«Πολύ ευχαριστημένη» η Μέρκελ με την απόφαση για την Κύπρο

«Πολύ ευχαριστημένη» με το αποτέλεσμα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Κύπρου, χάρη στο οποίο αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, στη διάρκεια επίσκεψής

της στην πόλη Λάνγκενφελντ της νότιας Γερμανίας, ότι η συμφωνία είναι σωστή για την Κύπρο, διότι εξασφαλίζει πως αυτοί που συνέβαλαν στην κρίση θα πληρώσουν για να λυθεί.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βρέθηκε την περασμένη νύχτα μια λύση και που καταφέραμε να αποφύγουμε μια χρεοκοπία» δήλωσε η Μέρκελ. «Πιστεύω πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι η σωστή» πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος χαρακτήρισε την λύση «βιώσιμη, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρωζώνη».

Η καγκελάριος παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με αμοιβαίο σεβασμό.

«Η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα και έτοιμη να βοηθήσει, όταν οι χώρες που έχουν ανάγκη βοήθειας καταβάλλουν και οι ίδιες προσπάθειες», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η λύση είναι προς το συμφέρον τόσο της Κύπρου όσο και του ευρώ, καθώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα, που αφορά τον τραπεζικό τομέα.

«Η Κύπρος χρειάζεται έναν μικρότερο, πιο υγιή τραπεζικό τομέα», σημείωσε και ανέφερε ότι τόσο η τρόικα όσο και η Λευκωσία έχουν μπροστά τους πολλή δουλειά.

Εν τω μεταξύ, την πρόθεση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να εξετάσουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την Κύπρο στο Eurogroup «πολύ προσεκτικά», προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα το υπερψηφίσουν, διατύπωσε ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ και αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη να επωμισθούν το βάρος εκείνοι που έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη.

«Το ποσό των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ πρέπει να βρεθεί και πρέπει να πληρώσουν εκείνοι οι οποίοι εδώ και χρόνια επωφελήθηκαν από τα υψηλά επιτόκια και την χαμηλή φορολογία -και αυτοί δεν είναι ούτε οι μικροκαταθέτες, ούτε οι συνταξιούχοι», τονίζει ο κ. Στάινμπρουκ σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα Bild, αλλά πραγματοποιήθηκε πριν από το τέλος του Eurogroup.

Ερωτηθείς πάντως εάν οι Γερμανοί θα πρέπει να ανησυχούν για τις τραπεζικές καταθέσεις τους, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος απάντησε μεν αρνητικά, αλλά τόνισε πως «εάν η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε χειριστεί τόσο άσχημα το ζήτημα της Κύπρου, δεν θα χρειαζόταν να επαναληφθεί τώρα αυτή η εγγύηση».

«Ήταν σοβαρό λάθος να συμπεριληφθούν στο πρώτο πακέτο οι μικροκαταθέτες και έτσι να προκληθεί μεγάλη ανασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Φυσικά και πρέπει να συμμετάσχουν στην διάσωση οι ιδιοκτήτες και οι πιστωτές των τραπεζών. Αλλά μόνο τα μεγάλα ψάρια! Για το χάος που προέκυψε γύρω από την διάσωση της Κύπρου η Καγκελάριος (Άγγελα) Μέρκελ φέρει σημαντικό μερίδιο της ευθύνης» τόνισε.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα