Πανεπιστήμιο… σκανδάλου

Αμηχανία, αναστάτωση και κλειστά στόματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έπειτα από την αποκάλυψη για την έρευνα-σκούπα που παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος για σωρεία κρουσμάτων διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, που τελέστηκαν την τελευταία δεκαετία, την ώρα που νέα στοιχεία έρχονται στο φως

για τον «χορό» σκανδάλων στο ΑΠΘ.

Στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελικής έρευνας θα μπουν τα πρώτα ευρήματα των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών έπειτα από καταγγελίες για «πάρτι» κακοδιαχείρισης, σπατάλης και αδιαφάνειας, προσλήψεις υιών και θυγατέρων από το «παράθυρο», περίεργες διαδικασίες στις αναθέσεις εργολαβιών, κονδύλια εκατομμυρίων, η τύχη των οποίων… αγνοείται, φοροδιαφυγή από καθηγητές μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Ερευνας και σωρεία άλλων παρανομιών. Η έρευνα-σκούπα θα επεκταθεί και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ.

Από το 2007
Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε το 2007 με εντολή του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, με αφορμή την κατάθεση ενός μάρτυρα σε άλλη δίκη, σχετικά με τη διαχείριση κονδυλίων που προορίζονται για την έρευνα. Ο αρχικός έλεγχος έγινε από επιθεωρητές της Διεύθυνσης Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών και βάσει της έκθεσης προσωρινών διαπιστώσεων που παρέδωσαν στον Εισαγγελέα Διαφθοράς παραγγέλθηκε η έρευνα-σκούπα.

Ανάμεσα σε όσα θα διερευνηθούν είναι οι αναφορές για «περίεργες» προσλήψεις παιδιών καθηγητών, αλλά και ελεγκτών της διαχείρισης του πανεπιστημίου. Μεταξύ αυτών, ενός υψηλόβαθμου δικαστικού, ο οποίος είχε την ευθύνη της έγκρισης δαπανών του ΑΠΘ, και ενός οικονομικού επιθεωρητή ο οποίος εμφανίζεται πως διόρισε το παιδί του την ίδια εποχή που ο ίδιος έκανε διαχειριστικό έλεγχο στο ίδρυμα.

Ακόμη, θα ερευνηθούν οι προσλήψεις παιδιών μελών ΔΕΠ του ιδρύματος, μέσα από το «παράθυρο» των εργολαβιών. Οπως έχει καταγγελθεί κατ” επανάληψη, αυτοί προσλαμβάνονταν σε εργολαβίες καθαριότητας ή σίτισης, απασχολούνταν σε διοικητικές υπηρεσίες και έπειτα από αλλεπάλληλες συμβάσεις αποκτούσαν δικαίωμα πρόσληψης με τον νόμο Παυλόπουλου, ως καλύπτοντες πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ιδρύματος.

Επίσης ζητείται να διερευνηθεί σε βάθος η διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας. Οι εισαγγελικές αρχές να έχουν ήδη στα χέρια τους καταγγελίες για συγκεκριμένα μέλη ΔΕΠ. Πανεπιστημιακοί που απασχολούνται παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα (κυρίως ιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί) ελέγχονται και για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, λόγω μη καταβολής του 10% των ακαθάριστων εσόδων τους στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας όπως υποχρεούνται βάσει νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό θα ελεγχθούν σε βάθος 15ετίας οι εισροές στον ΕΛΚΕ και θα διερευνηθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, τόσο από τα μέλη της επιτροπής που διαχειρίζεται τον λογαριασμό όσο και από το πρυτανικό συμβούλιο, που έχει καθήκον να τον ελέγχει. Παράλληλα θα εξεταστεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της υπεξαίρεσης ή της φοροδιαφυγής από την πλευρά των καθηγητών.

Αντικείμενο της έρευνας θα αποτελέσουν ακόμα θέματα που αφορούν υπερβάσεις κόστους στην κατασκευή υποδομών, όπως του κτιρίου που στεγάζει την Επιτροπή Ερευνών, αλλά και η? τύχη του ποσού 24 εκατομμυρίων ευρώ που εισπράχτηκαν από την απαλλοτρίωση οικοπέδου του ΑΠΘ στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής.

