τα πούμε.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τα είχαμε πει τελευταία φορά όταν εσείς ήσασταν υπουργός και εγώ παρουσιαστής στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

ΚΑΨΗΣ: Όχι, νομίζω ότι είχα έρθει και μετά, άλλη μια φορά, όταν είχατε «εξοριστεί» στην πρωινή ζώνη.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ναι. Μου αρέσει η λέξη «εξοριστεί». Ήταν όμως κάπως έτσι. Να σας ρωτήσω κύριε υπουργέ, γιατί θέλω να πάμε ένα-ένα τα θέματα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω

κατ’ αρχήν, σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εργαζόμενους, αν μιλάτε δηλαδή και αν έχετε την καλοσύνη να μου πείτε, με ποιους μιλάτε.

ΚΑΨΗΣ: Υπήρχαν μια σειρά από ζητήματα τα οποία είχαν τεθεί, τα οποία ανησυχούσαν τους εργαζόμενους και στα οποία είχα κάνει -θέλω να πιστεύω- μεγάλη και ειλικρινή προσπάθεια να τα ξεπεράσουμε και τα οποία σε μεγάλο βαθμό τα είχαμε ξεπεράσει. Ήταν το ζήτημα των αποζημιώσεων, ήταν το ζήτημα της πριμοδότησης, ήταν το ζήτημα των κινήτρων. Ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε, το κάναμε. Και εκεί είχαμε συμφωνήσει και είχε μείνει μια διαφωνία στο καθεστώς, αν θέλετε, των συναδέλφων που θα εργάζονταν σε αυτό που λέμε μεταβατικό φορέα. Στην πραγματικότητα, οι συνδικαλιστές με τους οποίους μιλούσα, αρνιόντουσαν την ύπαρξη του μεταβατικού φορέα και ήθελαν να αποτελεί συνέχεια της ΕΡΤ που είχε κλείσει. Αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει δεκτό.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εσείς συμφωνείτε πολιτικά – να το πω έτσι- ότι θα έπρεπε να αλλάξει το λογότυπο της ΕΡΤ και να πάμε σε έναν μεταβατικό φορέα και μετά σε έναν άλλο φορέα; Αυτήν την ερώτηση ήθελα να την κάνω.

ΚΑΨΗΣ: Γιατί δεν γινόταν διαφορετικά.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Έχει κοστολογηθεί πόσο κάνει αυτό το πράγμα;

ΚΑΨΗΣ: Το ζήτημα ήταν αν θα έπρεπε να κλείσει η ΕΡΤ ή όχι. Αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο υπήρξαν, όπως ξέρετε, διαφωνίες.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Η δική σας άποψη;

ΚΑΨΗΣ: Η δική μου άποψη ήταν ότι θα έπρεπε να επιχειρηθεί να ανασυγκροτηθεί, χωρίς να κλείσει. Αλλά παραδέχομαι την ίδια στιγμή ότι αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ενδεχομένως και αδύνατο.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γιατί;

ΚΑΨΗΣ: Γιατί οι συνδικαλιστές στην ΕΡΤ έχουν την τάση, με το παραμικρό, να κατεβάζουν τον διακόπτη. Αλλά αυτό έγινε, έκλεισε η ΕΡΤ. Αυτό πλέον ήταν στο παρελθόν.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ποιο είναι το παραμικρό δηλαδή; Όταν μας έκοψε ο Δένδιας «στον αέρα» ήταν το παραμικρό;

ΚΑΨΗΣ: Καλά, εντάξει…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το παραμικρό έχει μια αξία. Όταν δεν έχουν πληρωθεί τα Κυριακάτικα και τα δεδουλευμένα…

ΚΑΨΗΣ: Θα σας θυμίσω ότι ήταν πέρσι δύο μήνες κλειστή η ΕΡΤ, γιατί διαφωνούσαν με μια λέξη στο νομοσχέδιο. Επί δύο μήνες. Και καθόμουν και σας έλεγα, έλεγα στους συνδικαλιστές δηλαδή ότι παιδιά, απαξιώνετε εσείς την τηλεόραση, γιατί συνηθίζετε τον κόσμο να μην βλέπει τη δημόσια τηλεόραση. Και έγραφε ο Πάσχος Μανδραβέλης ότι κοιτάξτε, τι έγινε, πόσους μήνες είναι κλειστή η ΕΡΤ και δεν συμβαίνει τίποτα και διαγράφηκε από την Ένωση Συντακτών. Δεν είναι έτσι. Οι συνδικαλιστές στην ΕΡΤ είχαν επιβάλει, είχαν συμφωνήσει -γιατί δεν το είχαν επιβάλει, είχαν και οι πολιτικοί εξίσου μεγάλη ευθύνη- ένα καθεστώς το οποίο έπνιγε κάθε δημιουργικότητα και ανέβαζε το κόστος σε απαράδεκτα ύψη, με την έννοια ότι (τα λεφτά των φορολογουμένων-να φύγει) είναι η μόνη τηλεόραση στην Ευρώπη που ισχύει αυτό, οι μισθοί ξεπερνούσαν το 50% του κόστους της τηλεόρασης.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τι εννοείτε;

ΚΑΨΗΣ: Εννοώ ότι αντί να πηγαίνουν για πρόγραμμα τα λεφτά των φορολογουμένων…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πήγαιναν στον ιδιώτη για την «πράσινη ενέργεια», θα μου πείτε.

ΚΑΨΗΣ: Όχι.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ή στον κρατικό προϋπολογισμό…

ΚΑΨΗΣ: Όχι. Τόσα χρόνια, οι μισθοί στην ΕΡΤ έπαιρναν το μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους του προϋπολογισμού.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Για ποια εποχή μιλάμε; Για να καταλάβω. Τότε που ήταν ο Λυριτζής και ο Οικονόμου με τα 30 το χρόνο;

ΚΑΨΗΣ: Και για το 2012 ακόμη μιλάμε και για σήμερα ακόμη. Σήμερα οι μισθοί είναι το 44% του προϋπολογισμού που δείχνει πόσο στρεβλή διάρθρωση έχει η ΕΡΤ.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κύριε υπουργέ, για ποιους μισθούς μιλάτε; Εγώ έπαιρνα 1.300 ευρώ μικτά.

ΚΑΨΗΣ: Μα, δεν ήταν οι μισθοί υψηλοί. Δεν εννοώ αυτό. Εννοώ ότι έτσι όπως ήταν διαρθρωμένη…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ήταν πολλοί μου λέτε;

ΚΑΨΗΣ: Πάρα πολύς κόσμος, βέβαια, για το προϊόν που παρήγαγε. Εγώ σας λέω ότι ήθελε ανασυγκρότηση η ΕΡΤ.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θα συμφωνήσω σε αυτό.

ΚΑΨΗΣ: Γιατί είχε πολιτικές παρεμβάσεις και έπρεπε να τη θωρακίσουμε απέναντι στις πολιτικές παρεμβάσεις και είχε στρεβλή διάρθρωση, γιατί ακριβώς είχε επιβληθεί ένα καθεστώς με κανονισμούς που τους ξέρετε. Αν αρχίσω να λέω παραδείγματα… Χθες ήρθαν να μου πάρουν συνέντευξη από το Al Jazeera και ήταν δυο άτομα. Προχθές από ένα ελβετικό κανάλι ήταν ένα άτομο.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Και τι πάει να πει αυτό;

ΚΑΨΗΣ: Στην ΕΡΤ για να πάρουν μια συνέντευξη, έρχονταν πέντε άτομα στο συνεργείο.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μα, γιατί κύριε υπουργέ τώρα; Εσείς είστε της δουλειάς. Θα κάνει ο δημοσιογράφος και τον οπερατέρ;

ΚΑΨΗΣ: Ακούστε…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Παρακαλώ. Το ραδιόφωνο ακούει.

ΚΑΨΗΣ: Ναι. Έρχονταν πέντε άτομα και συνήθως ήταν ιδιωτικό συνεργείο, γιατί το συνεργείο της ΕΡΤ ήταν – υποτίθεται-απασχολημένο. Δηλαδή, ήταν καταστάσεις και τις ξέρετε και εσείς καλύτερα από εμένα…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Δεν είναι έτσι.

ΚΑΨΗΣ: Ε, καλά!

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ακούστε και εσείς εμένα.

ΚΑΨΗΣ: Να σας ακούσω, βεβαίως.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εγώ διαφωνώ στο ότι ο δημοσιογράφος, όπως κάνουν ιδιωτικά κανάλια, ο ΣΚΑΪ π.χ. που ξέρω καλά, και μοντάρει και είναι οπερατέρ και είναι ηχολήπτης…

ΚΑΨΗΣ: Ασφαλώς…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Με συγχωρείτε, οι διεθνείς συμβάσεις της EBU, επειδή η ΕΡΤ είναι στην EBU, έλεγε ότι πρέπει να είναι οπερατέρ, οδηγός, ηχολήπτης και δημοσιογράφος. Μάνι-μάνι τέσσερις. Πώς θα γίνει δηλαδή;

ΚΑΨΗΣ: Με συγχωρείτε, για μια δήλωση στο πόδι δεν χρειάζεται ηχολήπτης. Εδώ, τώρα, αυτό ακριβώς σας λέω ότι στην εποχή μας το να έρχεται ένας άνθρωπος ο οποίος βάζει το μικροφωνάκι στο πουκάμισο και δεν κάνει τίποτα άλλο και ανεβάζει όλο το κόστος, ε, έχει αλλάξει η εποχή μας. Τώρα πια έξω γίνεται ο δημοσιογράφος όλα αυτά που λέτε και έρχεται μόνος του. Θέλετε να είναι δύο άτομα; Να είναι δύο άτομα. Θέλετε να είναι τρία άτομα; Τρία άτομα. Πέντε άτομα να είναι, γιατί είναι και ο οδηγός και να είναι και ιδιωτικό συνεργείο, γιατί το συνεργείο της ΕΡΤ συνήθως είναι σε επιφυλακή…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θα μπορούσε να έρθει και με τα πόδια, θα μου πείτε. Αλλά στη γερμανική τηλεόραση που ήρθαν εδώ να μου πάρουν συνέντευξη τότε με τις εξελίξεις…

ΚΑΨΗΣ: Δεν λέω να κάνουν εκπομπή, λέω μια δήλωση. Αν κάνουν εκπομπή, εκεί θα πάει και συνεργείο.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τέλος πάντων, αυτό είναι το ένα κομμάτι.

ΚΑΨΗΣ: Θέλετε το άλλο; Ότι δεν έμπαιναν στο πλατό του στούντιο οι άνθρωποι του τμήματος Πληροφορικής, γιατί στο στούντιο υπήρχαν άλλοι κανονισμοί; Και το ψηφιακό είχε μείνει πίσω στην ΕΡΤ και είχαν μηχανήματα δημιουργίας ψηφιακών γραφημάτων τα οποία δεν χρησιμοποιούνται; Τα ξέρετε αυτά. Δεν τα ξέρετε;

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εγώ έχω άλλη εικόνα κύριε Καψή.

ΚΑΨΗΣ: Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ακόμη και σήμερα το 44% του προϋπολογισμού πηγαίνει σε μισθούς, που είναι το υψηλότερο σε οποιαδήποτε τηλεόραση στον κόσμο ή τέλος πάντων στην Ευρώπη, γιατί δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται στον κόσμο.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εγώ θα σας θέσω αλλιώς το ερώτημα, γιατί εδώ έχει και μια αξία. Πρώτα εγώ που θεωρώ ότι συμφωνούμε τι ΕΡΤ θέλουμε και τι υπηρεσίες θέλουμε και θεωρούμε ότι πρέπει να παρέχει και μετά αποφασίζουμε πόσος κόσμος θα είναι αυτός.

ΚΑΨΗΣ: Ασφαλώς και αυτό λέμε σήμερα.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ρωτάω λοιπόν συγκεκριμένα, η νέα Δημόσια Τηλεόραση, όπου δεν βλέπω το «ραδιοτηλεόραση», θα έχει ραδιόφωνα, ποια και πόσα; Θα έχει περιφερειακούς; Τι θα κάνουμε με τα εθνικά μας ζητήματα σε ό,τι αφορά τη ραδιοτηλεόραση, Φιλία, ραδιόφωνο, Φωνή της Ελλάδας, Δεύτερο πρόγραμμα, κλπ. και βεβαίως, μετά θα έχει ορχήστρες; Οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις έχουν ορχήστρες. Αυτή η τηλεόραση, όπως τη σχεδιάζετε, θα έχει ορχήστρες;

ΚΑΨΗΣ: Λοιπόν, είμαι της άποψης και να σας πω την αλήθεια αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο μπήκα στην κυβέρνηση, ότι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεόραση. Το βασικό της στοιχείο θα είναι ότι θα είναι θωρακισμένη απέναντι στις πολιτικές παρεμβάσεις. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι έγιναν πολλοί λάθος χειρισμοί, αλλά η ευκαιρία είναι υπαρκτή.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ποιος εγγυάται γι’ αυτό κύριε Υπουργέ; Ο κύριος Δένδιας, ο κύριος Κεδίκογλου, ο κύριος Σαμαράς, ο κύριος Βενιζέλος; Εσείς;

ΚΑΨΗΣ: Θέλω να πιστεύω ότι το νομοσχέδιο, το οποίο περάσαμε χθες από την επιτροπή και θα έρθει στην Ολομέλεια, είναι μία τομή. Και εάν το κάνουμε σωστά στο ξεκίνημά του, τα υπόλοιπα θα είναι πολύ πιο εύκολα. Λοιπόν, η συμμετοχή μου εδώ αυτό το νόημα έχει και ειλικρινά πιστεύω ότι είναι ευκαιρία για όλες τις δυνάμεις και ιδίως –αν θέλετε- για τις προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούμε να φτιάξουμε μία τέτοια τηλεόραση. Εάν ξεκινήσει καλά, νομίζω ότι θα έχει τη δυναμική και θα είναι κάτι διαφορετικό, μία τομή στα πράγματα στην Ελλάδα. Ως προς τα συγκεκριμένα ερωτήματα, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε μία ισχυρή Δημόσια Τηλεόραση, πρέπει να έχει ισχυρό περιφερειακό χαρακτήρα. Ασφαλώς τα ζητήματα του απόδημου ελληνισμού είναι στις προτεραιότητες, αλλά δεν θα τα πω εγώ αυτά. Θα φτιάξουμε ένα εποπτικό συμβούλιο. Το πρώτο εποπτικό συμβούλιο, έχουμε πει ότι θα διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό είναι μία μεταβατική διάταξη. Το κρίσιμο τεστ θα είναι όσοι μετέχουν εκεί να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, να μην θεωρεί κανείς ότι είναι κομματικά στελέχη και θα φτιάξουν το διοικητικό συμβούλιο και τις δομές της νέας ΕΡΤ, η οποία θα πάρει τις αποφάσεις της για όλα αυτά, σε ένα προγραμματικό πλαίσιο το οποίο θα εκπονήσει. Η δική μου δουλειά θα είναι να το εποπτεύω, να το ενισχύσω όπως μπορώ, αν χρειαστεί, αλλά θα προκύψει το πόσα κανάλια, πόσοι σταθμοί, μέσα από αυτή τη μελέτη την οποία θα κάνει η νέα ΕΡΤ.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μέχρι τότε κύριε Υπουργέ θα έχουμε μαύρο ή θα έχουμε αυτό το πράγμα που βλέπουμε σήμερα το ΔΤ…; Αυτά τα προϊόντα ποιος τα πήρε, ποιος πληρώνει, τίνος είναι δικαιώματα, ποιοι εργάζονται;

ΚΑΨΗΣ: Μέχρι τότε θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο. Υπάρχει ένας διαχειριστής και ένας ειδικός λογαριασμός ο οποίος μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προκηρύξει μία ανακοίνωση, έτσι λέγεται, γι’ αυτές τις δίμηνες συμβάσεις, να έρθουν εργαζόμενοι, να στελεχώσουν αυτόν τον ενδιάμεσο φορέα, όπως τον λέμε, ο οποίος θα έχει ένα πρόγραμμα εκ των ενόντων, όχι αυτό που βλέπουμε σήμερα φυσικά, γιατί αυτή τη στιγμή δεν απασχολείται κανένας, είναι ένα πρόγραμμα «ψυγείο» με ό,τι στοιχεία από το αρχείο της ΕΡΤ υπήρχαν δεξιά και αριστερά.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό το «δεξιά και αριστερά» θέλω να το μάθω. Χθες έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ και έλεγε «Αρχείο ΕΡΤ». Αυτό το «δεξιά» ή το «αριστερά» -δεν με χαλάει- πού το βρήκατε;

ΚΑΨΗΣ: Υπήρχαν, ας πούμε, στην τηλεόραση της Βουλής. Είχε δώσει η ΕΡΤ κάποιες ταινίες στην τηλεόραση της Βουλής.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ωραία, αυτό είναι μία απάντηση. Από το αρχείο του καναλιού της Βουλής…

ΚΑΨΗΣ: Όχι, ήταν της ΕΡΤ όμως, δεν ήταν του καναλιού της Βουλής. Ήταν αυτά που ανήκαν στην ΕΡΤ, τα οποία έχουν περάσει στον διαχειριστή.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Και τα κρόουλ κάτω που βλέπω τίτλους ειδήσεων, ποιος τα επεξεργάζεται;

ΚΑΨΗΣ: Από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Απ’ ευθείας δηλαδή. Και ποιος κάνει τη σύμβαση μεταξύ του Αθηναϊκού Πρακτορείου και της ΔΤ; Το υπουργείο Οικονομικών;

ΚΑΨΗΣ: Ο διαχειριστής, ας πούμε. Ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά είναι νομικό πρόσωπο. Πώς να σας το πω;

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Συγγνώμη τώρα που ρωτάω, αλλά με βοηθάει. Χθες είδα και ένα τηλεοπτικό σποτ, διαφημιστικό, του «Μεσόγειος SOS». Αυτό σημαίνει ότι η οργάνωση «Μεσόγειος SOS» έχει έρθει σε συνεργασία με τον διαχειριστή και παίζει διαφημιστικό σποτ της οργάνωσης;

ΚΑΨΗΣ: Νομίζω ότι αυτά είναι στο πλαίσιο των κοινωνικών παροχών στα κανάλια. Δεν το γνωρίζω ειδικά για το σποτ. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι τόσο σημαντικό. Πάντως έχουν μεταβιβαστεί όλες οι άδειες που είχε η ΕΡΤ στον διαχειριστή, επειδή έχουν τεθεί από κάποιους ζήτημα νομιμότητας. Αυτά δεν υπάρχουν και υπήρξε και επαφή με το ΕΣΡ, κατά κάποιο τρόπο εκ περισσού, δεν χρειάζεται, απλώς ενημερώθηκε το ΕΣΡ το οποίο βεβαίως εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γιατί επιλέξατε στούντιο του MEGA ή τουλάχιστον συνεργαζόμενο του MEGA και όχι σε άλλο ιδιωτικό;

ΚΑΨΗΣ: Όχι, όχι, δεν έγινε έτσι. Υπήρχαν δύο στούντιο στην αγορά, από τα οποία μπορούσε να εκπεμφθεί το σήμα. Το ένα δεν δέχθηκε για λόγους άλλους, οπότε υπήρχε ένα μόνο στούντιο. Και εκεί ελπίζω ότι θα μείνουμε για λίγο διάστημα, ωσότου έρθουν κάποια στελέχη και μπορέσουμε να πάμε στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό δεν θεωρείτε ότι είναι λίγο προκλητικό και για τον μέσο πολίτη όπου…

ΚΑΨΗΣ: Ναι, αλλά με συγχωρείτε, ξέρετε, το θέτουν και οι εργαζόμενοι. Εφόσον έχουν καταλάβει το κτίριο της ΕΡΤ, τι θα κάναμε δηλαδή; Θα ήμασταν όμηροι;

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γιατί δεν γίνεται από την ΕΤ1; Την ΕΤ1 την έχει καταλάβει η αστυνομία.

ΚΑΨΗΣ: Ναι, αλλά από εκεί δεν μπορεί να γίνει εκπομπή κατ’ αρχάς. Μόνο από τη Μουρούζη θα μπορούσε να γίνει εκπομπή, αλλά για να γίνει εκπομπή πρέπει να προσληφθούν άτομα. Καταλάβατε; Γι’ αυτό λέμε ότι μόλις προσληφθούν –και δεν ξέρω αν χρειάζονται και κάποιες μετατροπές- θα πάμε εκεί. Είναι δηλαδή ένα ζήτημα –θέλω να ελπίζω- δεκαπέντε ημερών. Αλλά αυτό θα το πουν οι τεχνικοί. Εγώ δεν είμαι τεχνικός.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Νομικά και μέσα από τη διαδικασία όπως πήγε, εντάξει μου είπατε την άποψή σας ότι διαφωνείτε με τον τρόπο, έτσι και αλλιώς, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επιμείνω σε κάτι τέτοιο, θεωρείτε δηλαδή ότι μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προκήρυξη ενδιαφέροντος προς τους εργαζόμενους;

ΚΑΨΗΣ: Ναι.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Άμεσα;

ΚΑΨΗΣ: Ασφαλώς.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πόσοι θα είναι αυτοί οι εργαζόμενοι; Γιατί ο κ. Κεδίκογλου στην αρχή μίλησε για 30, μετά για 300, μετά για 2.000 …

ΚΑΨΗΣ: Εάν το κτίριο της ΕΡΤ πάψει να είναι υπό κατάληψη, η συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ των δύο κομμάτων, είναι για 2.000 άτομα. Αλλά πρέπει να ανοίξουν οι εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής, γιατί εάν δεν ανοίξουν, δεν υπάρχει κάπου να πάνε.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Με τι σχέσεις εργασίας κύριε Υπουργέ θα είναι αυτοί οι 2.000 ;

ΚΑΨΗΣ: Αυτοί θα είναι με μία δίμηνη σύμβαση, η οποία θα μπορεί να ανανεωθεί.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αλλά δεν μπορώ να ξέρω ότι το νέο σχέδιο, το νέο μοντέλο της ΕΡΤ θα έχει αυτό που σας είπα, πόσους εργαζόμενους; Γιατί, για τους δύο μήνες…

ΚΑΨΗΣ: Αυτό λέμε ότι θα εξαρτηθεί από τη μελέτη, με τι μέσα θα ανταποκριθεί σε αυτό που περιμένουμε από μία δημόσια τηλεόραση. Δεν θέλουμε να το προκαθορίσουμε. Δεν υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης ότι θα είναι τόσος ο αριθμός. Ασφαλώς θα είναι λιγότερος από αυτόν που ήταν, αλλά δεν υπάρχει εκ των προτέρων απόφαση. Την απόφαση θα πάρει η νέα Δημόσια Τηλεόραση.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ρωτώ: Στο θέμα της διαχείρισης των ψηφιακών συχνοτήτων, όπου η ΕΡΤ ήταν ο βασικός παίκτης, σήμερα αυτή η ΕΡΤ δεν υπάρχει. Ποιος κάνει κουμάντο και ποιος θα κάνει κουμάντο μετά, όταν δηλαδή θα έχουμε τον φορέα πλέον της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης;

ΚΑΨΗΣ: Από τον νόμο, ήδη από τον προηγούμενο νόμο και από τον ιδρυτικό της νόμο, κατά κάποιο τρόπο, είναι εξ ορισμού κάτοχος δικτύου. Άρα, δεν τίθεται κανένα θέμα ως προς το δίκτυο. Η ΕΡΤ θα έχει το δικό της δίκτυο και τις συχνότητες που χρειάζεται για να παρέχει όλο το πρόγραμμα που θα προσφέρει. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το υπόλοιπο κομμάτι που θα είναι για τον ιδιωτικό τομέα, κατά κάποιο τρόπο, αυτό θα προκύψει από διαγωνισμό.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θεωρείτε ότι πραγματικά ήταν η ΕΡΤ άντρο κομμουνιστών, όπως λέει ο κ. Πάγκαλος;

ΚΑΨΗΣ: Άντρο κομμουνιστών δεν ήταν. Ότι ήταν προβληματική, σίγουρα. Αλλά άντρο κομμουνιστών, δεν ξέρω, δεν θα συμφωνούσα. Να σας πω κάτι; Υπήρχε το εξής νομίζω και το οποίο δημιουργεί καμιά φορά εντυπώσεις ότι…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να το πω στη Στάη, δηλαδή, αυτό να χαρεί.

ΚΑΨΗΣ: Γιατί;

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ότι είναι αναρχο-κομμουνίστρια.

ΚΑΨΗΣ: Όχι, όχι. Ξέρετε, κάθε μέσο ενημέρωσης έχει μία εκδοτική πολιτική, όχι με την έννοια της κομματικής πολιτικής, αλλά ένα τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα. Στην ΕΡΤ είχα την αίσθηση ότι δεν ήταν ενιαίος, σε κάποιες εποχές τουλάχιστον, αυτός ο τρόπος και μπορούσες να δεις μία φορά να φεύγει προς τη μία πλευρά, μία φορά να φεύγει προς την άλλη πλευρά. Σου προκαλούσε μία σύγχυση και αυτό ενδεχομένως να δημιουργούσε εντυπώσεις.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τέλος πάντων, δεν θέλω να ασχοληθώ με τις δηλώσεις Πάγκαλου…

ΚΑΨΗΣ: Αλλά ασχοληθήκατε.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ήθελα να πω την ατάκα. Ήθελα να σας πω κάτι τώρα κ. Υπουργέ, ότι υπάρχει μία προχειροδουλειά καταρχήν, πέρα από τις επιλογές που ο καθένας μπορεί να έχει θέσει. Εγώ προσωπικά διαφωνώ απολύτως με τις επιλογές της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, αλλά εδώ παίρνω συνέντευξη αυτή τη στιγμή, οπότε θέτω τα ερωτήματα όσο μπορώ πιο επαγγελματικά. Βλέπω μία προχειροδουλειά, για όποιες επιλογές. Βγήκε ΝΕΡΙΤ, δεν ήταν ΝΕΡΙΤ, είναι ΔΕΤ, μετά είναι ΔΤ, μετά ακούσαμε ότι θα λέγεται ΝΕΡΔΙΤ, επειδή δεν αρέσει το ΙΤ. Αυτό το πράγμα…

ΚΑΨΗΣ: Το ΝΕΡΙΤ είναι ένας νομικός τίτλος που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Ποτέ δεν είπε κανείς ότι θα είναι το όνομα της νέας τηλεόρασης, το διακριτικό της.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θέλω να επιμείνω πάνω σ’ αυτό. Η ΕΡΤ είναι ένα διεθνές λογότυπο και ήθελα να σας ρωτήσω, πραγματικά έχει αξιολογηθεί; Και αν θα επιστρέψει να λέγεται ΕΡΤ. Είναι στα διεθνή φόρα, είναι στην EBU. Τι έχουμε να δώσουμε, δηλαδή, κι εμείς;

ΚΑΨΗΣ: Σε όλα τα μέσα ενημέρωσης κάποια στιγμή γίνεται μία ανανέωση και πολλές φορές η ανανέωση αλλάζει και αυτό που λέμε brand name. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Άλλωστε η ΕΡΤ δεν είχε εμπορική πολιτική, ούτε εμπορικά έσοδα, όπως θα ξέρετε.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Όχι, γιατί δεν είχε; Με συγχωρείτε πάρα πολύ.

ΚΑΨΗΣ: Ξέρετε πόσα ήταν τα εμπορικά έσοδα της ΕΡΤ;

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ναι, βεβαίως, εγώ γνωρίζω.

ΚΑΨΗΣ: Πόσα ήταν;

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Για ποια εποχή μιλάτε τώρα;

ΚΑΨΗΣ: Εγώ λέω για το 2012. Πόσα; Στα 270 εκατομμύρια που είχε έσοδα –θέλετε τον προϋπολογισμό να ήταν λίγο λιγότερο- ήταν 10 εκατομμύρια όλα κι όλα. Δηλαδή, μιλάμε για τίποτα. Μία εφημερίδα μεσαίας κυκλοφορίας είχε παραπάνω εμπορικά έσοδα. Λοιπόν, δεν είναι το εμπορικό στοιχείο τόσο πολύ. Εάν κάνουμε μία σοβαρή ανανέωση, δεν είναι εκεί το πρόβλημα.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό θεωρείτε δηλαδή, ακόμη και η επιλογή να πεταχτεί η ΕΡΤ από την κρατική διαφήμιση, που ήταν κυβερνητική απόφαση, να το βάλω τώρα στη ζημιά ή να το βάλω στα κέρδη;

ΚΑΨΗΣ: Με συγχωρείτε: Tί εννοείτε «να πεταχτεί η ΕΡΤ από την κρατική διαφήμιση»;

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μα, ήταν εκτός. Ήταν εκτός…

ΚΑΨΗΣ: Γιατί; Δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί στη διαφήμιση, γιατί όπως ξέρουμε η διαφήμιση γίνεται με συμφωνίες, πολλές από τις οποίες είναι κάτω από το τραπέζι. Αυτό δεν μπορούσε να το κάνει ο δημόσιος τομέας.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κοιτάξτε κύριε Υπουργέ, είστε έμπειρος και μπορώ να πω και πολύ πιο έμπειρος από μένα. Έχετε πέντε χρόνια παραπάνω δημοσιογραφία και έχετε διατελέσει διευθυντής σε πολλά μέσα.

ΚΑΨΗΣ: Δεν έχει σημασία.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κοιτάξτε λοιπόν: Εμείς, ας πούμε, είχαμε μία πρωινή εκπομπή και ήμασταν στο 18% μέσο όρο μέσα στον ανταγωνισμό.

ΚΑΨΗΣ: Πολύ ωραία. Αλλά το πρωί η διαφήμιση είναι πεσμένη, ξέρετε.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εμάς μας κόψανε επειδή δεν φέραμε έσοδα ή επειδή είχαμε άποψη;

ΚΑΨΗΣ: Για τη δική σας την περίπτωση, φαντάζομαι ότι μέτρησε το δεύτερο.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ωραία. Ένα ζήτημα. Αυτό πώς θα αποκατασταθεί;

ΚΑΨΗΣ: Βέβαια, έχω κάνει και σε σας κριτική, το ξέρετε αυτό.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο.

ΚΑΨΗΣ: Είναι άλλο.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να σας πω κάτι; Έχω ένα πράγμα, το έχω πει στον «αέρα», ότι όταν ήσασταν υπουργός τηλέφωνο δεν είχε χτυπήσει και αυτό είναι υπέρ σας. Και το δεύτερο είναι ότι μου απαντήσατε μέσω της στήλης σας. Είναι άλλο κομμάτι αυτό όμως.

ΚΑΨΗΣ: Ναι, το ξέρω. Εγώ έχω μία άποψη γι’ αυτό. Έχω μία άποψη την οποία θέλω να κατοχυρώσουμε στη νέα ΕΡΤ: Να έχει την εκδοτική της ανεξαρτησία. Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορείς να κάνεις δημοσιογραφία, εάν ο δημοσιογράφος δεν αισθάνεται ότι έχει την κάλυψη του διευθυντή του και ο διευθυντής του δεν έχει το θάρρος να κλείσει το τηλέφωνο σε οποιονδήποτε τον πάρει. Αυτό πρέπει να πετύχουμε.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Βεβαίως. Επιμένω όμως σ’ αυτό, επειδή δεν είναι επί προσωπικού η κουβέντα, είναι πολιτική η κουβέντα που κάνουμε.

ΚΑΨΗΣ: Ναι, ακριβώς. Μα γι’ αυτό λέω, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να είναι δυνατόν αυτό.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Υπάρχουν προϊόντα τα οποία οφείλει η Δημόσια Τηλεόραση, επειδή είναι συνδρομητική τηλεόραση, να τα έχει στον αέρα. Θα κάνει ο ιδιώτης Τρίτο Πρόγραμμα; Αυτό το Τρίτο Πρόγραμμα είναι από τα πράγματα μέσα. Θα δώσει εκπομπές ντοκιμαντέρ, όπου από τα πράγματα είναι μέσα;

ΚΑΨΗΣ: Ασφαλώς. Συμφωνούμε απολύτως.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Έφερε την Ανθή Σαλαγκούδη ο υπουργός να κάνει εμπορικό πρόγραμμα και πήρε 1%. Πώς θα γίνει δηλαδή;

ΚΑΨΗΣ: Συμφωνούμε απολύτως. Δεν είναι δουλειά της Δημόσιας Τηλεόρασης. Η Δημόσια Τηλεόραση –και αυτό το λέει ρητά το νομοσχέδιο- δεν έχει σαν σκοπό το κέρδος.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μα, μου το βάζετε όμως σαν θέμα της διαφημιστικής πίτας. Και γι’ αυτό λέω…

ΚΑΨΗΣ: Όχι, όχι. Εσείς μου το βάλατε. Μου βάλατε την εμπορική αξία του brand name. Εντάξει, είναι ένα ζήτημα. Αλλά λέω ότι δεν είναι εκεί ο ρόλος της ΕΡΤ. Αυτό σας λέω. Εγώ συμφωνώ. Η ΕΡΤ δεν έχει νόημα να είναι μία τηλεόραση του 2% . Πρέπει να έχει μία συγκεκριμένη θεαματικότητα, να επηρεάζει κάπως τα πράγματα, αλλά ο στόχος της δεν είναι η θεαματικότητα. Σε αυτό, συμφωνώ απολύτως. Και υπάρχουν οι ειδικές κατηγορίες κοινού, στις οποίες πρέπει να απευθύνεται η ΕΡΤ και οι οποίες μπορεί να είναι μειοψηφίες. Ώρα, κλασσική μουσική, ας πούμε.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να σας πω, ο κύριος Αλιβιζάτος είπε, δήλωσε, ότι αυτό το εποπτικό συμβούλιο δεν διασφαλίζει την ανεξαρτησία της.

ΚΑΨΗΣ: Ο κύριος Αλιβιζάτος διαφωνεί με το πρώτο εποπτικό συμβούλιο που θα διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά στην πραγματικότητα αυτό το οποίο γίνεται είναι: Διορίζεται ένα εποπτικό συμβούλιο το οποίο θα εφαρμόσει τον νόμο. Με τον νόμο του κυρίου Αλιβιζάτου, ο υπουργός εφάρμοζε τον νόμο. Θεωρώ ότι η διαφορά δεν είναι μεγάλη, με μια εξαίρεση όμως: Τις προσλήψεις που θα γίνουν. Εκεί θα είναι το δεύτερο τεστ του νόμου.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Και γιατί δεν δημιουργείται από την αρχή μια ανεξάρτητη αρχή για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία;

ΚΑΨΗΣ: Το μεταβατικό στάδιο γίνεται γιατί ακριβώς η διαδικασία επιλογής εποπτικού και διοικητικού συμβουλίου είναι αρκετά χρονοβόρα και θέλουμε γρήγορα να σταθεί στα πόδια του αυτός ο νέος φορέας, να προχωρήσει και να εφαρμόσει τον νόμο πλήρως. Επαναλαμβάνω, υπάρχουν δύο στοιχεία στα οποία θα κριθούμε. Το πρώτο είναι: Το εποπτικό συμβούλιο να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και το δεύτερο: Οι προσλήψεις που θα γίνουν να είναι αξιοκρατικές και να μην είναι με παρεμβάσεις.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Νομίζω ο κύριος Παυλόπουλος είπε όχι στο μεταβατικό όμως.

ΚΑΨΗΣ: Ο κύριος Παυλόπουλος είπε να έχει διάρκεια έξι μήνες αντί ένα έτος. Συμφωνώ μαζί του, αλλά είναι ζήτημα χρόνου. Λέμε ως ένα έτος. Αν μπορέσει το πρώτο εποπτικό συμβούλιο να τα βγάλει πέρα νωρίτερα, νομίζω ότι αυτό θα είναι καλό και έτσι θα περάσουμε στην πλήρη εφαρμογή του νόμου, όσο νωρίτερα γίνεται. Αλλά ξέρετε, δυστυχώς, δεν πηγαίνουν τα πράγματα όσο γρήγορα θέλουμε, μερικές φορές και γι’ αυτό, για λόγους ασφάλειας, βάλαμε έως ένα έτος.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θα πηγαίνατε στην ΕΡΤ που σας καλούν οι εργαζόμενοι να μιλήσετε μαζί τους;

ΚΑΨΗΣ: Εγώ γενικά είμαι άνθρωπος του διαλόγου. Φοβάμαι ότι εάν πήγαινα εκεί, θα υπήρχε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και δεν θα γινόταν διάλογος, οπότε έχω μια αμφιθυμία απέναντι σε αυτό το ζήτημα.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό θα είναι ευθύνη των εργαζομένων, εάν δεν μπορούν να διαχειριστούν το θέμα αυτό.

ΚΑΨΗΣ: Ναι, αλλά ξέρετε, αυτό δεν λέμε; Ήταν ευθύνη των εργαζομένων αλλά…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να σας πω; Γιατί μπλέξατε εσείς μ’ αυτή την ιστορία τώρα;

ΚΑΨΗΣ: Γιατί αισθάνθηκα ότι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία. Αυτός ο νόμος που περνάει τώρα από τη Βουλή, δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει κάτω από άλλες συνθήκες. Και λέω ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία και γι’ αυτό θέλω και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος σ’ αυτό το εγχείρημα. Και ειλικρινά θα ήθελα και όλα τα κόμματα να το στηρίξουν.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μιας και είπατε για τους εργαζομένους, δηλαδή θα δεχόσασταν, επειδή έχω τον κύριο Γιουκάκη -αν μου πείτε εσείς- να σας θέσει δύο ερωτήματα και να συζητήσετε μαζί του ή θέλετε να κλείσουμε εδώ και να κάνω τη συνέντευξη με τον κύριο Γιουκάκη.

ΚΑΨΗΣ: Εντάξει, αλλά ξέρετε, δεν είναι εύκολο από απόσταση να κάνουμε διάλογο. Αλλά δύο ερωτήματα ευχαρίστως.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κύριε Γιουκάκη καλημέρα.

ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το πρώτο ερώτημα νομίζω, το οποίο τίθεται είναι γιατί η επιλογή να εκπέμψει αυτό που εκπέμπει εδώ και τρία εικοσιτετράωρα από ένα ιδιωτικό στούντιο και όχι από μια υπαρκτή δομή της ΕΡΤ, όπως π.χ. η Κατεχάκη ή η Μουρούζη.

ΚΑΨΗΣ: Νομίζω ότι αυτό το έχω απαντήσει.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κύριε Γιουκάκη απάντησε σε αυτό ο Υπουργός. Είπε ότι δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις ο φορέας αυτή τη στιγμή…

ΚΑΨΗΣ: Ώσπου να κάνουμε τις προσλήψεις για να πάμε στη Μουρούζη. Εξ όσων μου είπαν οι τεχνικοί, δεν μπορούμε να εκπέμψουμε από την Κατεχάκη, μπορούμε από την Μουρούζη. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει ένα δυναμικό που πρέπει να προσληφθεί. Θα υπάρξει ανακοίνωση το αργότερο ελπίζω τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Δηλαδή, μιλάμε για ένα δεκαπενθήμερο, ελπίζω, στη χειρότερη περίπτωση.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πάντως κύριε Υπουργέ να σας πω εγώ κάτι; Πείτε τους τεχνικούς που είναι συνεργάτες σας ότι η Μεσογείων από την Κατεχάκη εκπέμπει. Οπότε το ότι δεν μπορεί να εκπέμψει από την Κατεχάκη, μάλλον δεν ξέρουν καλά τον μηχανισμό.

ΚΑΨΗΣ: Δεν θα επιμείνουμε σε αυτό τώρα. Δεν έχει σημασία.

ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Ένα θέμα το οποίο τίθεται και το οποίο έθεσε και ο Υπουργός είναι περί του αυξημένου κόστους μισθοδοσίας στην ΕΡΤ. Αν θυμάται ο κύριος υπουργός ότι εδώ και τέσσερις-πέντε μήνες οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είχαν βγει με συγκεκριμένα στοιχεία περίπου 1.200.000 ευρώ ήταν το προσωπικό ειδικών θέσεων και οι ειδικοί σύμβουλοι οι οποίοι βρίσκονταν στην ΕΡΤ από πέρσι τέτοιο καιρό περίπου. Αν συνυπολογίζεται το κόστος μισθοδοσίας και σ’ αυτά που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει.

ΚΑΨΗΣ: Εγώ δεν θα διαφωνήσω ότι γίνονταν τέτοιοι διορισμοί και είναι απαράδεκτο. Εκείνο το οποίο είπα όμως είναι ότι η ΕΡΤ, μετά τις τεράστιες περικοπές που έχει κάνει τον τελευταίο χρόνο, εξακολουθεί να έχει το 44% του προϋπολογισμού της σε μισθούς. Αυτό δεν γίνεται σε καμία τηλεόραση σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Το ποσοστό συνήθως είναι της τάξης του 25%, βία 30%. Αυτό τι σημαίνει; Ότι η δομή της ΕΡΤ ήταν στρεβλή. Αυτό λέω και αυτό πρέπει να διορθωθεί. Όχι ότι είχε υψηλούς μισθούς. Καταλαβαίνετε τι λέω; Ότι είχε μείνει –να το πω έτσι περιγραφικά- χειροκίνητη.

ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Ωστόσο, βεβαίως, κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου να κρατήσω την αναφορά σας ότι θα μπορούσε η ΕΡΤ, μαζί και με αυτό που θέτετε εσείς τώρα, να ανασυγκροτηθεί χωρίς να έχει κλείσει. Δηλαδή, αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή κι εμείς…

ΚΑΨΗΣ: Σε αυτό το ζήτημα υπήρξε μία διαφωνία. Υπήρξε και η μία άποψη και η άλλη. Εγώ δεν είμαι βέβαιος ότι πράγματι θα μπορούσε να γίνει. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να επιχειρηθεί. Εκείνο το οποίο λέω, όμως, είναι ότι αυτό έγινε, αφήνουμε τη διαφωνία πίσω, ελάτε να φτιάξουμε τώρα την καινούργια ΕΡΤ. Και ζητάω και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος να φτιάξουμε την καινούργια ΕΡΤ. Μπορεί να έχετε δίκιο εσείς, μπορεί να έχει δίκιο η κυβέρνηση και ο κύριος Σαμαράς, αλλά έγινε, πάει. Δεν μπορούμε να αναστήσουμε την ΕΡΤ. Πάμε να φτιάξουμε την καινούργια ΕΡΤ. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία. Και νομίζω ότι όλοι οι άξιοι έχουν θέση στην ΕΡΤ

ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Αυτό λέμε κι εμείς κύριε Καψή. Μόνο που, ξέρετε…

ΚΑΨΗΣ: Πολύ ωραία. Ελάτε λοιπόν. Εγώ έχω ανοιχτή την πόρτα, ελάτε να περάσουμε τον μεταβατικό φορέα δύο-τρεις μήνες, πόσο θα πάρει. Είμαι βέβαιος πως αν πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ΕΡΤ, θα βγάλουμε μία ΕΡΤ που θα φυσάει. Μία ΕΡΤ που θα φυσάει. Το λέω έτσι, αλλά πραγματικά θέλω να μπουν μέσα οι εργαζόμενοι. Ένα μέσο ενημέρωσης, είναι οι άνθρωποί του.

ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Προφανώς, αυτό λέμε κι εμείς, η ΕΡΤ είναι οι άνθρωποί της.

ΚΑΨΗΣ: Ωραία. Λοιπόν; Γιατί επιμένουμε σε μία διαφωνία χωρίς νόημα;

ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Και εμείς λέμε ελάτε και η απάντηση η δική σας είναι ότι υπάρχει κατάληψη, ενώ –αν δεν κάνω λάθος- μετά τις 11 Ιουνίου είχατε βρεθεί στην ΕΡΤ και έχω την αίσθηση ότι έχετε εικόνα ότι δεν υπάρχει καμία κατάληψη στην ΕΡΤ.

ΚΑΨΗΣ: Δηλαδή, εάν έρθουμε αύριο… Κοιτάξτε, για να περάσεις στον μεταβατικό φορέα, θα πρέπει να έρθει αύριο η επιτροπή παραλαβής, να δώσουν οι άνθρωποι που λένε ότι μένουν στην ΕΡΤ γιατί είναι χρεωμένοι, προσωπικά, μηχανήματα της ΕΡΤ.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ε, το ξέρετε αυτό, κύριε Υπουργέ. Δεν μπορούν να φύγουν έτσι.

ΚΑΨΗΣ: Ωραία. Συμφωνώ. Να έρθει λοιπόν η επιτροπή παραλαβής, να παραδώσουν τα μηχανήματα, να παραδώσουν τις κάμερες, το μάστερ κοντρόλ, το στούντιο κλπ. …

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό θέλει δύο μήνες τουλάχιστον.

ΚΑΨΗΣ: Όχι, δεν θέλει δύο μήνες. Σε τέσσερις ημέρες θα το κάνουμε, θα έχουμε κάνει και την ανακήρυξη, θα έρθουν οι εργαζόμενοι με τις δίμηνες συμβάσεις και θα τελειώσουμε. Αν είναι δεκτό αυτό, αύριο το πρωί να αρχίσουμε.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να κάνω εγώ μία ερώτηση; Αυτό το μεταβατικό στάδιο, μπορεί να γίνει και με ανθρώπους της αγοράς; Εκτός ΕΡΤ, εννοώ.

ΚΑΨΗΣ: Η σκέψη ήταν –και το είχαμε πει με την ΠΟΣΠΕΡΤ που είχε έρθει εδώ- ότι επειδή είναι σε καταστάσεις επείγοντος, θα γινόταν με τα στελέχη της ΕΡΤ που γνωρίζουν την ΕΡΤ. Αυτό το είχαμε πει.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μετά θα άνοιγε η αγορά.

ΚΑΨΗΣ: Μετά θα ήταν ανοικτός διαγωνισμός με διαδικασίες που θα έπρεπε να εγκριθούν από το ΑΣΕΠ, αλλά βέβαια και με πριμοδότηση της προϋπηρεσίας.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Με συγχωρείτε, δηλαδή, δημοσιογράφος από το ΑΣΕΠ…

ΚΑΨΗΣ: Δεν υπάρχει, όχι. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι με το ΑΣΕΠ, το ξέρουμε, εντάξει.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μετεωρολόγους; Γιατί είχαν και μετεωρολόγους μέσω ΑΣΕΠ, το ξέρετε αυτό.

ΚΑΨΗΣ: Ε, τώρα, μου βάλατε το δύσκολο. Δεν ξέρω για μετεωρολόγους.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τέλος πάντων. Γιώργο, μία τελευταία ερώτηση για να κλείσουμε.

ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Το θέμα είναι ότι είμαστε σε μία διαδικασία εδώ και ένα μήνα, ακριβώς, γιατί είναι 12 του μήνα σήμερα, κλείνουμε ακριβώς ένα μήνα. Από τις 11 Ιουνίου και στη συνέχεια, στην πορεία, βρισκόμαστε από εβδομάδα σε βδομάδα σε πράγματα τα οποία αναιρούν τα προηγούμενα. Για τον αριθμό των εργαζομένων…

ΚΑΨΗΣ: Όχι, ποτέ δεν είπα… Με συγχωρείτε κύριε Γιουκάκη, γιατί; Ό,τι σας είπα από την πρώτη ημέρα, ό,τι υποσχέθηκα ότι μπορώ να κάνω από την πρώτη ημέρα το έκανα, ό,τι δεν μπορούσα το διευκρίνισα. Δεν έχω αλλάξει ούτε μισό κόμμα σ’ αυτά τα οποία έχω πει στους εργαζόμενους. Και μάλιστα επέμεινα πάρα πολύ προς όλες τις κατευθύνσεις, πως ό,τι λέω θέλω να γίνεται, αλλιώς δεν έχουμε αξιοπιστία διαλόγου. Πείτε μου τι πήρα πίσω.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μία τελευταία ερώτηση και από εμένα, αν έχετε την καλοσύνη. Αν τα πράγματα πάνε όπως τα έχετε στο μυαλό σας στο κομμάτι του διαλόγου και της επικοινωνίας με τους εργαζομένους, μαζί με τους εργαζόμενους θα επιστρέψει και το διοικητικό συμβούλιο και οι ειδικοί σύμβουλοι και οι αρχισυντάκτες και οι διευθυντές; Ο κ. Λιάτσος θα επιστρέψει;

ΚΑΨΗΣ: Όχι, όχι. Η απόφαση είναι ότι κανένας από το προσωπικό ειδικών θέσεων που προσελήφθη τον τελευταίο χρόνο, δεν πρόκειται να είναι σε αυτό το μεταβατικό στάδιο.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μετά;

ΚΑΨΗΣ: Μετά θα είναι ανοικτός διαγωνισμός.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνομιλία. Καλή σας ημέρα.

ΚΑΨΗΣ: Να είστε καλά, εγώ ευχαριστώ. Καλημέρα.

Keywords
τελος του κοσμου, al jazeera, ανθή σαλαγκούδη, ρωτήσω, ΕΡΤ, ebu, νέα, ελλαδα, σαμαρας, βενιζελος, συμμετοχή, τεστ, βουλη, sos, σημαίνει, ΕΣΡ, mega, ετ1, ρητά, επηρεάζει, ιουνίου, ποσπερτ, ΑΣΕΠ, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βασεις 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κομματα, ρητά, το θεμα, αστυνομια, δουλεια, εμπορικη, ετ1, θαρρος, θεμα, μουσικη, ντοκιμαντερ, πλαισιο, προγραμμα, ραδιοφωνο, ταινιες, τεστ, τηλεοραση, τηλεφωνο, υπουργειο οικονομικων, φιλια, ωρα, mega, αγορα, αλιβιζατος, ανθρωπος, ανθη, ατομο, βδομαδα, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερο, δευτερο προγραμμα, δευτερα, διαστημα, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δομη, δωσει, δικτυο, δυναμικο, εγινε, εγχειρημα, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ευρω, ειλικρινα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εννοειτε, εννοια, εξι, επηρεάζει, εποχη, εποχες, επρεπε, ερχεται, ετος, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ζημια, ζωνη, ιδια, η δικη, υπηρεσιες, υπηρχαν, ισχυει, διαφημιση, εικονα, καλημερα, καμερες, κυβερνηση, κυριε, κομμα, κρατικο, κτιριο, λαθος, λεφτα, μαυρο, μηνες, μπορεις, μυαλο, νοημα, ξεκινημα, ξερετε, οδηγος, ονομα, παιδια, παμε, περιφερειακο, πιτας, ποσπερτ, προσληψεις, πορτα, πρωι, ρωτήσω, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, συχνοτητες, σχεδιο, ταση, τομη, τρια, τριτη, τιτλος, φυσικα, φωνη, φορα, ψηφιακο, αδυνατο, al jazeera, ανηκει, δικαιωματα, δικιο, ebu, εφαρμογη, εκπομπες, ενωση, υπουργειο, ιουνίου, κομματι, μεινει, μελετη, μια φορα, ποδια, σημαίνει, σημα, θελω να, θεματα, βεβαιως, ωραιο
Τυχαία Θέματα