Παραίτηση Μόντι – το «χάος» μετά την καταιγίδα

Η ΛΕΞΗ ‘’ΣΟΚ’’ κυριαρχεί εδώ και 24 ώρες σε όλα τα ΜΜΕ και τα site των μεγαλυτέρων εφημερίδων του κόσμου, μετά την επίσκεψη του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζιότρζιο Ναπολιτάνο και την απόφασή του να παραιτηθεί μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2013 και των μεταρρυθμίσεων.

΄΄Κεραυνός και καταιγίδα΄΄ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις πρωτεύουσες των κρατών μελών της ΕΕ μια βδομάδα πριν από τις την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, όπου αναμένονται σημαντικές αποφάσεις

για το τραπεζικό σύστημα.

• Η ατζέντα αλλάζει και ο Μόντι την προσεχή Πέμπτη θα κληθεί να αναλύσει στους ομολόγους του,  τα αίτια  που τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί αν και οι πρόωρες εκλογές είχαν προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του 2013.

•        Το Βερολίνο και η Άνγκελα Μέρκελ αισθάνθηκαν πικρία και σκεπτικισμό καθώς οι δύο Ιταλοί Μόντι και Ντράγκι είχαν μεταξύ τους  άριστη επικοινωνία που διατηρούσε τις ισορροπίες μεταξύ  της ΕΚΤ και της Ευρωζώνης, σε μια μεγάλη  περίοδο κρίσης που απειλεί την Ιταλία. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει στα επιτελεία των μεγάλωνβιομηχανιών που ανατρέπουν τους σχεδιασμούς και τις συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες εμπορίου και εξαγωγών ανάμεσα στις δύο χώρες.

•        Στο Παρίσι, ο Ολλάντ  ΄΄απόρησε΄΄ και όπως λένε στο επιτελείο του΄΄χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των συμφωνιών και θέσεων για τα επόμενα χρόνια στους κόλπους της ΕΕ΄΄. Αν και η προβλεπόμενη νίκη στις Ιταλικές εκλογές των Δημοκρατών με συμμαχίες των Κομμουνιστών και ίσως Χριστιανοδημοκρατών ώστε να υπάρξει πλειοψηφική κυβέρνηση, ισορροπούν τις προθέσεις τωνφιλοευρωπαϊστικών κομμάτων, να συμπλεύσουν με τους εταίρους της ΕΕ.

•        Μαδρίτη, Λισσαβώνα, Λονδίνο αντιμετώπισαν με διαφορετικό σκεπτικό την παραίτηση Μόντι. Η μετά – Μόντι εποχή και η επάνοδος στο προσκήνιο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι τα θέματα που ασφαλώς θα συζητηθούν αυτή την βδομάδα και μετά τα Χριστούγεννα. Η λέξη ‘’χάος΄΄ ακούγεται ευρύτατα. Ακολουθεί η φράση ΄΄τι γίνεται τώρα με την κρίση, αφού μετά την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα, όλοι στην ΕΕ πίστευαν πως ΄΄ τα χειρότερα είχαν περάσει΄΄;

• ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Μάριο Μόντι, αλλάζουν και οι συσχετισμοί στην ΕΕ. Κάτι που κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη, ο Αντώνης Σαμαράς να διαμορφώσει προσανατολισμούς και προγράμματα, τα οποία θα αποσκοπούν στην δημιουργία ανάπτυξης μέσα από διμερείς συμφωνίες. Επίσης περαιτέρω σύσφιξης διεθνών επαφών και σχέσεων τόσο με κράτη μέλη της ΕΕ όσο και τρίτες χώρες που θα βοηθούσαν και ενίσχυαν τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και ανάπτυξη στο χώρο του Διεθνούς Εμπορίου με εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και εκτός Ευρωζώνης.

• ΑΛΛΑΖΟΥΝ πολλά στο Ευρωπαϊκό και γενικά το διεθνές τοπίο.Μια πολιτική Ιταλική κρίση δεν μοιάζει με άλλες πολλές και αναλόγου διαμετρήματος.

• Όσο για την Κεντροδεξιά η επανεμφάνιση Μπερλουσκόνιτάραξε τα νερά, αλλά προξενεί και ερωτηματικά. Όπως η προοπτική να πάρει μέρος στις εκλογές το νέο- ιδρυθέν κόμμα με Πρόεδρο τον Λούκα Κορντέρο ντι Μο

Keywords
Τυχαία Θέματα