Για το τελευταίο, πάντως, μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΑΠΘ διευκρίνισε στο «Εθνος» πως έχει απαντηθεί εδώ και καιρό. Τα χρήματα κατέληξαν στην «αμαρτωλή» Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ.

Ενδεικτικά της αδιαφάνειας που επικρατεί είναι όσα έγιναν κατά τη διάρκεια διαγωνισμού για τη σίτιση 5.000 φοιτητών στη Φοιτητική Λέσχη. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, αυτός κατακυρώθηκε σε μία από τις δύο διεκδικήτριες εταιρείες, παρά το γεγονός ότι αυτή κατέθεσε… ληγμένη εγγυητική επιστολή. Οπως κατήγγειλε ο ιδιοκτήτης της ανταγωνίστριας εταιρείας, η εγγυητική κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, με ημερομηνία λήξης της τον… Απρίλιο του 2013, δηλαδή πέντε μήνες πριν.

Απάντηση
«Κανένα στοιχείο που να αφορά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν έχει αποσταλεί στον Εισαγγελέα Διαφθοράς, ούτε έχει πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος από τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών στο ίδρυμα». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ. Αχιλλέας Ζαπράνης προσθέτοντας ότι η εμπλοκή του ονόματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας γίνεται εκ παραδρομής.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Σιωπή από τον πρύτανη, αιχμές και καταγγελίες από καθηγητές

Καθηγητές του ΑΠΘ, με σημαντική ακαδημαϊκή διαδρομή, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, κάνουν λόγο για φαινόμενα διαφθοράς γνωστά εδώ και χρόνια στην πανεπιστημιακή κοινότητα που έμεναν ως τώρα στο απυρόβλητο. Αλλοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το βάσιμο ορισμένων καταγγελιών, ενώ πολλοί επικρίνουν την απερχόμενη πρυτανική αρχή του Γιάννη Μυλόπουλου τόσο για τους χειρισμούς της στην αποκάλυψη των σκανδάλων, όσο και για τη σιωπή της, χθες, μετά τη δημοσιοποίηση της εισαγγελικής παραγγελίας.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του καθηγητή Ορέστη Καλογήρου. «Πολλά από αυτά ήταν γνωστά εδώ και χρόνια. Αλλα όχι. Το πελατειακό πανεπιστήμιο καθρέφτης του πελατειακού συστήματος όλης της χώρας. Οταν τα είπαμε, μας αποκάλεσαν «εσωτερικό εχθρό». Ποιος; Ο ίδιος ο πρύτανης… Και η ριζοσπαστική αριστερά (sic). Που για να υπερασπιστεί τις ιδεοληψίες της, έκλεισε τα μάτια στην παρανομία. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Χιλιάδες οι έντιμοι άνθρωποι και στο πανεπιστήμιο. Αλλά είμαστε όλοι το ίδιο ένοχοι. Γιατί τα επιτρέψαμε».

Ο απερχόμενος πρύτανης εγκαλείται από συναδέλφους του για το γεγονός ότι επί χρόνια διατηρούσε στη θέση του τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας (ΕΑΔΠ) του ΑΠΘ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η ΕΑΔΠ ήταν το «όχημα» μέσω του οποίου προωθούνταν με αδιαφανή τρόπο μια σειρά από ενέργειες, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως οι εργολαβίες καθαριότητας και σίτισης, η διαχείριση κυλικείωνκ.ά. προκειμένου να παρακαμφθεί ο «σκόπελος» του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επειτα από έρευνα του ΣΔΟΕ, προέκυψε, μεταξύ άλλων, πως δεν εισέπραττε τα μισθώματα από τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονταν τα κυλικεία του ιδρύματος, γεγονός που από μόνο του ζημίωσε το ΑΠΘ με ποσό άνω του ενός εκατ. ευρώ. Η διοίκηση έκλεινε τα αυτιά και τα μάτια της σε επανειλημμένες αποκαλύψεις για συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας σε συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες εκτός ΑΠΘ, και απέπεμψε τον τελευταίο μόλις πριν από λίγους μήνες, έπειτα από την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης για απιστία.
Πηγή Έθνος

The post Πανεπιστήμιο… σκανδάλου appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα