Προειδοποίηση από ΔΝΤ: Κίνδυνος διακοπής της χρηματοδότησης

Το ενδεχόμενο διακοπής των πληρωμών προς την Ελλάδα φέρεται να αφήνει ανοιχτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην πρώτη του αντίδραση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε αποψινή γραπτή δήλωσή του, με αφορμή τις

ραγδαίες εξελίξεις, προειδοποιεί για το θέμα της χρηματοδότησης, αναφέροντας τα εξής:

«Υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η αποστολή που ολοκληρώθηκε χθες, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Οι συζητήσεις πολιτικής έχουν διακοπεί και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα. Προτεραιότητα για τις ελληνικές αρχές παραμένει να υλοποιήσουν άμεσα το πρόγραμμα.

» Εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν θα υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014».

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Financial Times, που επικαλείται το Γερμανικό πρακτορείο, στο εν εξελίξει πρόγραμμα δανειακής βοήθειας προς την ελληνική οικονομία προκύπτει χρηματοδοτικό «κενό», ύψους 3-4 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη δεν δέχθηκαν να αντικαταστήσουν ολόκληρη την αξία των ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων που διακρατούν, με νεώτερα.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η ιστοσελίδα των FT, το ΔΝΤ εξετάζει ενδεχόμενο να αναστείλει προς το παρόν τις πληρωμές των επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα, μέχρι να ξεκαθαριστεί αν θα καλύψουν το κενό αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες. Πάντως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του προγράμματος καλύπτονται μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2014.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα