ΟΟΣΑ: Ευρωζώνη η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Η κρίση στην ευρωζώνη παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος πτώσης που αντιμετωπίζει η [οικονομική] προοπτική παγκοσμίως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, προσθέτοντας ότι «εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, υπάρχουν πάντοτε τρόποι ενίσχυσης των [των μηχανισμών διάσωσης], που θα περιλαμβάνουν μεγαλύτερη παρεμβατικότητα ή ρόλο για την ΕΚΤ».

Προτάθηκε επίσης, ανάμεσα σε άλλα, η αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την χρηματοδότηση έργων υποδομής.

«Με μικρή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και περιορισμένο χώρο για ελιγμούς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι η βραχυπρόθεσμη θεραπεία για την ώθηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκούρια, ασκώντας εμμέσως κριτική στη μονολιθική εφαρμογή πολιτικών λιτότητας.

Στη συνέχεια, η έκθεση προειδοποιεί για τους οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους που απειλούν την ευρωζώνη ως απόρροια της βαρύτατης δημοσιονομικής προσαρμογής που καλούνται να πετύχουν οι αδύναμες χώρες.

«Οι προσαρμογές στην ζώνη του ευρώ λαμβάνουν χώρα σε ένα περιβάλλον αργής ή αρνητικής ανάπτυξης προκαλώντας κινδύνους για φαύλους κύκλους που περιλαμβάνουν υψηλό και αυξανόμενο δημόσιο χρέος, αδύναμα τραπεζικά συστήματα, υπερβολική δημοσιονομική σύγκλιση και χαμηλότερη ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ.

Προσθέτει μάλιστα πως οι «Εκλογές σε αρκετές χώρες του ευρώ σηματοδότησαν κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η ανοχή για την δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να φτάνει ένα όριο», προειδοποιώντας ότι «ο συνδυασμός συνεχιζόμενα εύθραυστης οικονομίας, αυξανόμενης ανεργίας και κοινωνικού πόνου μπορεί να δώσει τη σπίθα πολιτικής μετάδοσης και δυσμενούς αντίδρασης των αγορών».

Η έκθεση του Οργανισμού υπογραμμίζει επίσης τις αποκλίσεις μεταξύ βόρειας και νότιας Ευρώπης, τονίζοντας ότι δυσκολεύουν την επίλυση της κρίσης. «Η ανάρρωση στις υγιέστερες οικονομίες, μολονότι ευπρόσδεκτη, δεν είναι αρκετά δυνατή ώστε να [γίνει αντίβαρο στην] στασιμότητα ή την αρνητική ανάπτυξη αλλού στην Ευρώπη».

»Η αδύναμη ανταγωνιστικότητα πρέπει να διευθετηθεί σε χώρες με μεγάλα εμπορικά ελλείμματα, ενώ η δομική προσαρμογή και οι υψηλότεροι μισθοί σε πλεονασματικές χώρες θα συνέβαλαν σε μία διαδικασία ισορρόπησης που θα είναι φιλική προς την ανάπτυξη», συνεχίζει η έκθεση, εγείροντας ερωτήματα για το ρόλο της εξαγωγικής και χαμηλόμισθης Γερμανίας.

Τους κινδύνους της απόκλισης επεσήμανε και ο κ. Πάντοαν, σχολιάζοντας ότι «βλέπουμε ανούσια ανάπτυξη στην ευρωζώνη, που κρύβει σημαντικές διαφορές, με τις βόρειες χώρες να αναπτύσσονται και τις νότιες να βρίσκονται σε ύφεση».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του κοινού νομίσματος θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2012, ενώ προβλέ

Keywords
Τυχαία Θέματα