Προς απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση οι Σοσιαλιστές με τους Πράσινους

Μέσω συμμαχίας με τους Πρασίνους δείχνουν να εξασφαλίζουν οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στη Εθνοσυνέλευση, βάσει των exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Οι Σοσιαλιστές έρχονται στήθος με στήθος σε ποσοστό ψήφων με την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του ηττημένου στις προεδρικές

εκλογές Νικολά Σαρκοζί, που παρουσιάζει μειωμένη δύναμη σχετικά με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2007.

Συνολικά το μπλοκ της Αριστεράς (Σοσιαλιστές, Αριστερό Μέτωπο του Ζαν-Λυκ Μελανσόν και Πράσινοι) συγκεντρώνει ποσοστό 47,10%, και η δεξιά ακολουθεί με 35,4%.

«Έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα σήμερα, όμως πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση για το δεύτερο γύρο» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, εκ των στελεχών των Σοσιαλιστών με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν βρίσκεται σύμφωνα με τα exit poll στο 13,4% και ενδέχεται να κατακτήσει από καμία έως και τρεις έδρες στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας.

Σύμωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων CSA, οι Σοσιαλιστές αναμένεται να κερδίσουν 283 ως 329 έδρες από τις συνολικά 577 της Εθνοσυνέλευσης και οι Πράσινοι 12 ως 18.

Αυτό σημαίνει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάντ θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις 289 έδρες που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) αναμένεται να κερδίσει 210 ως 263 έδρες και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έως 3 έδρες, σύμφωνα και πάλι με το CSA. Ανάλογα είναι τα ευρήματα του exit poll του ινστιτούτου Ipsos.

Το εκλογικό σύστημα για τις βουλευτικές στη Γαλλία είναι «πλειοψηφικό με μονοεδρικές, δύο γύρων». Το σύνολο των 577 εκλογικών περιφερειών, όπως καθορίσθηκαν το 2009 μετά την τελευταία απογραφή, θα δώσει τους 577 βουλευτές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Κατά τον πρώτο γύρο της Κυριακής εκλεγμένοι θα θεωρηθούν όσοι καταφέρουν να συγκεντρώσουν άνω του 50% των εκφρασμένων ψηφοδελτίων, που θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25% των εγγεγραμμένων.

Στον δεύτερο γύρο συμμετέχουν οι δύο πρώτοι, αλλά και όσοι το επιθυμούν, εφόσον όμως έχουν συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο το 12,5% των εγγεγραμμένων.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα